ΟΗΕ: Βέτο ΗΠΑ για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Αποχή από τη Βρετανία, αντιδρά το Ιράν. Απάνθρωπο λέει η Χαμάς. Νεκροί 17.500 άνθρωποι από βομβαρδισμούς.

Δημοσιεύθηκε: 9 Δεκεμβρίου 2023 - 08:29

Τελ. Ενημ.: 9 Δεκεμβρίου 2023 - 11:16

Load more

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παράλληλα με την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς.

Την υιοθέτηση του ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ζητήσει μετ’ επιτάσεως ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλούμενος για πρώτη φορά το άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει στον γενικό γραμματέα να επιστήσει την προσοχή σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, μετά το βέτο των ΗΠΑ.

Το σχέδιο ψηφίσματος που εκπονήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 κράτη, υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταψηφίστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η Βρετανία επέλεξε την αποχή.

Ανήθικο και απάνθρωπο λέει η Χαμάς, μέσω εκπροσώπων της, σφάζουν. 

«Η παρεμπόδιση από τις ΗΠΑ της έκδοσης απόφασης που ζητούσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός» ισοδυναμεί με «απευθείας συνέργεια στη σφαγή του λαού μας από την κατοχή, στη διάπραξη περισσότερων σφαγών και εθνοκάθαρσης», τονίζει ο Ιζάτ ελ Ρέσικ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, στο κείμενο που δημοσιοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Πρόκειται για την 35η φορά από το 1970 που η Ουάσιγκτον άσκησε βέτο σε σχέδιο απόφασης για το Μεσανατολικό, επί συνόλου 39 ψηφοφοριών.

 Το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει τον θάνατο 17.487 ανθρώπων από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, το 70% των οποίων ήταν γυναίκες και παιδιά και νέοι κάτω των 18 ετών.

Το υπουργείο της Χαμάς κάνει επίσης λόγο για δεκάδες χιλιάδες τραυματίες πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να λάβουν φροντίδα ελλείψει μέσων, νοσηλευτών και θέσεων σε υπερπλήρη νοσοκομεία. "Χάνουμε κάθε μέρα δεκάδες τραυματίες ελλείψει ιατρικής φροντίδας", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Άσραφ αλ-Κίντρεχ.

«Ηθική αποτυχία»

Το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν πολύ γρήγορα ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγεχ στηλίτευσε με τη σειρά του την «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει σχέδιο απόφασης με στόχο να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της χρήσης του βέτο τους από τις ΗΠΑ», που γι’ αυτόν είναι «ντροπή» και ισοδυναμεί με «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».

Πρόσθεσε πως το βέτο δείχνει ότι οι ΗΠΑ «ψεύδονται» όταν λένε ότι ανησυχούν για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ είπε πως «δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός» διότι κατά την άποψη των ΗΠΑ αυτό «απλά θα φύτευε τους σπόρους του επόμενου πολέμου», ενώ καταδίκασε την «ηθική αποτυχία» της απουσίας στο κείμενο καταδίκης των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Έλι Κόεν, έκρινε από τη δική του πλευρά πως θα «εμπόδιζε την καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, που διαπράττει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και θα της επέτρεπε «να συνεχίσει να κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας».

«Εφιαλτική» κατάσταση

Έπειτα από δυο μήνες πολέμου και βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε πως ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας «κοιτάει την άβυσσο».

«Ο κόσμος είναι απελπισμένος, φοβισμένος και εξοργισμένος», τόνισε, συμπληρώνοντας πως «όλ’ αυτά γίνονται εν μέσω εφιαλτικής ανθρωπιστικής κατάστασης που επιδεινώνεται».

Μεγάλο μέρος των 1,9 εκατ. εκτοπισμένων Γαζαίων κατευθύνθηκε στον νότο, μετατρέποντας τη Ράφα, στα -κλειστά- σύνορα με την Αίγυπτο, σε απέραντο καταυλισμό προσφύγων.

Καθώς ο απολογισμός των μελών του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας και ανθρωπιστικών οργανώσεων που χάθηκαν στον πόλεμο δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος (ο κ. Γκουτέρες έκανε λόγο για τουλάχιστον 286 νεκρούς χθες), σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από 17 χώρες μέλη του και την Παλαιστίνη, που έχει καθεστώς παρατηρητή, αξιώνει το Ισραήλ να σεβαστεί πλήρως την υποχρέωσή του να τα προστατεύει.

Το κείμενο καλεί το Ισραήλ να «εγγυηθεί τον σεβασμό και την προστασία του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις η δραστηριότητα των οποίων είναι αποκλειστικά ιατρική, των μέσων μεταφοράς τους και του υλικού τους, καθώς και των νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων».

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, μόλις 14 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν σε λειτουργία.

Καθώς ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στον θύλακο προκαλεί κατακραυγή, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες στον Τύπο ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πως το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύονται αθώοι.

«Αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι δυνατό να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ισραηλινούς ομολόγους μας προς τον σκοπό αυτό».

Ο απολογισμός γίνεται επίσης ολοένα βαρύτερος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έξι Παλαιστίνιους χθες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Iράν: Κίνδυνος για περιφερειακή ανάφλεξη

Το Ιράν προειδοποίησε σήμερα Σάββατο 9/12 για «την πιθανότητα» να υπάρξει «μια ανεξέλεγκτη έκρηξη» στη Μέση Ανατολή, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

«Όσο η Αμερική θα υποστηρίζει τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και τη συνέχιση του πολέμου υπάρχει η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης της κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

«Η χρήση του άρθρου 99 είναι μια θαρραλέα ενέργεια από την πλευρά σας για να διαφυλάξετε την ειρήνη και υποστηρίζεται από την παγκόσμια κοινή γνώμη», δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν στον Αντ. Γκουτέρες.

Για τον Ιρανό υπουργό, «ο ισχυρισμός» από τους Ισραηλινούς ότι «η Χαμάς είναι αυτή που παραβίασε» την εκεχειρία που τερματίσθηκε την 1η Δεκεμβρίου, «είναι εντελώς ψευδής».

ΠΟΥ: Το Ισραήλ οφείλει να τηρεί τις υποχρεώσεις του

Σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας από 17 χώρες μέλη του και την Παλαιστίνη, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή, απαιτεί το Ισραήλ να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις του να προστατεύει το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός τους τελευταίους δυο μήνες και πλέον.

Το κείμενο αναμένεται να εξεταστεί την Κυριακή, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, το οποίο συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει «την υγειονομική κατάσταση» στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Το υπέβαλαν η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Βολιβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδονησία, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κατάρ, η Κίνα, ο Λίβανος, η Μαλαισία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, η Τουρκία, η Τυνησία, η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη, ενώ το προσυπογράφει η Παλαιστίνη.

«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο δηλώνει πως το ανησυχεί έντονα η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ» και «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται στο προοίμιο.

Εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για «την πολιορκία» στον παλαιστινιακό θύλακο και το «εύρος των ζημιών» στον «τομέα της δημόσιας υγείας».

Τονίζει ακόμη τους κινδύνους εξαιτίας του ότι «χιλιάδες θύματα είναι θαμμένα στα συντρίμμια» για τη δημόσια υγεία, καθώς και τις συνθήκες υγιεινής και τον υπερπληθυσμό προσφύγων.

Το Ισραήλ επιβάλλει απόλυτη πολιορκία στον παλαιστινιακό θύλακο από την 9η Οκτωβρίου, δυο μέρες μετά την επίθεση άνευ προηγουμένου μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με κάπου 1.200 νεκρούς, στην πλειονότητά τους άμαχους, πέρα από τους 240 ομήρους που οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

 

Το σχέδιο απόφασης καλεί η «δύναμη κατοχής» να «εγγυηθεί τον σεβασμό και την προστασία του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις η δραστηριότητα των οποίων είναι αποκλειστικά ιατρική, των μέσων μεταφοράς τους και του υλικού τους, καθώς και των νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων».

Ακόμη, αξιώνει το Ισραήλ να επιτρέψει την «αδιάκοπη, συντεταγμένη, ελεύθερη, απόλυτα ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».

Ζητεί ακόμη η διεθνής κοινότητα να συγκεντρώσει «επαρκή χρηματοδότηση για να ανταποκριθεί στις άμεσες και τις μελλοντικές ανάγκες των υγειονομικών προγραμμάτων του ΠΟΥ» και «την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού συστήματος υγείας» σε «στενή συνεργασία» με τον ΠΟΥ και άλλους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ.

 

Μακρόν καλεί Νεταιάχου να ανοίξει δεύτερο σημείο διέλευσης για ανθρωπιστική βοήθεια

Χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προέτρεψε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ανοίξει δεύτερο σημείο διέλευσης, στο Κέρεμ Σαλόμ, για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία έχει «επειγόντως ανάγκη» ο πληθυσμός του παλαιστινιακού θύλακα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο ηγέτες, ο Μακρόν «υπενθύμισε την ανάγκη προστασίας των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και υπογράμμισε τη σημασία της επίτευξης εκεχειρίας διαρκείας», αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου την ανάγκη να λάβει μέτρα για να σταματήσει τις επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως πρέπει «να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας διαρκείας» μετά την κατάρρευση της προηγούμενης, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι εάν επιμείνει στον στόχο της «ολοκληρωτικής καταστροφής της Χαμάς» τότε ο πόλεμος ενδέχεται να διαρκέσει 10 χρόνια.

Ο Μακρόν επανέλαβε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα του Ισραήλ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και υπογράμμισε πως ύψιστη προτεραιότητα αποτελεί η απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων Γάλλων υπηκόων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων