Οργή αραβικών κρατών, ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Εντονες πιέσεις προς τον Αντονι Μπλίνκεν από στενούς συμμάχους στη Μέση Ανατολή. Διαφωνούν οι ΗΠΑ με «κατάπαυση πυρός» τώρα. Κινήσεις για να αποτραπεί άνοιγμα νέου μετώπου. Ανέστειλε η Χαμάς την αποχώρηση κατοίκων με διπλό διαβατήριο.

Δημοσιεύθηκε: 4 Νοεμβρίου 2023 - 08:32

Τελ. Ενημ.: 4 Νοεμβρίου 2023 - 21:58

Load more

O Αντονι Μπλίνκεν αντιμετώπισε έντονη πίεση από στενούς περιφερειακούς συμμάχους για να διευκολύνει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αποκαλύπτοντας το έντονο χάσμα μεταξύ της αμερικανικής υποστήριξης προς το Ισραήλ και της οργής στις αραβικές πρωτεύουσες για την πολιορκία και τον βομβαρδισμό της λωρίδας.

«Πρέπει να συνεργαστούμε... να σταματήσει αυτή η τρέλα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά από μια μέρα συναντήσεων με Άραβες διπλωμάτες.

Ο Sameh Shoukry, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε άμεση, άνευ όρων κατάπαυση του πυρός, κάτι που Ο Μπ. Νετανιάχου απέρριψε κάθετα μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν την Παρασκευή. Οι ΗΠΑ είχαν προτρέψει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να επιτρέψει «ανθρωπιστικές παύσεις».

Η συνάντηση στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας Αμμάν έλαβε χώρα καθώς μαίνονταν σκληρές μάχες στη Γάζα.

Μπλίνκεν: Πρέπει να φύγει η Χαμάς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι τόσο η Ουάσινγκτον όσο και τα αραβικά κράτη πιστεύουν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από την Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους ομολόγους του των αραβικών χωρών τρόπους για την χάραξη ενός καλύτερου μονοπατιού προς την λύση των δύο κρατών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Αμάν μαζί με τους ομολόγους του της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, οι οποίοι έχουν επανειλημμένως κάνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, ο Μπλίνκεν είπε επίσης ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τη βία από εξτρεμιστές εποίκους στη Δυτική Όχθη.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξαν «ανθρωπιστικές παύσεις» στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αλλά απέρριψε τις εκκλήσεις για «κατάπαυση του πυρός» που ζητούσαν οι αραβικές χώρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα διευκολυνθούν με αυτές τις ανθρωπιστικές παύσεις», είπε ο Μπλίνκεν σχετικά με τις προσπάθειες να σωθούν οι παλαιστίνιοι άμαχοι και να επιταχυνθεί η παράδοση βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε σχετικά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια τέτοια κατάπαυση του πυρός θα «διατηρούσε τη Χαμάς σε ισχύ» και θα της επέτρεπε να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να πραγματοποιήσει ανάλογες επιθέσεις με εκείνη της 7ης Οκτωβρίου.

«Το Ισραήλ πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των παλαιστινίων αμάχων», είπε ο ίδιος ενώ επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στις 7 Οκτωβρίου. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι και είναι η πιο αιματηρή στην ιστορία του Ισραήλ.

Αντιδρούν οι Αραβες

Όμως ο Σούκρι, ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, είπε ότι η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα απαιτεί άμεση, άνευ όρων διακοπή των εχθροπραξιών.

«Νομίζω ότι πρέπει να υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλο την ανθρωπιά μας», είπε ο Safadi. «Νομίζω ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι η δολοφονία περισσότερων ανθρώπων δεν θα φέρει αυτούς που χάθηκαν και από τις δύο πλευρές, όσο τραγική κι αν είναι η απώλεια».

Συνάντηση στο Λίβανο

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι στον οποίο εξέφρασε την "έντονη" ανησυχία του για τις ανταλλαγές πυρών κατά μήκος του νότιου συνόρου του Λιβάνου με το Ισραήλ, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Τόνισε τη σπουδαιότητα της διασφάλισης ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς δεν θα εξαπλωθεί αλλού", αναφέρει ο εκπρόσωπος Μάθιου Μίλερ σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας ότι ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Μικάτι για την ηγετική του ικανότητα στο να εμποδίσει τον Λίβανο να εμπλακεί στον πόλεμο.

Σταμάτησε η έξοδος κατοίκων με διπλό διαβατήριο

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανέστειλε την απομάκρυνση των ξένων πολιτών και αυτών με διπλή υπηκοότητα προς την Αίγυπτο λόγω της άρνησης του Ισραήλ να αφήσει τους τραυματίες Παλαιστίνιους να φύγουν για τα αιγυπτιακά νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης των σημείων διέλευσης.


"Κανένας κάτοχος ξένου διαβατηρίου δεν θα μπορεί να φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας προτού οι τραυματίες που πρέπει να διακομισθούν από νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μπορέσουν να μεταφερθούν προς τον τερματικό σταθμό της Ράφα", σημείο διέλευσης μεταξύ του παλαιστινιακού θύλακα και της Αιγύπτου, δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σε σχολείο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι από τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 54, όπως ανακοίνωσε ο Μοχάμεντ Αμπού Σελμέγια, επικεφαλής του νοσοκομείου αλ-Σίφα.

"Υπάρχουν 15 μάρτυρες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί", είπε ο Αμπού Σελμέγια, ο οποίος είναι και αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον 9.488 Παλαιστίνιοι - ανάμεσά τους 3.900 παιδιά - έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των νεκρών είναι 2.509 γυναίκες.

Ενταση της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ αναμένουν οι ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει ότι η εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα εισέλθει σε νέα φάση τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες αμερικανικό μέσο ενημέρωσης.

Το δίκτυο CNN ανέφερε, επικαλούμενο υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο στην Ουάσινγκτον, ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αναμένει να μειωθούν οι αεροπορικές επιθέσεις και να ενισχυθεί η «στρατηγική εστίαση στη χερσαία εκστρατεία».

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στόχος πιθανόν θα είναι να ‘καθαρίσει’ το τεράστιο δίκτυο των υπόγειων στοών το οποίο χρησιμοποιεί η Χαμάς. Καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια συνεχίζει να φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, η αμερικανική κυβέρνηση αναμένει «μείωση σε ό,τι έχουμε δει αναφορικά με μαζικά ισραηλινά αεροπορικά χτυπήματα».

Το Ισραήλ εκτόξευσε πύραυλο στο σπίτι του αρχηγού της Χαμάς στη Γάζα

Ενα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε πύραυλο στο σπίτι του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στη Γάζα, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από τον θύλακα, μετέδωσε το ραδιόφωνο Al-Aqsa που συνδέεται με τη Χαμάς.

Οπως μεταδίδει το Reuters, δεν είναι σαφές εάν κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς του ήταν στο σπίτι όταν χτυπήθηκε.

Ο Χανίγια, πολιτικός επικεφαλής της Χαμάς, βρίσκεται εκτός της Λωρίδας της Γάζας από το 2019, και κατοικεί μεταξύ Τουρκίας και Κατάρ.

 

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε ασθενοφόρα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κομβόι ασθενοφόρων για την απομάκρυνση τραυματιών από την πολιορκημένη βόρεια Γάζα σκότωσε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 60 την Παρασκευή, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε ότι εντόπισε και χτύπησε ένα ασθενοφόρο που «χρησιμοποιούνταν από τρομοκρατικό πυρήνα της Χαμάς». Ανέφερε ότι μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην επίθεση και κατηγόρησε την ομάδα ότι μετέφερε μαχητές και όπλα με ασθενοφόρα.

 

Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Izzat El Reshiq, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί για μαχητές της είναι αβάσιμοι. Ο Ashraf al-Qidra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, είπε ότι το ασθενοφόρο ήταν μέρος μιας αυτοκινητοπομπής που στόχευσε το Ισραήλ κοντά στο νοσοκομείο al-Shifa της πόλης της Γάζας.

Ο Qidra είπε ότι το Ισραήλ είχε βάλει στο στόχαστρο τη συνοδεία ασθενοφόρων σε περισσότερες από μία τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένης της πύλης του νοσοκομείου al-Shifa και στην πλατεία Ansar ένα χιλιόμετρο μακριά.

Σε μια δήλωση για το περιστατικό, ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό του ότι το ασθενοφόρο συνδέεται με τη Χαμάς, αλλά είπε ότι σκοπεύει να δώσει πρόσθετες πληροφορίες.

«Τονίζουμε ότι αυτή η περιοχή είναι μια ζώνη μάχης. Οι άμαχοι στην περιοχή καλούνται επανειλημμένα να εκκενώσουν προς τα νότια για τη δική τους ασφάλεια», ανέφερε ο στρατός.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς καμίας πλευράς.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο έχει επαληθεύσει το Reuters, δείχνει ανθρώπους να κείτονται αιμόφυρτοι δίπλα σε ένα ασθενοφόρο.

Ένα άλλο βίντεο έδειχνε τρία ασθενοφόρα, με περίπου δώδεκα άτομα είτε ακίνητα είτε μετά βίας να κινούνται δίπλα τους. 

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «σοκαρίστηκε εντελώς από τις αναφορές για επιθέσεις σε ασθενοφόρα που απομακρύνουν ασθενείς», προσθέτοντας ότι οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι ιατρικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατεύονται.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Qidra είπε ότι τα ασθενοφόρα θα στείλουν Παλαιστίνιους που έχουν τραυματιστεί σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν στην Αίγυπτο για θεραπεία από την πολιορκημένη πόλη της Γάζας στα νότια του θύλακα.

Το Ισραήλ, το οποίο κατηγόρησε τη Χαμάς για απόκρυψη κέντρων διοίκησης και εισόδων σήραγγας στο νοσοκομείο al-Shifa, διέταξε όλους τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα βόρεια της Γάζας τον περασμένο μήνα και ο στρατός του περικύκλωσε την περιοχή την Πέμπτη.

Οι αρχές του νοσοκομείου της Χαμάς αρνήθηκαν ότι η εγκατάσταση χρησιμοποιείται ως βάση από μαχητές. 

 

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι απέτρεψε επιθέσεις από τον Λίβανο

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) απέτρεψαν «τρομοκράτες» που προσπαθούσαν να επιτεθούν από τον Λίβανο, όπως ανέφερε ο στρατός αργά χθες στην εφαρμογή Telegram.

Οι IDF δήλωσαν ότι «τρομοκρατικός πυρήνας προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους προς την περιοχή Κιμπούτς Γιφτάχ στο βόρειο Ισραήλ. Ο τρομοκρατικός πυρήνας επλήγη από τεθωρακισμένο των IDF».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν «τρομοκράτη» ενώ «πλησίαζε την περιοχή των συνόρων από τον Λίβανο κοντά στην κοινότητα Σλόμι». Βίντεο, που συνοδεύει την ανάρτηση, φέρεται να δείχνει τη στιγμή που χτυπήθηκε ο ύποπτος.

με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ, ertnews.gr

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων