Η Γαλλία κινδυνεύει να κριθεί ότι παραβιάζει τη δημοσιονομική καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία δεν φαίνεται να συμμορφώνονται πλήρως, δήλωσαν άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα πριν από την ετήσια βαθμολογία από τις Βρυξέλλες.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, το προσχέδιο της λίστας παρακολούθησης των χωρών - που έχει προγραμματιστεί να δημοσιευτεί σήμερα Τρίτη - αποτελεί μέρος της γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς για το 2024, έτος κατά το οποίο το μπλοκ πρόκειται να επαναφέρει τους κανόνες για το χρέος και το έλλειμμα που έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας. Η χώρα μας εμφανίζεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους δημοσιονομικούς κανόνες των Βρυξελλών.
Η συμμετοχή στη λίστα δεν έχει αυτόματο αντίκτυπο, αν και θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η θέση της Γαλλίας στον πίνακα αποτελεσμάτων υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αγωνίζεται να ισορροπήσει το δημοσιονομικό προφίλ της χώρας με τις απαιτήσεις των ψηφοφόρων για περισσότερες δαπάνες. Το χρέος ως ποσοστό τoυ ΑΕΠ αναμένεται από την Επιτροπή να αυξηθεί στο 110% έως το 2025, σύμφωνα με προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Δεν είναι ξεκάθαρο πώς η Γερμανία –η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης– δεν συμμορφώνεται πλήρως, τη στιγμή που τα ελλείμματά της προβλέπονται να είναι μικρά. Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά της χώρας βρίσκονται σε ρευστή κατάσταση μετά από απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου κατά της χρήσης χρηματοδότησης εκτός προϋπολογισμού για την κλιματική αλλαγή.