Το περασμένο Σάββατο, με το Ισραήλ να εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένο από τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς μια εβδομάδα νωρίτερα, ο στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζει «συντονισμένα πλήγματα από αέρα, θάλασσα και ξηρά» για να εξαλείψει την οργάνωση στη Γάζα.
Αλλά μέχρι τα μέσα της εβδομάδας, στρατιωτικοί επεσήμαναν ότι μια χερσαία επίθεση «μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που νομίζετε». Θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα, να διαρκέσει περισσότερο και να ξεδιπλωθεί με απροσδόκητους τρόπους, είπαν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ενδιάμεσα υπήρξε μια σειρά από άνευ προηγουμένου επισκέψεις ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα με τη στήριξη στο Ισραήλ, μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση των τελευταίων δεκαετιών και τις υποσχέσεις να στείλουν πολεμικά πλοία και όπλα, εξέπεμψαν και ένα μήνυμα για προσοχή σχετικά με το πώς θα αντιδράσει το Τελ Αβίβ.
Οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς στη Γάζα. Αυτό είναι δυνατό μόνο με μια χερσαία εισβολή, καθώς η ομάδα, που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως τρομοκρατική οργάνωση, έχει περάσει δεκαετίες χτίζοντας δίκτυα σηράγγων και άλλων εγκαταστάσεων.
Όμως η επιρροή των ΗΠΑ διαμορφώνει ήδη τον τρόπο που θα διεξαχθεί αυτή η επίθεση -ιδιαίτερα το πώς θα περιοριστούν οι απώλειες μεταξύ των 2 εκατομμυρίων αμάχων που ζουν στη Γάζα- και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το τι θα συμβεί όταν τελειώσει, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους και ανθρώπους κοντά στην κυβέρνηση.
Τρεις ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λένε ότι ο ρόλος και η επιρροή των ΗΠΑ σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Χαμάς είναι βαθύτερος και πιο έντονος από οτιδήποτε άλλο ασκήθηκε από την Ουάσιγκτον στο παρελθόν.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η εισβολή του Ισραήλ θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τη Χεζμπολάχ, που υποστηρίζεται από το Ιράν. Ετσι, θα μπορούσε να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο στον πόλεμο και να πυροδοτηθεί μια ευρύτερη σύγκρουση, που θα εμπλέξει περαιτέρω τις ΗΠΑ και θα καταστρέψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να σταθεροποιήσει την περιοχή, κάνοντας ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και βασικών αραβικών χωρών.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν επικεντρώνεται στη μείωση της πιθανότητας επέκτασης αυτού του πολέμου σε άλλο μέτωπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν σε συνέντευξή του. «Αυτός είναι ο βασικός του στόχος».
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε μετά την επίσκεψη Μπάιντεν ότι επετεύχθη συμφωνία για «συνεργασία που θα αλλάξει την εξίσωση σε όλα τα θέατρα». Στο Air Force One στον δρόμο της επιστροφής στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν είπε ότι είχε μιλήσει με τους Ισραηλινούς για διάφορες «εναλλακτικές» σχετικά με τον χερσαίο πόλεμο, λόγω ανησυχίας για απώλειες αμάχων και εξάπλωση της σύγκρουσης.
Σε πρώτη φάση, ο Μπάιντεν και ο Μπλίνκεν συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, βοηθώντας τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ να αξιολογήσουν την κατάσταση και να σχεδιάσουν.
Το βράδυ πριν από την επίσκεψη του Μπάιντεν, σημειώθηκε μια φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας. Οι αραβικές κυβερνήσεις υιοθέτησαν γρήγορα τον ισχυρισμό της Χαμάς ότι το Ισραήλ βρισκόταν πίσω από την επίθεση και οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Μέση Ανατολή. Όμως ο Μπάιντεν ασπάστηκε τον ισραηλινό ισχυρισμό, ότι οφείλεται σε αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από μια παλαιστινιακή ομάδα.
Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν στείλει δύο αεροπλανοφόρα στην ανατολική Μεσόγειο και έχουν θέσει στρατεύματα σε επιφυλακή, ο Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν τη σημασία του περιορισμού των απωλειών αμάχων. Στο Τελ Αβίβ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε την κυβέρνηση του Νετανιάχου να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού και υπόκεινται σε τακτικές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. Οι πρώτες αποστολές από την Αίγυπτο θα μπορούσαν να ξεκινήσουν άμεσα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ελπίζουν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, αν και ο πόλεμος με τη Χαμάς απειλεί να τις εκτροχιάσει. Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ και για τις δύο χώρες. Αυτό που προέκυψε αυτή την εβδομάδα με τις ΗΠΑ είναι μια de facto εκδοχή ενός τέτοιου συμφώνου, ανέφερε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος.