Εξετάζει επιλογές για τη Γάζα ο ισραηλινός στρατός

Τα επόμενα στάδια του πολέμου μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από μια χερσαία εισβολή, δηλώνει εκπρόσωπος του στρατού. Σε Ισραήλ και Ιορδανία ο Μπάιντεν. Πληροφορίες για ισραηλινό χτύπημα σε νοσοκομείο, με εκατοντάδες θύματα.

Δημοσιεύθηκε: 17 Οκτωβρίου 2023 - 07:18

Τελ. Ενημ.: 17 Οκτωβρίου 2023 - 20:42

Load more

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ αύριο Τετάρτη για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και για να διατρανώσει πως το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμυνθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Άντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Ιορδανία θα φιλοξενήσει αύριο μια τετραμερή σύνοδο κορυφής στο Αμάν, με συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και των ηγετών της Αιγύπτου και των Παλαιστινίων, για να συζητηθούν οι «επικίνδυνες» συνέπειες του πολέμου στη Γάζα και η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, μετέδωσαν ιορδανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ισραήλ: Εξετάζουμε επιλογές

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν γνωστό πως εξετάζουν και άλλες επιλογές, εκτός από μια χερσαία επίθεση, καθώς προετοιμάζονται για «τα επόμενα στάδια του πολέμου» εναντίον της εξτρεμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. «Όλοι μιλάνε για μια χερσαία επίθεση, όμως θα μπορούσε να είναι κάτι διαφορετικό», δήλωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ρίτσαρντ Χεχτ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Φόβοι για 500 νεκρούς από βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε το νοσοκομείο Αλ Αλί στην πόλη της Γάζας, όπου χιλιάδες άμαχοι αναζητούν ιατρική περίθαλψη και καταφύγιο από ανηλεείς επιθέσεις. Eπίσης χτυπήθηκε σχολείο που στεγάζει πρόσφυγες υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Υπάρχουν «εκατοντάδες θύματα» κάτω από τα ερείπια, λέει το υπουργείο Υγείας του πολιορκημένου θύλακα, μεταδίδει το Al Jazera.

Το υπουργείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση στο νοσοκομείο.

Το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο πληροφορίες από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε πως εκφράζονται φόβοι ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Τρόφιμα για 4 με 5 ημέρες στον θύλακα

Στα καταστήματα στη Λωρίδα της Γάζας, που πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό, υπάρχουν τρόφιμα για τέσσερις με πέντε ημέρες ακόμη, ανακοίνωσε σήμερα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

«Στα καταστήματα, τα αποθέματα (τροφίμων) αρκούν για μερικές ημέρες, ίσως τέσσερις ή πέντε», επεσήμανε η Αμπίρ Ετέφα, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, μέσω βιντεοσύνδεσης από το Κάιρο.

«Αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στον ανεφοδιασμό τους από τις αποθήκες», οι οποίες διαθέτουν ακόμη αποθέματα τροφίμων όμως βρίσκονται στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εξήγησε η ίδια.

Την ίδια ώρα, το πέρασμα της Ράφα, το μοναδικό που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο και το οποίο δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, παραμένει κλειστό, καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Σήμερα κομβόι φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και βρίσκονταν στην πόλη αλ Αρίς, στο Σινά της Αιγύπτου, πήραν τον δρόμο για τη Ράφα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό αν θα λειτουργήσει το πέρασμα.

«Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος ελπίζει ακόμη ότι θα μπορέσουμε να εισέλθουμε (στη Ράφα) και γι’ αυτό φτάνει επιπλέον βοήθεια», σημείωσε η Ετέφα, τονίζοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη αυτή τη βοήθεια βρίσκονται μόλις «μερικά χιλιόμετρα» μακριά, αλλά «δεν μπορούν να ωφεληθούν» από αυτή.

Προς το παρόν η επισιτιστική βοήθεια που εξακολουθεί να φτάνει στην περιοχή «περιμένει στα σύνορα», τόνισε, δηλώνοντας ότι νέα πτήση του WFP αναμένεται μέσα στην ημέρα. «Ζητάμε απρόσκοπτη πρόσβαση, ασφαλή διέλευση», κατέληξε η Ετέφα.

Παράλληλα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε ότι τα αποθέματα καυσίμων στα νοσοκομεία της Γάζας εκτιμάται ότι αρκούν για άλλες 24 ώρες. «Αν σταματήσουν να λειτουργούν οι εφεδρικές γεννήτριες, οι ζωές χιλιάδων ασθενών θα βρεθούν σε σοβαρό κίνδυνο», τόνισε.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) Μάρτιν Γκρίφιθς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο με στόχο «να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αλληλεγγύη στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ

Ο κ. Μπάιντεν έχει σκοπό να εκφράσει εκ νέου την αλληλεγγύη της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν, έπειτα από μακροσκελείς συνομιλίες με τον κ. Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα πάει επίσης στο Αμάν, στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου θα έχει συναντήσεις με τον βασιλιά Αμπντάλα Β', τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο κ. Μπάιντεν στις συνομιλίες που θα έχει, θα επαναλάβει «την πεποίθησή μας ότι η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη πλειοψηφία του παλαιστινιακού λαού, που είναι επίσης θύμα» του πολέμου.

Ισραηλινός στρατός: Παγκόσμιο ζήτημα το καθεστώς στη Γάζα μετά την επίθεση

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε σήμερα ότι το καθεστώς της Λωρίδας της Γάζας μετά τη σχεδιαζόμενη επίθεση του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα θα είναι «παγκόσμιο ζήτημα» για διεθνή συζήτηση.

«Έχουμε όλα τα πιθανά σενάρια κατάληξης», δήλωσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν το Ισραήλ θα καταλάβει πλήρως το έδαφος αυτό.

«Το υπουργικό συμβούλιο συζητά επίσης πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό… αυτό είναι επίσης παγκόσμιο ζήτημα, πώς θα είναι η κατάσταση στην περιοχή αυτή», δήλωσε.

Παραβίαση διεθνούς δικαίου

Στο μεταξύ η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εκτίμησε σήμερα ότι η πολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και η εντολή των ισραηλινών αρχών προς τους κατοίκους του βόρειου τμήματος του θύλακα να απομακρυνθούν ενδέχεται να ισοδυναμούν με το διεθνές έγκλημα της βίαιης μετακίνησης αμάχων.

«Ανησυχούμε ότι αυτή η εντολή, σε συνδυασμό με την επιβολή πλήρους πολιορκίας στη Γάζα, μπορεί να μην θεωρείται νόμιμη προσωρινή απομάκρυνση και κατά συνέπεια ενδέχεται να ισοδυναμεί με βίαιη μετακίνηση αμάχων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας.

«Όσοι κατάφεραν να συμμορφωθούν με την εντολή των ισραηλινών αρχών να απομακρυνθούν, τώρα είναι εγκλωβισμένοι στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με ανεπαρκή καταλύματα, αποθέματα τροφίμων που εξαντλούνται γρήγορα, μικρή ή καθόλου πρόσβαση σε καθαρό νερό, εγκαταστάσεις υγιεινής, φάρμακα και άλλα βασικά είδη», πρόσθεσε.

Ο όρος «βίαιη μετακίνηση» περιγράφει την αναγκαστική μετεγκατάσταση άμαχων πληθυσμών και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που τιμωρείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Ισραήλ πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη «τρομοκρατικούς» στόχους, αναφερόμενος σε θέσεις του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

«Ο ισραηλινός στρατός πλήττει στρατιωτικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς με έναυσμα την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος την 7η Οκτωβρίου, συγκρούσεις στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους ήταν μαχητές, όπως επίσης εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και δύο άμαχοι. Στην ισραηλινή πλευρά, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα εκφράζει ολοένα εντονότερα ανησυχία πως θα ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, οργάνωση προσκείμενη στο Ιράν, σύμμαχο της Χαμάς, και τον ισραηλινό στρατό.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει να απομακρύνει εσπευσμένα τους κατοίκους 28 κοινοτήτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, εξαιτίας των συγκρούσεων στα σύνορα με τον Λίβανο.

Το Ιράν απειλεί το Ισραήλ ότι επίκειται άμεσα «προληπτική» ενέργεια του «άξονα της αντίστασης»

Το Ιράν προειδοποίησε χθες Δευτέρα ότι είναι πιθανή «προληπτική ενέργεια» εναντίον του Ισραήλ «τις προσεχείς ώρες».

Η Τεχεράνη έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα πως χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας θα πυροδοτούσε ανταπόδοση σε άλλα μέτωπα, εγείροντας ανησυχίες για περιφερειακή ανάφλεξη.

Υπάρχει «πιθανότητα προληπτικής ενέργειας του άξονα της αντίστασης», που αναμένεται να εκτυλιχτεί «τις προσεχείς ώρες», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, στην κρατική τηλεόραση. Αναφερόταν στη συνάντηση που είχε με τον ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τον Χασάν Νασράλα, το Σάββατο.

Χθες Δευτέρα, ο κ. Αμιραμπντολαχιάν διεμήνυσε πως ο «άξονας της αντίστασης» -ο ανεπίσημος όρος παραπέμπει σε κράτη και οργανώσεις που διάκεινται εχθρικά έναντι του Ισραήλ και της Δύσης- δεν θα επιτρέψει στο εβραϊκό κράτος «να κάνει αυτό που θέλει στη Γάζα».

Επίσης χθες, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε πως ο χρόνος είναι μετρημένος για να επιτευχθεί πολιτική λύση και προειδοποίησε εναντίον της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς και σε άλλα μέτωπα.

Η ηγεσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας επιδοκίμασε την επίθεση της Χαμάς, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν είχε καμιά εμπλοκή σε αυτήν.

με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων