Οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα για να αγοράσουν χρόνο για τις εν εξελίξει μυστικές συνομιλίες για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές στο Bloomberg.
Oι διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., είναι λεπτές και μπορεί να αποτύχουν, τόνισαν οι πηγές. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς μπορεί να αφήσει κάποιους από τους αμάχους που έπιασαν οι μαχητές της στις 7 Οκτωβρίου χωρίς να απαιτήσει ως αντάλλαγμα να απελευθερώσει κρατούμενους και το Ισραήλ.
Αφού αρχικά αντιστάθηκε σε μια καθυστέρηση της επέμβασης, το Ισραήλ συμφώνησε υπό την πίεση των ΗΠΑ να περιμένει, ανέφεραν οι πηγές.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα, ανακοίνωσε ότι μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους».
Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ, οι δύο όμηροι παραλήφθηκαν από τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα με τη Γάζα και τώρα βρίσκονται σε στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ.
Στο μεταξύ, η οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με «διαμεσολαβητές» για να απελευθερωθούν οι «άμαχοι» όμηροι που απήχθησαν κατά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και σήμερα κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Στρατηγική τριών σταδίων από Ισραήλ
Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant παρουσίασε τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ στο Τελ Αβίβ.
Οπως μεταδίδουν οι Times of Israel υποστήριξε ότι οι στόχοι περιλαμβάνουν την εξάλειψη της τρομοκρατικής ομάδας της Χαμάς καταστρέφοντας τις στρατιωτικές της ικανότητες και την πλήρη άρση κάθε ευθύνης που έχει το Ισραήλ για τη Γάζα με τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα.
Ο Gallant υποστήριξε στα μέλη της επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις φάσεις. «Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία λαμβάνει χώρα μια στρατιωτική επιχείρηση με αεροπορικές επιδρομές και αργότερα με ελιγμό [εδάφους] με σκοπό την καταστροφή των υποδομών προκειμένου να νικήσουμε και να καταστρέψουμε τη Χαμάς», λέει ο Gallant.
Η δεύτερη φάση θα έχει επίσης μάχες αλλά με χαμηλότερη ένταση καθώς τα στρατεύματα θα εργάζονται για να «εξαλείψουν τους θύλακες αντίστασης».
«Το τρίτο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η άρση της ευθύνης του Ισραήλ για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», δήλωσε.
Η Χαμάς προτείνει κατάπαυση πυρός με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους 203 ομήρους που υπολογίζεται ότι κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Το Ισραήλ μέχρι στιγμής δεν έχει συμφωνήσει σε αυτό.
Η Χαμάς δεν κρατά όλους τους ομήρους. Μερικοί κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες. Η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους στη Γάζα είναι ένας παράγοντας που περιπλέκει τα σχέδια των Ισραηλινών σε ότι αφορά την εισβολή.
Προφανώς, επισημαίνει το βρετανικό μέσο οι όμηροι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί εάν αυτό μπορεί να γίνει με διαπραγματεύσεις.
Ισραηλινή προειδοποίηση για εκκένωση νοσοκομείου
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έλαβε προειδοποίηση από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κοντς της Γάζας.
Στο νοσοκομείο αυτό νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 400 ασθενείς και φιλοξενούνται 12.000 εκτοπισμένοι άμαχοι, υποστηρίζει η παλαιστινιακή οργάνωση αρωγής και περίθαλψης.
Η Ερυθρά Ημισέληνος απηύθυνε κατεπείγουσα έκκληση στη διεθνή κοινότητα, αναφέροντας: «Καλούμε τον κόσμο να αναλάβει αμέσως και επειγόντως δράση για να εμποδίσει μια νέα σφαγή, σαν εκείνη που συνέβη στο Νοσοκομείο Βαπτιστών Αλ Άχλι».
Ετοιμάζεται το Ισραήλ
Αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Γάζα παρατηρεί το CNN, καθώς ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς εισέρχεται στη 14η ημέρα του.
Όπως σημείωνε ο ρεπόρτερ του CNN, επικαλούμενος δηλώσεις που του έκαναν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, οι Ισραηλινοί πολιτικοί έδωσαν στον στρατό του Ισραήλ το «πράσινο φως» για να εισέλθει στη Γάζα και τώρα εναπόκειται στον στρατό να αποφασίσει πότε θα εισέλθει.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε αργά το βράδυ στο CNN, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Τζόναθαν Κονρίκους, ερωτηθείς για το πόσο σύντομα μπορεί να ξεκινήσει μια χερσαία επίθεση, είπε πως «Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας. Οι εφεδρείες είναι έτοιμες, εξοπλισμένες και σε ετοιμότητα». Αλλά δεν θα «διαφήμιζε» πότε θα αρχίσουν οι δραστηριότητες. «Η χερσαία δραστηριότητα είναι μία από τις επιλογές, ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας», πρόσθεσε.
«Νεκρή ζώνη» στη Γάζα σχεδιάζει το Ισραήλ μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ Αβί Ντιχτέρ δήλωσε πως το Ισραήλ θα επιβάλει μια νεκρή ζώνη εντός της Λωρίδας της Γάζας, μόλις τελειώσει ο πόλεμος με τη Χαμάς.
Όπως σημειώνουν οι FT, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι στόχος του Ισραήλ είναι να καταστρέψει τη Χαμάς, η κυβέρνησή του είναι επιφυλακτική σχετικά με τα σχέδιά της για τον θύλακα -τον οποίο το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν υποβάλει σε έναν παραλυτικό αποκλεισμό από τότε που η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία το 2007-, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.
Σε σχόλια που φάνηκε να αναφέρονται στη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης στην παράκτια λωρίδα, ο Ελί Κοέν, υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ότι «στο τέλος αυτού του πολέμου, όχι μόνο η Χαμάς δεν θα βρίσκεται πλέον στη Γάζα, αλλά και το έδαφος της Γάζας θα μειωθεί».
Ερωτηθείς σχετικά με αυτά τα σχόλια και την πιθανότητα δημιουργίας μιας νεκρής ζώνης εντός της Γάζας, ο Ντιχτέρ -ο οποίος ήταν προηγουμένως επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Shin Bet (Ισραηλινή Υπηρεσία Ασφαλείας)- δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η τρέχουσα κατάσταση, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος της υποδομής της συνοριακής ασφάλειας του Ισραήλ βρίσκεται αρκετές εκατοντάδες μέτρα εντός του ισραηλινού εδάφους, δεν είναι πλέον βιώσιμη.
«Δεν είναι ότι το ξεκινήσατε από το εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, ως νεκρή ζώνη. Το ξεκινήσατε από την ισραηλινή πλευρά -50 με 100 μέτρα μέσα.... Καταλαβαίνουμε ότι ήταν λάθος, πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης στο Σντερότ.
«Στη Λωρίδα της Γάζας, σε όλο το μήκος της, θα έχουμε ένα περιθώριο. Και δεν θα μπορέσουν να μπουν μέσα. Θα είναι μια ζώνη πυρός. Και όποιος κι αν είσαι, δεν θα μπορείς ποτέ να πλησιάσεις τα ισραηλινά σύνορα».
Αργεί η ανθρωπιστική βοήθεια, ξεμένουν από καύσιμα τα νοσοκομεία της Γάζας
Η πολυαναμενόμενη παράδοση βοήθειας στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας έχει καθυστερήσει λόγω διαφωνιών σχετικά με το πώς να διασφαλιστεί ότι οι προμήθειες δεν θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε την Τετάρτη μια συμφωνία με το Ισραήλ για την είσοδο νερού, τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία μετά τη θανατηφόρα επίθεση της Χαμάς στη χώρα στις 7 Οκτωβρίου. Ωστόσο, πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η βοήθεια ενδέχεται να μην εισέλθει στη Γάζα την Παρασκευή, όπως αναμενόταν, επειδή δεν είχε ακόμη συμφωνηθεί μια διαδικασία για την επαλήθευση των προμηθειών.
Το Ισραήλ ζήτησε από τον ΟΗΕ να επιθεωρήσει τη βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα για να διασφαλίσει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ. Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη μεταφορά βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα στα νότια σύνορα του θύλακα.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι αξιωματούχοι του ΟΗΕ ήθελαν να διασφαλίσουν μια σταθερή ροή βοήθειας, αντί για μια εφάπαξ παράδοση 20 φορτηγών, πρόσθεσε ο λαός.
Πριν από τον πόλεμο, περίπου 450 φορτηγά έμπαιναν στη λωρίδα από την Αίγυπτο σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΟΗΕ. Άτομα που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι υπήρχαν περίπου 100 φορτηγά από υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλους χορηγούς έτοιμα να περάσουν στη Γάζα.
Το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων δήλωσε την Παρασκευή ότι «ενθαρρυνόταν από [εσωτερικές] αναφορές ότι οι διαφορετικές πλευρές πλησιάζουν σε συμφωνία για τις λεπτομέρειες και ότι η πρώτη παράδοση πρόκειται να ξεκινήσει την επόμενη μέρα περίπου».
«Βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με όλες τις σχετικές πλευρές για να διασφαλίσουμε ότι μια επιχείρηση βοήθειας στη Γάζα θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και με τις κατάλληλες συνθήκες», πρόσθεσε.
Ο ΟΗΕ ζήτησε επίσης από την Αίγυπτο να βοηθήσει στην απομάκρυνση ορισμένων ασθενών και τραυματιών, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες.
Δυσαρέσκεια Αμερικανών κρατικών υπαλλήλων
Εν τω μεταξύ, παρά την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν προς το Ισραήλ, και μέσω του διαγγέλματός του, όλο και περισσότεροι απλοί κρατικοί υπάλληλοι δυσανασχετούν με την «τυφλή» υποστήριξη που παρέχεται στο Ισραήλ, εν μέσω της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Σύμφωνα με τη Haaretz, περισσότεροι από 400 υπάλληλοι του Κογκρέσου των ΗΠΑ, κυρίως Εβραίοι και Μουσουλμάνοι, υπέγραψαν ανώνυμα ανοικτή επιστολή με την οποία ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα.
Στην επιστολή σημειώνουν ότι ήταν «βαθιά ενοχλημένοι» από το γεγονός ότι «οι εκδηλώσεις ανθρωπιάς» μετά την επίθεση της Χαμάς «μόλις και μετά βίας επεκτάθηκαν στον παλαιστινιακό λαό».
Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Huffington Post σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζουν εσωτερικό έγγραφο που απευθύνεται στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επικρίνει την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν στον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Γάζας.
Οι διπλές προσπάθειες έρχονται μετά τη δημόσια παραίτηση κορυφαίου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις αρχές της εβδομάδας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του Μπάιντεν στο Ισραήλ.
Με πληροφορίες από: Haaretz, Jerusalem Post, CNN, Guardian, Financial Times, Reuters, AP