Η κουβανική εθνοσυνέλευση προχώρησε στη νομιμοποίηση της ευθανασίας, στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου επικαιροποίησης του νομικού πλαισίου που διέπει το δωρεάν σύστημα υγείας της χώρας.
«Το δικαίωμα του ανθρώπου σ' έναν αξιοπρεπή θάνατο αναγνωρίζεται με τις αποφάσεις που μπορεί να πάρει ένα άτομο για το τέλος της ζωής του και μπορούν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό ή διακοπή της θεραπευτικής προσπάθειας και της παρηγορητικής φροντίδας, καθώς και τις έγκυρες ενέργειες για τον τερματισμό της ζωής», αναφέρει το νομικό κείμενο που υιοθετήθηκε.
Η διαδικασία απευθύνεται «σε άτομα με χρόνιες ασθένειες εκφυλιστικές ή μη αναστρέψιμες, με πόνους που δεν μπορούν να ανακουφιστούν, τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους ή έχουν υποστεί τραυματισμούς που τους έχουν φέρει σ' αυτή την κατάσταση», εξηγεί ο νέος νόμος.
Ο διδάκτωρ βιοηθικής του Ινστιτούτου Ογκολογίας και Ραδιοβιολογίας της Αβάνας Αλμπέρτο Ρόκε διευκρίνισε ότι «η νέα νομοθεσία παρέχει το απαραίτητο γενικό νομικό πλαίσιο ώστε στο μέλλον να μπορεί να εγκριθεί οποιαδήποτε μορφή ευθανασίας, δηλαδή είτε ενεργητική ευθανασία, είτε υποβοηθούμενη αυτοκτονία».
Η ευθανασία και η ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία, οι οποίες είναι απορριπτέες πρακτικές για κάποιες θρησκείες, έχουν πυροδοτήσει τεράστιες διαμάχες σε όλο τον κόσμο.
Μόνο λίγες χώρες έχουν προχωρήσει στην αποδοχή της, ενώ άλλες την εξισώνουν με δολοφονία. Στη Γηραιά Ήπειρο, διαδικασίες ευθανασίας είναι νόμιμες σε χώρες όπως η Ελβετία, οι Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία και η Γερμανία.
Εκτός Ευρώπης ανάλογη νομοθεσία έχει υιοθετηθεί στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, ενώ στην αμερικάνικη ήπειρο, εκτός από την Κούβα, η διαδικασία είναι νόμιμη σε Κολομβία, Καναδά και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ