Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα υποχώρησαν 0,5% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει επιδείνωση του αποπληθωρισμού.
Οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν περισσότερο από το 0,2% που προέβλεπε έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους και ξεπέρασαν την πτώση του Οκτωβρίου επίσης κατά 0,2%. Οι τιμές παραγωγού, που μετρώνται στις πύλες των εργοστασίων και καθοδηγούνται σε μεγάλο βαθμό από το κόστος των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, μειώθηκαν κατά 3% και παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος το περασμένο έτος.
Οι τιμές καταναλωτή εισήλθαν σε αποπληθωριστικό έδαφος τον Ιούλιο. Η αποπληθωριστική τάση προσθέτει σε μια σειρά από οικονομικές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων, των αδύναμων εμπορικών στοιχείων και της επιβράδυνσης της ανάκαμψης μετά από τρία χρόνια lockdown και κλείσιμο συνόρων.
Η καταναλωτική ζήτηση δυσκολεύτηκε να ανακάμψει πλήρως το 2023, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν θέσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης μόλις 5%, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων δεκαετιών.
Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας βρίσκεται ακόμη σε «κρίσιμο στάδιο», καθώς οι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη δημοσιονομική και νομισματική στήριξη.
Ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service μείωσε την Τρίτη την προοπτική του για την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας σε αρνητική, επικαλούμενος αυξανόμενους κινδύνους χαμηλότερης μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης και την αυξανόμενη πιθανότητα μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης σε αδύναμες περιοχές.
Η κυβέρνηση σταμάτησε τον Αύγουστο να δημοσιεύει στοιχεία για την ανεργία των νέων αφού η μέτρηση έφτασε σε ρεκόρ από τότε που άρχισαν να την αναφέρουν το 2019.