Προστασία του νοσοκομείου της Αλ Σίφα ζητά ο Μπάιντεν

Το Ισραήλ ισχυρίζεται πως εντόπισε γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο παιδιατρικού νοσοκομείου στη Γάζα. Επικριτικές φωνές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Δημοσιεύθηκε: 14 Νοεμβρίου 2023 - 07:12

Load more

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινές δυνάμεις στον τομέα της Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο διευθυντής παλαιστινιακού νοσοκομείου.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι, ηλικιών μεταξύ 21 και 29 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στην πόλη και σε καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Χαντέρ, διευθυντής του νοσοκομείου Θάμπετ, όπου διαπιστώθηκαν οι θάνατοί τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων έκαναν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις και ανάπτυξη ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν νεαρούς.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει στο AFP ότι διεξήγαγε επιχείρηση στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον απολογισμό των θυμάτων.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα UAV, ενώ τα υπόλοιπα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Την Πέμπτη, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 14 θανάτους στην Τζενίν, σε τομέα της βόρειας Δυτικής Όχθης όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη· επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επιδρομή εκεί από το 2005, τη χρονιά που ο ΟΗΕ άρχισε να καταμετρά τους θανάτους σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιχειρήσεις του αποτελούν αντίδραση στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967: κάνει λόγο για «πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου» με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών ή Εβραίων εποίκων, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

IDF: Γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο παιδιατρικού νοσοκομείου

Εν τω μεταξύ, κομάντος της μονάδας Shayetet 13 και μέλη της 401ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), που πραγματοποίησαν έφοδο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι της Γάζας, ανακάλυψαν γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο του συγκροτήματος.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι «κάτω από το νοσοκομείο, στο υπόγειο, βρήκαμε ένα κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς, γιλέκα με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG (σ.σ. ρουκετοβόλα) και άλλο οπλισμό».

«Βρήκαμε επίσης ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η Χαμάς κρατούσε ομήρους εδώ», ανέφερε ο Χαγκάρι και συμπλήρωσε ότι «μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, τρομοκράτες της Χαμάς επέστρεψαν σε αυτό το νοσοκομείο, μεταξύ άλλων, αφότου έσφαξαν Ισραηλινούς μέσα στα σπίτια τους».

«Η Χαμάς κρύβεται μέσα σε νοσοκομεία. Σήμερα, το αποκαλύπτουμε σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι είπε ότι οι IDF καταβάλλουν εδώ και μέρες προσπάθεια για την ασφαλή απομάκρυνση ασθενών από το Αλ Ραντίσι και από άλλα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Ο πόλεμος είναι εναντίον της Χαμάς, όχι εναντίον του λαού της Γάζας. Ειδικά όχι εναντίον ασθενών, γυναικών και παιδιών», τόνισε και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Ψευδείς ισχυρισμοί IDF για επιθέσεις από το νοσοκομείο Αλ Κουντς

Χθες, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταδίκασε τους «ψευδείς ισχυρισμούς» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) περί επιθέσεων που δέχθηκαν από ενόπλους που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Κουντς στη Γάζα.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), κάνει λόγο για κραυγαλέα απόπειρα αιτιολόγησης της πολιορκίας και των πληγμάτων στο νοσοκομείο, που συνιστούν «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν συλλέξει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να εξαπολύσει επιθέσεις. Στον επίσημο λογαριασμό των IDF στην πλατφόρμα X είχε αναρτηθεί νωρίτερα σήμερα βίντεο στο οποίο διακρίνονται ένοπλοι που εξαπολύουν επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων, συνοδευόμενο από το σχόλιο «Τι κάνουν αυτοί οι τρομοκράτες της Χαμάς με RPG (σ.σ. ρουκετοβόλο) στο νοσοκομείο Αλ Κουντς;».

Λίγες ώρες αργότερα, η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος διέψευσε τους «αβάσιμους ισχυρισμούς», υπογραμμίζοντας ότι στο επίμαχο βίντεο «φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένοπλοι πλησιάζουν από (παρακείμενο) δρόμο, ενώ άρματα μάχης των δυνάμεων κατοχής βρίσκονται μπροστά στο νοσοκομείο», θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών.

Επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχουν ένοπλοι στις εγκαταστάσεις του Αλ Κουντς, συμπληρώνοντας πως μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονται μόνο «ασθενείς, οι οικογένειές τους και το ιατρικό προσωπικό», ζητώντας την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Προτροπή Μπάιντεν για προστασία του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη Γάζα

Σημειώνεται πως χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε εμμέσως τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να μεριμνήσουν για την προστασία του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Γάζα, εν μέσω αναφορών για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή.

«Ελπίδα και προσδοκία μου είναι να υπάρξουν λιγότερες παρεμβάσεις στην περιοχή του νοσοκομείου», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε εάν έχει εκφράσει ανησυχία για το θέμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Το νοσοκομείο πρέπει να προστατεύεται», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ συμμερίζεται την άποψη του Λευκού Οίκου ότι πρέπει να αποφεύγονται μάχες κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας. Σημείωσε επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως είναι έτοιμη να παράσχει καύσιμα στα νοσοκομεία προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία τους.

Δυσαρέσκεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Γάζα

Εν τω μεταξύ, αντιμέτωπος με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και κριτική εντός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς βρίσκεται ο  Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, καθώς εκατοντάδες Αμερικανοί κυβερνητικοί υπάλληλοι έχουν ταχθεί τόσο ανοιχτά όσο και κατ’ ιδίαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.

Τουλάχιστον τρία τηλεγραφήματα που επικρίνουν την πολιτική της κυβέρνησης έχουν κατατεθεί στο εσωτερικό «κανάλι διαφωνίας» του υπουργείου, το οποίο καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και επιτρέπει στους διπλωμάτες να εκφράζουν ανώνυμα τις ανησυχίες τους για την πολιτική στον υπουργό Εξωτερικών, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η κριτική επικεντρώνεται στην ακλόνητη υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, την πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία της χώρας.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε μια αδυσώπητη στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 11.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, εξαπολύοντας το πιο αιματηρό κεφάλαιο των τελευταίων ετών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση δεκαετιών.

Η Ουάσιγκτον απέρριψε τις εκκλήσεις των Αράβων και Παλαιστινίων ηγετών και άλλων να καλέσουν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς, αλλά προέτρεψε για ανθρωπιστικές παύσεις, ώστε να επιτραπεί η είσοδος περισσότερης βοήθειας και να εκκενωθούν οι Αμερικανοί και οι ξένοι.

Σε επιστολή που έστειλε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στους υπαλλήλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν, που μόλις είχε επιστρέψει από ένα εννιαήμερο ταξίδι στη Μέση Ανατολή και την Ασία, αναγνώρισε το συναισθηματικό τίμημα που έχει επιφέρει η σύγκρουση στο εργατικό δυναμικό, αλλά και τις πιθανές διαιρέσεις στις τάξεις του σχετικά με την πολιτική. «Γνωρίζω ότι για πολλούς από εσάς, τα δεινά που προκαλεί αυτή η κρίση έχουν βαθύτατο προσωπικό φόρο», ανέφερε ο Μπλίνκεν στην επιστολή που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

«Η οδύνη που έρχεται βλέποντας καθημερινά τις εικόνες των μωρών, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των γυναικών και άλλων πολιτών που υποφέρουν από αυτή την κρίση είναι σπαρακτική. Το νιώθω και εγώ ο ίδιος», είπε.

«Γνωρίζω επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι στο Υπουργείο μπορεί να διαφωνούν με τις προσεγγίσεις που ακολουθούμε ή να έχουν απόψεις για το τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα. Οργανώσαμε φόρουμ στην Ουάσιγκτον για να σας ακούσουμε, και παροτρύναμε τους διευθυντές και τις ομάδες να κάνουν ειλικρινείς συζητήσεις στις θέσεις σε όλο τον κόσμο ακριβώς για να ακούσουμε τα σχόλια και τις ιδέες σας. Ζήτησα από την ανώτερη ηγεσία μας να συνεχίσει να το κάνει αυτό».

«Ακούμε: αυτά που μοιράζεστε ενημερώνουν την πολιτική μας και τα μηνύματά μας».

Η επιστολή του Μπλίνκεν έρχεται εν μέσω διαμαρτυριών στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες που ζητούν κατάπαυση του πυρός και ευρείας ανησυχίας μεταξύ των αξιωματούχων για την αντίδραση των ΗΠΑ στην κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία περιελάμβανε τη δημόσια παραίτηση ενός αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος δήλωσε ότι αντιτίθεται στη συνέχιση της θανατηφόρας βοήθειας προς το Ισραήλ.

Πηγή: Al Jazeera, Times of Israel, Haaretz, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων