Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την Τρίτη να χρησιμοποιήσουν κέρδη που θα προκύψουν από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να αποσπάσουν τελικά έως και 15 δισ. ευρώ προς όφελος της Ουκρανίας.
Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει τεθεί στο τραπέζι εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο αλλά δεν έχει προχωρήσει καθώς πολλά κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέφρασαν νομικές και οικονομικές ανησυχίες.
Ωστόσο, τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στις προσπάθειες των ΗΠΑ και της ΕΕ να συμφωνήσουν σε πρόσθετη οικονομική στήριξη για την Ουκρανία έχουν δώσει νέα ώθηση στις προτάσεις για αξιοποίηση των κερδών από τα περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας που έχουν «παγώσει» λόγω της επιβολής κυρώσεων.
«Είναι σημαντικό να δούμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε στους Financial Times ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Σημειώνοντας ότι η G7 είχε συμφωνήσει να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία έως ότου η Μόσχα καταβάλει αποζημιώσεις στην Ουκρανία, ο Ντομπρόβσκις υποστήριξε ότι είναι καιρός να εξεταστούν τρόποι για την καλύτερη χρήση των εσόδων που έχουν προκύψει ώς τώρα.
Για να πείσει τους αμφισβητίες, η Επιτροπή θα απαιτήσει αρχικά από τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων που κατέχουν περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας να τοποθετούν τα κέρδη που προέρχονται από αυτά σε ξεχωριστούς λογαριασμούς, ανέφεραν πηγές στους FT. Τα αποθετήρια τίτλων παράγουν κέρδη επανεπενδύοντας έσοδα από ληξιπρόθεσμους τίτλους όπως κρατικά ομόλογα, καθώς οι πληρωμές στη Μόσχα απαγορεύονται λόγω των κυρώσεων.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξουν ομόφωνα το σχέδιο, καθώς και περαιτέρω μέτρα εφαρμογής, προτού τα χρήματα εκταμιευτούν στο Κίεβο. Η Ουγγαρία εμπόδισε περαιτέρω χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ουκρανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών την Πέμπτη.
Στο δεύτερο στάδιο του σχεδίου, τα κέρδη θα μεταφερθούν στον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ για να ενισχύσουν τα ταμεία στήριξης της Ουκρανίας, ανέφεραν οι πηγές.
Μόνο τα έσοδα από τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν. Η Επιτροπή εκτιμά ότι αυτό θα αποφέρει έως και 3 δισ. ευρώ ετησίως, ή 15 δισ. ευρώ μεταξύ 2023 και 2027, αν και αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι το ποσό θα εξαρτηθεί από το ύψος των επιτοκίων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.