Η Ιορδανία αποφάσισε να ανακαλέσει «αμέσως» τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία αποφασίστηκε μετά την αιματηρή επίθεση που διέπραξε στο Ισραήλ η παλαιστινιακή Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
«Σήμερα (Τετάρτη), ο υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Αλ-Σαφάντι αποφάσισε να ανακαλέσει αμέσως τον Ιορδανό πρεσβευτή στο Ισραήλ», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Αμάν, δηλώνοντας ότι «καταδικάζει τον ισραηλινό πόλεμο που σκοτώνει αθώους στη Γάζα».
«Απορρίπτουμε και καταδικάζουμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, που σκοτώνει αθώους και προκαλεί άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο πρεσβευτής θα επιστρέψει στο Τελ Αβίβ μόνο εάν το Ισραήλ σταματήσει τον πόλεμό του στον θύλακα και βάλει τέλος «στην ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσε», δήλωσε ο Σαφάντι.
Ο Σαφάντι, προστίθεται στην ανακοίνωση, κάλεσε τις «αρμόδιες αρχές να ζητήσουν από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ να μη στείλει πίσω στην Ιορδανία τον πρεσβευτή του, ο οποίος είχε φύγει προηγουμένως από το βασίλειο» εν μέσω διαδηλώσεων.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ θα επιτραπεί να επιστρέψει μόνο υπό τους ίδιους όρους, είπε ο υπουργός.
Από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους έχουν πραγματοποιηθεί στο Αμάν με αίτημα την ακύρωση της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ και το κλείσιμο της ισραηλινής πρεσβείας.
Η Ιορδανία, η οποία μοιράζεται τα σύνορά της με το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ το 1994.
Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας ζήτησε την «άμεση κατάπαυση του πυρός».
«Ο κόσμος σιωπά», δήλωσε με οργή. «Ο αραβικός κόσμος το αντιλαμβάνεται σαφέστατα: οι ζωές των Παλαιστινίων αξίζουν λιγότερο από τις ζωές των Ισραηλινών. Τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν όρια: σταματούν στα σύνορα, στις φυλές και στις θρησκείες».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ