Κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι αξιωματούχοι από έως και 70 χώρες θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στη Μάλτα για να συζητήσουν την ουκρανική πρόταση για την ειρήνη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές στην υποστήριξη των συμμάχων προς το Κίεβο.
Στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν το Σάββατο και την Κυριακή θα συμμετάσχουν σύμβουλοι επί θεμάτων ασφαλείας και αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών, για να συζητήσουν το ειρηνευτικό σχέδιο των 10 σημείων που είχε προτείνει ο Ζελένσκι, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας διανύει τον 21ο μήνα χωρίς να διαφαίνεται τέλος.
Οι συνομιλίες, στις οποίες δεν εμπλέκεται η Ρωσία, θα συμβάλουν ώστε να εκτιμηθεί η ικανότητα της Ουκρανίας και της Δύσης να αντλήσει συνεχή και ευρύτερη υποστήριξη ιδίως στον Παγκόσμιο Νότο, καθώς η σύγκρουση στο Ισραήλ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, απομακρύνοντας το ενδιαφέρον από το Κίεβο.
Ο Ίχορ Ζόβκβα, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε ότι ορισμένες χώρες επιβεβαιώνουν ακόμη τη συμμετοχή τους, αλλά αναμένονται έως 70 στη Μάλτα, σε σχέση με τις 43 που συμμετείχαν στον προηγούμενο γύρο στην Τζέντα τον Αύγουστο και τις 15 που πήγαν τον Ιούνιο για συνομιλίες στην Κοπεγχάγη.
«Μπορείτε να δείτε εμφανώς ότι πρόκειται για έναν αριθμό χωρών που αυξάνεται σε σύγκριση με την Τζέντα και είναι πολύ σημαντικό ότι θα υπάρξουν εκπρόσωποι χωρών και από τις πέντε ηπείρους», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters από το γραφείο του στο Κίεβο.
Τα 10 σημεία του ειρηνευτικού σχεδίου του Ζελέσνκι περιλαμβάνουν εκκλήσεις για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, την προστασία των προμηθειών τροφίμων και ενέργειας, την πυρηνική ασφάλεια και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου.
Ο Ζόβκβα αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που θα συμμετάσχουν, λέγοντας ότι αυτό θα βοηθούσε τη Μόσχα να τις πιέσει να μην έρθουν, αλλά ερωτηθείς αν το Πεκίνο θα στείλει απεσταλμένο είπε: «Συνεργαζόμαστε με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας».
Η Κίνα, η οποία διατηρεί στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, είχε συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Τζέντα.
Ο Ζόβκβα είπε ότι το Κίεβο έχει ακόμη ως στόχο τη σύγκληση μιας Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για την ειρήνη εφέτος.
«Δεν μπορώ να προβλέψω τη συζήτηση, αλλά ένα από τα πιο πιθανά και ευκταία αποτελέσματα (των συνομιλιών της Μάλτας) θα είναι να ορισθεί η τοποθεσία και η ημερομηνία μιας συνόδου κορυφής με θέμα την ειρηνευτική πρόταση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».
Κατ' ιδίαν, Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ανησυχούν πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα προκαλέσει πλήγμα στην προσπάθεια της Ουκρανίας να κερδίσει τον Παγκόσμιο Νότο και ότι θα αποσπάσει επίσης την προσοχή από την υπόθεση της Ουκρανίας.
Αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι ανησυχεί πως οι κατηγορίες για δύο μέτρα και δύο σταθμά στη θέση της Δύσης για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε λιγότερες ψήφους υποστήριξης για την Ουκρανία στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο Ζόβκβα είπε ότι δεν βλέπει τον λόγο για υποχωρήσεις στον Παγκόσμιο Νότο, επικαλούμενος τις πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες του Ζελέσνσκι με τον Τούρκο πρόεδρο, τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, τον εμίρη του Κατάρ και τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής. Είπε επίσης ότι σχεδιάζονται περισσότερες επαφές.
Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως η εκλογή του Μάικ Τζόνσον ως νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ θα επιφέρει πλήγμα στη ζωτικής σημασίας αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.
Ο Τζόνσον δήλωσε χθες ότι έχει ανησυχίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας γενικά και ότι θέλει να κατανοήσει το «τελικό παιχνίδι» στην Ουκρανία.
Ο Ζόβκβα δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ζελένσκι δεν είδαν καμία ένδειξη εναντίωσης στη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από κανένα αμερικανικό κόμμα, όταν επισκέφθηκαν την Ουάσιγκτον τον Σεπτέμβριο.
«Ανέλυσα τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου της Βουλής κυρίου Τζόνσον πριν εκλεγεί ή ακόμη αφότου εξελέγη και δεν έχω ακούσει ότι ο ίδιος ή μέλη του κόμματός του αποφασίζουν να περικόψουν τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία», είπε.
Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν σήμερα ότι στηρίζουν το σχέδιο υποστήριξης της Ουκρανίας με 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν και η Ουγγαρία και η Σλοβακία εξέφρασαν επιφυλάξεις ενόψει της απόφασης που πρέπει να λάβει ομόφωνα η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ