«Ανελέητες επιθέσεις» κατά της Χαμάς υπόσχεται το Ισραήλ, προσοχή συνιστούν οι ΗΠΑ

Ξεπέρασε τους 5.000 ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας. Απελευθέρωση ομήρων προτού ξεκινήσει η συζήτηση για κατάπαυση πυρός ζητά ο Μπάιντεν. Προειδοποίηση Ομπάμα προς το Ισραήλ: Θα γυρίσει μπούμερανγκ.

Δημοσιεύθηκε: 24 Οκτωβρίου 2023 - 07:23

Τελ. Ενημ.: 24 Οκτωβρίου 2023 - 13:32

Load more

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι προετοιμάζεται για «ανελέητες επιθέσεις», με στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς, την ώρα που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποιούσε  ότι «κάθε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική που αγνοεί το ανθρώπινο κόστος μπορεί τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ», μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 5.000 σε δύο εβδομάδες ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία η ισλαμιστική μαχητική οργάνωση σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε εκατοντάδες στόχους στη Γάζα από αέρος τη Δευτέρα, καθώς οι στρατιώτες του πολεμούσαν μαχητές της Χαμάς, κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πολιορκημένη παλαιστινιακή λωρίδα, όπου οι άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε φριχτές συνθήκες.

Η Χαμάς απελευθέρωσε χθες Δευτέρα δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές που βρίσκονταν μεταξύ των περισσότερων από 200 ομήρων που είχαν πάρει κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Την Παρασκευή, είχαν απελευθερωθεί άλλες δύο όμηροι.

Να διαλύσουμε τη Χαμάς

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι με δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι το Ισραήλ δεν είχε καμία πρόθεση να περιορίσει τις επιδρομές του στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας και υπαινισσόταν ότι ήταν καλά προετοιμασμένο για χερσαία επίθεση. «Θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε κατάσταση πλήρους διάλυσης», δήλωσε ο Χαλέβι αργά τη Δευτέρα. «Ο δρόμος είναι ένας δρόμος ανελέητων επιθέσεων, που θα βλάψει τη Χαμάς παντού και με κάθε τρόπο». «Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότο», πρόσθεσε, αναφερόμενος στο νότιο Ισραήλ, το οποίο συνορεύει με τη Γάζα. «Τα στρατεύματα που έχουν περισσότερο χρόνο είναι καλύτερα προετοιμασμένα και αυτό κάνουμε τώρα».

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Times of Israel, δημοσιεύματα φέρουν την κυβέρνηση Μπάιντεν να ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει εφικτούς στρατιωτικούς στόχους για τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, γεγονός που οδηγεί Αμερικανούς αξιωματούχους να πιστεύουν ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ακόμη έτοιμες για μια χερσαία εισβολή.

Όπως σχολιάζει το Reuters, δημοσίως, οι ΗΠΑ έχουν τονίσει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά δύο πηγές με γνώση του θέματος δήλωσαν ότι ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν εντείνει τις κατ' ιδίαν εκκλήσεις για προσοχή στις συνομιλίες με τους Ισραηλινούς. Προτεραιότητα των ΗΠΑ είναι να κερδίσουν χρόνο για διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση άλλων ομήρων, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες μίλησαν πριν από την ανακοίνωση των απελευθερώσεων των ομήρων τη Δευτέρα.

Συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

ΝΥΤ: Οι ΗΠΑ παρότρυναν το Ισραήλ να αναβάλει την εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας 

Σημειώνεται πως δημοσίευμα των New York Times την Κυριακή, το οποίο επικαλούνταν αξιωματούχους που δεν κατονόμαζε, ανέφερε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «αφανιστεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα.

Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.

Η απελευθέρωση δύο ομήρων με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς την Παρασκευή έπαιξε ρόλο στην προτροπή αυτή των ΗΠΑ, κατά το δημοσίευμα των NYT.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ, διεμήνυσε πως η έναρξη της χερσαίας επιχείρησης θα καθιστούσε απίθανη την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, είπε στην εφημερίδα αξιωματούχος ενήμερος για τις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται κυρίως μέσω του Κατάρ -το εμιράτο του Κόλπου διατηρεί σχέσεις με την ηγεσία της Χαμάς.

Εξάλλου, η Ουάσιγκτον φέρεται κατά την εφημερίδα να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να προετοιμαστεί για πιθανές επιθέσεις από φιλοϊρανικές οργανώσεις εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή, που αναμένεται να κλιμακωθούν αφού αρχίσει η ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «μιλάμε» με το Ισραήλ για τις «συνέπειες» των αποφάσεων «που λαμβάνονται στο πεδίο της μάχης», ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει πως είναι η ισραηλινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αυτές «που θα λάβουν αποφάσεις για το τι θα κάνουν, πότε θα το κάνουν και πώς θα το κάνουν».

Ο Ομπάμα προειδοποιεί για το ανθρώπινο κόστος

Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε έναν σπάνιο σχολιασμό πρώην προέδρου για μια κρίση εξωτερικής πολιτικής, εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προκαλέσει τόσες πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων κατά τα αντίποινα εναντίον της Χαμάς, ώστε να αποξενώσει γενιές Παλαιστινίων.

«Οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική που αγνοεί το ανθρώπινο κόστος θα μπορούσε τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ. Ήδη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς της Γάζας, πολλοί από αυτούς παιδιά. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», ανέφερε ο Ομπάμα σε δήλωσή του, που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων, νερού και ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση. Θα μπορούσε να σκληρύνει περαιτέρω τις παλαιστινιακές στάσεις για γενιές, να διαβρώσει την παγκόσμια υποστήριξη προς το Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε στη δήλωση που δημοσιεύθηκε στο Μέσο, η οποία καταδίκασε επίσης την επίθεση της Χαμάς και επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί.

Δεν ήταν άμεσα σαφές αν ο Ομπάμα συντόνισε τη δήλωσή του με τον Μπάιντεν, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρός του. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Πλήγμα του Ισραήλ σε καταυλισμό προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας

Και ενώ συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες παγκοσμίως για να σταματήσει η αιματοχυσία, τουλάχιστον 110 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, ως αποτέλεσμα πολλών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Λωρίδα της Γάζας αργά τη Δευτέρα και πριν από τα ξημερώματα της Τρίτης, δήλωσε ιατρική πηγή στο Al Jazeera.

Τις τελευταίες ώρες, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αναφέρθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Σάτι στη βόρεια Γάζα και στην αλ-Μπαντάλ στην Τζαμπάλια, στον προσφυγικό καταυλισμό αλ-Μπουρέιτζ στο κέντρο της Γάζας καθώς και σε δύο περιοχές στο νότο, τη Ράφα και το Χαν Γιουνίς.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA επιβεβαίωσε επίσης την είδηση, λέγοντας ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων ήταν στη Ράφα, με περισσότερους από 30 νεκρούς.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν επίσης στο WAFA ότι τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και παιδιά, και περισσότεροι από 80 άλλοι τραυματίστηκαν στο Χαν Γιουνίς. Πολλά από τα θύματα στο Χαν Γιουνίς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ Νάσσερ.

Δεκάδες αναφέρθηκαν επίσης ότι σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά πλήγματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς αλ- Σάτι και αλ-Μπουρέιτζ. 

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι έπληξε «στόχο της Χαμάς» στον παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων αλ-Σάτι, στη Λωρίδα της Γάζας. Εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, δήλωσε πως το πλήγμα είχε στόχο χώρο προετοιμασίας της Χαμάς στον καταυλισμό, ο οποίος βρίσκεται πάνω στις ακτές του μικρού θύλακα στη Μεσόγειο. Απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Στη Λωρίδα της Γάζας, 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 2.055 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς σε αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα. Ολόκληρες συνοικίες ισοπεδώθηκαν.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στην ισραηλινή επικράτεια, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν στην αντεπίθεση που επέτρεψε δυνάμεις του να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών που υπέστησαν επίθεση.

Στα νοσοκομεία της Γάζας, η κατάσταση είναι άθλια: σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, η κατάσταση έχει γίνει τόσο άσχημη, ώστε οι χειρουργικές επεμβάσεις διεξάγονται χωρίς αναισθησία και σε ορισμένες περιπτώσεις υπό τον φωτισμό των φώτων των τηλεφώνων. Ένας Βρετανοπαλαιστίνιος χειρουργός που ταξίδεψε στη Γάζα για να βοηθήσει σε νοσοκομεία προειδοποίησε ότι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, το νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται «θα είναι απλώς ένας μαζικός τάφος».

Με πληροφορίες από: Reuters, CNN, Al Jazeera, Haaretz, Times of Israel, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων