Εντυπωσιασμένη από τη «μεταμόρφωση» της Ελλάδας και τη μεταρρυθμιστική της πρόοδο δηλώνει στη συνέντευξή της στην «Καθημερινή» η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που επισκέφθηκε την Αθήνα για την συνάντηση της ΕΚΤ.
«Οταν εξετάζω τους βασικούς δείκτες με τους οποίους αξιολογείται η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της χώρας, βλέπω βελτίωση σε ολόκληρο το φάσμα: στην απασχόληση, στην ανάπτυξη, στη δημοσιονομική κατάσταση και στον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που ήταν στη λίστα. Οχι όλες, φυσικά. Υπάρχουν ακόμη πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Καταλαβαίνω ότι έχουν προγραμματιστεί και άλλες μεταρρυθμίσεις, αλλά συνολικά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της Ελλάδας είναι εντυπωσιακά», σχολιάζει.
Η Κριστίν Λαγκάρντ κλήθηκε να καταθέσει την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη. «Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, θα το επιτύχουμε το 2025», δηλώνει.
«Οταν μετρούμε τον πληθωρισμό, δίνουμε προσοχή στη συνολική του εικόνα, σε αυτά δηλαδή που βιώνουν οι συμπατριώτες μας στην Ευρώπη. Πόσο περισσότερο πρέπει να πληρώσουν για να βάλουν βενζίνη, φαγητό στο τραπέζι τους, να αγοράσουν ρούχα, να αποκτήσουν στέγη, και όλα τα άλλα. Προσπαθούμε όμως να κατανοήσουμε και τι βρίσκεται πίσω από τις πιο μεταβλητές συνιστώσες. Μια από αυτές τις συνιστώσες είναι τα τρόφιμα. Θα είναι οι τιμές τους υψηλότερες στο μέλλον; Αυτό είναι πιθανό, αν εξετάσουμε, για παράδειγμα, την επίδραση της κλιματικής αλλαγής. Ξηρασίες, πλημμύρες, υψηλότερες θερμοκρασίες και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα έχουν πιθανότατα αντίκτυπο στις τιμές των τροφίμων στο μέλλον. Οσον αφορά τις πολιτικές συνέπειες για τις οποίες με ρωτήσατε, θα ήθελα να πω ότι η αποστολή μας είναι να διασφαλίζουμε τη σταθερότητα των τιμών και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να συμβάλουμε στην κοινωνική ειρήνη και στην κοινωνία, και ειδικότερα στα πιο ευάλωτα μέλη της».