Eκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ έχει συγκαλέσει για αύριο Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, προκειμένου να καθοριστεί μια «σαφής και κοινή πορεία δράσης που αντανακλά την πολυπλοκότητα της εκτυλισσόμενης κατάστασης» στη Μέση Ανατολή, γράφει το Politico.
Προηγήθηκε νέα δήλωση της ΕΕ για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, στην προσπάθεια να υιοθετηθεί ενιαία στάση για το θέμα, μετά την πολυφωνία και τις παραφωνίες της προηγούμενης εβδομάδας, με σειρά ανάμεικτων μηνυμάτων.
Σε δήλωση που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής, οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ καταδίκασαν «με τον πιο έντονο τρόπο τη Χαμάς και τις βάναυσες τρομοκρατικές επιθέσεις της σε ολόκληρο το Ισραήλ».
Αλλά η δήλωση αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στη Γάζα, τονίζοντας τη σημασία της «παροχής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας» και την ανάγκη να βοηθηθούν οι πολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στον θύλακα.
Η δήλωση εκδόθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά από διαβουλεύσεις με τις πρωτεύουσες της ΕΕ το Σαββατοκύριακο.
Την προηγούμενη Παρασκευή, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επισκέφθηκαν το Ισραήλ για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της επίθεσης της Χαμάς.
Ωστόσο, δέχθηκαν κριτική επειδή δεν ζήτησαν αυτοσυγκράτηση από το Ισραήλ, την ώρα που βομβαρδίζει αδιαλείπτως τη Γάζα προκαλώντας νέα εκατόμβη θυμάτων. Αντίθετα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και ζήτησαν να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, νερού και φαρμάκων στη Γάζα, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Σε κορυφαίο επίπεδο, εξάλλου, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ — ο οποίος ως ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας έχει την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ — ήρθε σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την έναρξη της κρίσης, λαμβάνοντας περισσότερο επικριτική στάση απέναντι στις ισραηλινές ενέργειες σε σχέση με όσα είπαν Φον ντερ Λάιεν και Μετσόλα.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι οι πολίτες πρέπει να προειδοποιούνται για επερχόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να έχουν χρόνο να φύγουν. «Οπως έκανε το Ισραήλ», είπε την Παρασκευή, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την απάντηση της ΕΕ στην κρίση μετά το τελεσίγραφο Ισραήλ για εκκένωση της βόρειας Γάζας από 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους.
Αλλά λίγο αργότερα ο Μπορέλ διόρθωσε, τονίζοντας ότι οι προειδοποιήσεις «πρέπει να είναι ρεαλιστικές». Είναι «σίγουρα εντελώς μη ρεαλιστικό ένα εκατομμύριο άνθρωποι να μετακινηθούν σε 24 ώρες», είπε.
«Στεκόμαστε πλήρως αλληλέγγυοι στον λαό του Ισραήλ και τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων», δήλωσε και ο Σαρλ Μισέλ, προσθέτοντας ότι «οι τραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται στη Λωρίδα της Γάζας ως αποτέλεσμα της πολιορκίας και της έλλειψης βασικών αναγκών, σε συνδυασμό με τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους διαρκείς βομβαρδισμούς, σημαίνουν συναγερμό στη διεθνή κοινότητα», τονίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά τηρώντας το διεθνές δίκαιο.
Αρκετοί ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι τηρεί το διεθνές δίκαιο απαντώντας στην επίθεση της Χαμάς. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο είπε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Ο Ισπανός ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε το Σάββατο ότι η εκκένωση της Γάζας από δεν δικαιολογείται από το διεθνές δίκαιο, ζητώντας λύση δύο κρατών στη σύγκρουση.