Πάνω από εκατό πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κάνουν τη μακρά διαδρομή γύρω από την Αφρική για να αποφύγουν τη βία στην Ερυθρά Θάλασσα, δημιουργώντας επιπλέον κόστος και καθυστερήσεις, καθώς οι ΗΠΑ εξετάζουν πώς να ανταποκριθούν στην τελευταία απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον κολοσσό logistics Kuehne+Nagel, 103 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επαναδρομολογούνται από την Ερυθρά Θάλασσα γύρω από την Αφρική. Οι εταιρείες αρχίζουν επίσης να εξετάζουν τη χρήση σιδηροδρομικών και αεροπορικών διαδρομών, καθώς η πλωτή οδός που μεταφέρει το 12% του παγκόσμιου εμπορίου θεωρείται πολύ επικίνδυνη για να τη διασχίσουν τα πλοία.
Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από τους μαχητές Χούθι της Υεμένης ισοδυναμούν με κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, αλλά όχι αυτή που περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές. Οι Χούθι ενεργούν για να υποστηρίξουν τη Χαμάς -αρχικά στοχεύοντας πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ- και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να δουν πώς να απαντήσουν καλύτερα χωρίς να επιδεινώσουν τη βία.
Καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί να σφυρηλατήσει μια κοινή θέση -μια επιλογή είναι τα χτυπήματα στην Υεμένη-, οι ναυτιλιακές εταιρείες ετοιμάζονται για εβδομάδες αναταραχής. Τα ασφάλιστρα αυξάνονται για όσους διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα, οι ναύλοι ανεβαίνουν και το ίδιο και οι τιμές του πετρελαίου. Ολοι αυτοί είναι πιθανοί παράγοντες για μεγαλύτερο πληθωρισμό, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες έδειχναν να κερδίζουν τη μάχη εναντίον του.
«Και οι δύο επιλογές των αυξημένων ασφαλίστρων και της αλλαγής δρομολόγησης γύρω από την Αφρική θα επηρεάσουν αρνητικά την τιμή των αγαθών», δήλωσε ο Toby Vallance, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Φόρουμ των Ασφαλιστικών Δικηγόρων του Λονδίνου.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους φτιάχνουν μια νέα ειδική ομάδα για την αντιμετώπιση των Χούθι, αν και δεν είναι σαφές πότε θα τεθεί σε ισχύ. Ζυγίζουν επίσης πιθανά στρατιωτικά πλήγματα, αλλά η διπλωματία παραμένει η προτιμώμενη προσέγγιση προς το παρόν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, που συνορεύει με την Υεμένη, είναι επιφυλακτικές καθώς θεωρούν ότι τα πλήγματα θα κάνουν τους Χούθι, που διαθέτουν ένα τρομερό οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων, να γίνουν ακόμη πιο επιθετικοί.