Μια σημαντική εξέλιξη στον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο, φέρεται να είναι γεγονός, καθώς ο ρωσικός στρατός φέρεται να κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της Μαρίνκα. Πρόκειται για μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, η οποία αποτέλεσε σημείο μαχών ήδη από το 2015.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές η ρωσική σημαία κυματίζει πλέον πάνω από την πόλη, ενώ τα υπολείμματα του ουκρανικού στρατού φέρονται να υποχωρούν προς τα περίχωρα της πόλης.
Στροφή στην άμυνα
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πιέζει να «επιταχυνθεί» η κατασκευή αμυντικών δομών σε βασικά σημεία κατά μήκος της πρώτης γραμμής στα ανατολικά της χώρας, όπου οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθέσεις τις τελευταίες εβδομάδες.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η έκκληση του Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας την Πέμπτη φάνηκε να σηματοδοτεί μια στρατηγική στροφή προς την άμυνα, μετά από μια απογοητευτική αντεπίθεση πολλών μηνών που απέτυχε να ανακαταλάβει σημαντικές περιοχές γης υπό ρωσική κατοχή.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς η Μόσχα προσπαθεί να πάρει την πρωτοβουλία με νέες επιθέσεις γύρω από τις ανατολικές πόλεις Avdiivka και Kupiansk.
«Σε όλους τους βασικούς τομείς... πρέπει να ενισχύσουμε και να επιταχύνουμε την κατασκευή [αμυντικών] δομών», είπε ο Ζελένσκι. «Φυσικά, αυτές είναι κυρίως σε Avdiivka, Maryinka και άλλες περιοχές στην περιοχή του Ντoνέτσκ, που θα τύχουν της μέγιστης προσοχής».
Διάταγμα Πούτιν για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την αύξηση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, καθώς συνεχίζεται η εισβολή στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, ο συνολικός αριθμός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων θα αυξηθεί σε 2,2 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 1,3 εκατομμύρια θα είναι μάχιμο προσωπικό, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Κρεμλίνου απόψε.
Κατά συνέπεια, θα αυξηθεί ο αριθμός των στρατιωτών κατά 170.000 άτομα, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε δήλωση στο Telegram.
Το υπουργείο διευκρίνισε ότι η εν λόγω κίνηση οφείλεται στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και στον «επεκτατισμό» του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν σχεδιάζει επιστράτευση, γράφει το Bloomberg.
Ο Πούτιν διέταξε αύξηση του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων σε 2,04 εκατομμύρια ανθρώπους τον Αύγουστο του 2022, μόλις έναν μήνα πριν η Ρωσία κηρύξει «μερική επιστράτευση», την πρώτη στη χώρα μετά τη ναζιστική εισβολή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με ιστορικούς.
Νωρίτερα, ο Πούτιν είχε εγκρίνει σχέδιο για αύξηση του αριθμού των στρατιωτών σε 1,5 εκατομμύριο άτομα, διαδικασία που σύμφωνα με το Κρεμλίνο αναμένει να διαρκέσει έως το 2026.