Το Καζακστάν, που κατηγορείται ότι παρέκαμψε τις δυτικές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στον Ρώσο σύμμαχό του μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι απαγόρευσε την εξαγωγή σχεδόν εκατό προϊόντων προς τη Ρωσία, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
"Εξάγουμε όλα τα προϊόντα, εκτός από 106", των οποίων η εξαγωγή ανεστάλη, δήλωσε ο υφυπουργός Εμπορίου του Καζακστάν Καϊράτ Τορεμπάγιεφ, τον οποίο επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kazinform.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, "μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματά τους, εξειδικευμένο υλικό και τσιπ" περιλαμβάνονται στα "προϊόντα αυτά των οποίων η εξαγωγή απαγορεύεται προς τη Ρωσία".
Σε επικοινωνία του Γαλλικού Πρακτορείου, το υπουργείο Εμπορίου της πρώτης οικονομίας της κεντρικής Ασίας δεν έχει απαντήσει επί του παρόντος και κανένα βίντεο από τη συνέντευξη του υφυπουργού δεν μεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ορισμένα μεταξύ αυτών διαβεβαιώνουν ότι η απαγόρευση αφορά "μόνο τα προϊόντα που συνδέονται με τον πόλεμο".
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως το Καζακστάν, αλλά και για την Τουρκία, την Κίνα ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υπάρχουν υποψίες ότι εισάγουν, κυρίως από την Ευρώπη, υλικό στο οποίο έχει επιβληθεί εμπάργκο που εξάγουν στη συνέχει προς τη Ρωσία.
Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί δυτικοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες μετέβησαν στην κεντρική Ασία και άφησαν να πλανάται η απειλή δευτερογενών κυρώσεων, αναγνωρίζοντας παράλληλα την ευαίσθητη θέση των χωρών αυτών απέναντι στη Μόσχα.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου, οι αρχηγοί κρατών του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν και του Τουρκμενιστάν υποσχέθηκαν να καταβάλλουν "επιπλέον προσπάθειες για να εμποδίσουν την παράκαμψη των κυρώσεων" με την ευκαιρία μιας συνάντησης στο Βερολίνο με τον Γερμανό καγκελάριο 'Ολαφ Σολτς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ