Η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται να εργαστεί με την Κίνα λόγω ανταγωνισμού, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι σε συνέντευξη Τύπου με τη Γαλλίδα ομόλογό του στο Πεκίνο.
Από την πλευρά της η Κατρίν Κολονά δήλωσε πως υπολογίζει στην "επαγρύπνηση" των κινεζικών αρχών προκειμένου να αποφευχθεί κάθε υποστήριξη στη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.
"Η θέση της Κίνας είναι σαφής, θα τηρήσουμε την υποστήριξή μας στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης", είπε ο Ουάνγκ απαντώντας σε ερώτηση για την άποψη της Κίνας σχετικά με τη σχέση της με την Ευρώπη.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά επισκέπτεται την κινεζική πρωτεύουσα και συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό Ουάνγκ Γι με τον οποίο συζήτησε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων περιλαμβανομένης της επανεξισορρόπησης της οικονομικής σχέσης της Γαλλίας με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Η Κίνα, που αντιμετωπίζει εμπορικά θέματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαλείται επίσης για έλλειψη διαφάνειας στους νόμους της όσον αφορά τη λειτουργία ξένων επιχειρήσεων στη χώρα.
"Θα ακούσουμε τις φωνές των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, θα επιλύσουμε ειλικρινά τα προβλήματα των ξένων επενδυτών στην Κίνα", είπε ο Ουάνγκ.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κατ΄επανάληψη δεσμευθεί να μειώσουν την οικονομική εξάρτηση από την Κίνα σε κρίσιμους τομείς.
"Βέβαια θα υπάρξει ανταγωνισμός στη συνεργασία, όμως δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη συνεργασία λόγω του ανταγωνισμού. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον οποίο πρέπει να απαλλαγούμε είναι η αβεβαιότητα που επήλθε από την ευρεία πολιτικοποίηση", είπε ο Ουάνγκ και πρόσθεσε πως η εξάρτηση που θα χρειαστεί περισσότερο από όλες να μειωθεί είναι ο προστατευτισμός.
Ο Ουάνγκ είπε πως η Κίνα διατηρεί κανονικές φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες περιλαμβανομένου του Ιράν και της Ρωσίας, καθώς και με τη Γαλλία.
"Πιστεύουμε πως όσο η Κίνα και η Ευρώπη ενώνουν τα χέρια, δεν θα υπάρξει αντιπαράθεση στρατοπέδων, δεν θα υπάρξουν παγκόσμιες διαιρέσεις και δεν θα υπάρξει κανένας νέος Ψυχρός Πόλεμος", είπε.
Ο Ουάνγκ εξέφρασε επίσης την ελπίδα για εμβάθυνση των παραδοσιακών ανταλλαγών με τη Γαλλία στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς και την αεροδιαστημική και διερεύνηση αναδυόμενων περιοχών όπως η εκπαίδευση και η επιστημονική έρευνα.
Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά δήλωσε πως υπολογίζει στην "επαγρύπνηση" των κινεζικών αρχών προκειμένου να αποφευχθεί κάθε υποστήριξη στη ρωσική πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.
"Επιθυμούμε να έχουμε έναν εις βάθος διάλογο με την Κίνα για τις παγκόσμιες προκλήσεις, βεβαίως, αλλά και για τις μεγάλες κρίσεις" μεταξύ των οποίων "ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος στην Ουκρανία που συνεχίζεται", είπε η Κολονά στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογο της Ουάνγκ Γι.
Παραδέχθηκε ωστόσο πως "δεν έχει ακόμη μιλήσει" μαζί του για αυτά τα θέματα στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής της.
"Υπολογίζουμε στην επαγρύπνηση των κινεζικών αρχών έτσι ώστε καμία δομή στην Κίνα, κυρίως ιδιωτική, να μην συμβάλει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην προσπάθεια του παράνομου πολέμου της Ρωσίας", είπε.
Στη σύγκρουση αυτή, "η συνεργασία με την Κίνα είναι απαραίτητη προκειμένου να ευνοηθεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη", είπε.
Σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, που σημαδεύεται σήμερα από την έναρξη κατάπαυσης του πυρός και την αναμενόμενη απελευθέρωση από το ισλαμιστικό κίνημα 50 ομήρων σε τέσσερις ημέρες, η υπουργός έκανε έκκληση για συνεργασία προκειμένου να αναχαιτιστεί η τρομοκρατία".
"Για εμάς, όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Όλοι και όχι μόνο 50", είχε δηλώσει νωρίτερα σε ενημέρωση Γάλλων δημοσιογράφων μεταξύ των οποίων και του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η Κατρίν Κολονά που έγινε σήμερα το πρωί δεκτή από τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ στο Μέγαρο του Λαού, στο κέντρο του Πεκίνου, υπενθύμισε στον συνομιλητή της πως η Κίνα και η Γαλλία είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας" του ΟΗΕ και υπό αυτή την ιδιότητα έχουν "παγκόσμιες υποχρεώσεις".
Ο Λι Τσιανγκ υπογράμμισε από την πλευρά του "τη θετική τάση που υπάρχει στη σινογαλλική συνεργασία σε όλα τα μέτωπα".
Η Κατρίν Κολονά προήδρευσε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) από κοινού με τον ομόλογό της Ουάνγκ Γι του "Γαλλοκινεζικού διαλόγου υψηλού επιπέδου για της ανθρώπινες ανταλλαγές" στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.
Αυτός ο διάλογος, που είχε διακοπεί στη διάρκεια της πανδημίας, ξεκίνησε το 2014 και αφορά τις πανεπιστημιακές, επιστημονικές, πολιτιστικές, αθλητικές ανταλλαγές, τις προκλήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό ή ακόμη θέματα ισότητας γυναικών-ανδρών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ