Νετανιάχου σε Ιράν-Χεζμπολάχ: Μην επαναλάβετε το λάθος

Ενώ οι προετοιμασίες για εισβολή συνεχίζονται, όπως και οι βομβαρδισμοί, αυξάνεται η πίεση στο Τελ Αβίβ να επιτρέψει το άνοιγμα του περάσματος στη Ράφα. Προειδοποιεί ο Μπάιντεν κατά της κατοχής της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ.

Δημοσιεύθηκε: 16 Οκτωβρίου 2023 - 07:25

Τελ. Ενημ.: 16 Οκτωβρίου 2023 - 21:23

Load more

Διαψεύδουν τα σενάρια για ανθρωπιστική εκεχειρία στη νότια Γάζα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και η παλαιστινιακή Χαμάς.

Νωρίτερα υπήρξαν δημοσιεύματα που επικαλούνταν δύο αιγυπτιακές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν στην επιβολή εκεχειρίας στη νότια Γάζα από σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και στο άνοιγμα του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπου. 

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού τόνισε ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει «εκεχειρία» μεταξύ του Ισραήλ και τη Χαμάς. «Δεν υπάρχει εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών», ανέφερε. Ο Ιζάλ ελ Ρεσίκ, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε επίσης ότι δεν αληθεύουν αυτές οι αναφορές.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στη Βουλή της χώρας του (Κνεσέτ), ο Νετανιάχου τόνισε ότι στόχος του Ισραήλ είναι η νίκη εναντίον της Χαμάς.

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την καταστροφή που συνέβη πριν από 10 μέρες», είπε. «Θα το ερευνήσουμε μέχρι τέλους, έχουμε ήδη αρχίσει να αξιοποιούμε το μάθημα, αλλά προς το παρόν είμαστε συγκεντρωμένοι σε έναν στόχο - να ενώσουμε δυνάμεις και να κατακτήσουμε τη νίκη».

Επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προς όσους θα επωφεληθούν από τον πόλεμο για να χτυπήσουν το Ισραήλ.

«Έχω ένα μήνυμα για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ», είπε. «Μην επαναλάβετε το λάθος που κάνατε άλλοτε, γιατί τώρα θα πληρώσετε πολύ πιο βαρύ τίμημα».

Μπαράζ ρουκετών από Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε σήμερα πως εκτόξευσε μπαράζ ρουκετών εναντίον της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ «σε απάντηση για τη στόχευση αμάχων».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι σειρήνες ήχησαν στο Τελ Αβίβ και σε πολλές πόλεις στο κεντρικό Ισραήλ, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες.

Σειρήνες ήχησαν και στην Ιερουσαλήμ και η συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) που βρισκόταν σε εξέλιξη διεκόπη, οι Ισραηλινοί βουλευτές μπήκαν σε καταφύγια, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν στην ισραηλινή τηλεόραση.

Οι σειρήνες κατά τη συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, στο Τελ Αβίβ υποχρέωσαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Άντονι Μπλίνκεν να σπεύσουν σε καταφύγιο, όπου παρέμειναν για περίπου πέντε λεπτά, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβησαν στο κέντρο διοίκησης του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας και συνέχισαν εκεί τις συζητήσεις τους, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ισραηλινές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα και η εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινό έδαφος συνεχίζονται καθημερινά μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα και πάνω από 1.400 στο Ισραήλ. Εκατοντάδες μεταξύ αυτών είναι άμαχοι και παιδιά.

Η Αίγυπτος ζητά να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν «έλαβε θέση» που θα επέτρεπε στην Αίγυπτο να ανοίξει ξανά το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σ. Σούκρι, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του προσπαθούσε να μεταφέρει ζωτικής σημασίας βοήθεια από την αρχή της σύγκρουσης.

Ο Σούκρι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά, είπε ότι η συνοριακή διέλευση παραμένει κλειστή και ότι φορτηγά φορτωμένα με ζωτικής σημασίας τρόφιμα, ιατρικές και άλλες προμήθειες περίμεναν στην πόλη Ελ-Αρίς στο βόρειο Σινά.

«Μέχρι στιγμής, δυστυχώς, η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει λάβει μια στάση που θα επέτρεπε το άνοιγμα από τη Γάζα τόσο για τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και την αναχώρηση πολιτών από τρίτες χώρες», είπε ο Σούκρι.

Μπάιντεν: Μεγάλο λάθος εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ

Οποιαδήποτε προσπάθεια του Ισραήλ να επιβάλει εκ νέου κατοχή στη Λωρίδα της Γάζας θα ήταν «μεγάλο λάθος», έκρινε ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή, καθώς συνεχίζονται οι προετοιμασίες ισραηλινών στρατευμάτων για τη διεξαγωγή ευρείας κλίμακας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της Χαμάς. Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Ισραήλ.

Μετά την πιο πολύνεκρη επίθεση στο έδαφός του από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα προχωρώντας σε χιλιάδες αεροπορικά πλήγματα και διέταξε τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να φύγουν, να κινηθούν προς νότο, ενόψει της αναμενόμενης χερσαίας εισβολής.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια της εκπομπής «60 λεπτά» του τηλεοπτικού δικτύου CBS αν θα υποστήριζε την επιβολή κατοχής στη Γάζα από το Ισραήλ, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «πιστεύω πως αυτό θα ήταν μεγάλο λάθος».

Η Χαμάς «δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», συνέχισε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών» από το Ισραήλ «αναγκαίο μέτρο».

Πάνω από 1.400 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ισραήλ κατά την επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου κυβερνά η Χαμάς, οι αρχές καταμετρούν τουλάχιστον 2.670 νεκρούς, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, στα ισραηλινά πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού.

Σύμφωνα με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ήδη εκτυλίσσεται «ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου» στον θύλακα.

Το εβραϊκό κράτος κατέλαβε τη Γάζα για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών, το 1967. Οι δυνάμεις του δεν αποχώρησαν από τον παραθαλάσσιο θύλακα, αφήνοντάς τον στα χέρια των Παλαιστίνιων, παρά το 2005.

Ένα χρόνο αργότερα, το Ισραήλ επέβαλε αεροπορικό, χερσαίο και ναυτικό αποκλεισμό στον μικρό θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που γειτονεύει με την Αίγυπτο και βρέχεται από τη Μεσόγειο.

Το 2007, το Ισραήλ κλιμάκωσε τον αφοπλισμό, αφού η Χαμάς πήρε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, εκδιώκοντας τη Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Ερωτηθείς αν πιστεύει πως η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί εντελώς, ο ογδοντάρης Αμερικανός πρόεδρος απάντησε καταφατικά. «Όμως πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακή αρχή. Πρέπει να υπάρχει δρόμος προς παλαιστινιακό κράτος», πρόσθεσε.

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως «δεν θεωρεί απαραίτητο» να συμμετάσχουν δυνάμεις των ΗΠΑ στον πόλεμο αυτόν, προσθέτοντας ότι δεν θα σταλούν ούτε στην Ουκρανία.

Το Ισραήλ διαθέτει «έναν από τους καλύτερους στρατούς» στον κόσμο και οι ΗΠΑ θα «τον προμηθεύσουν με όλα όσα χρειάζεται», διαβεβαίωσε.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε χθες ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε «βέβαιος» ότι ο στρατός του Ισραήλ θα δράσει τηρώντας τους κανόνες του πολέμου στις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η απειλή της τρομοκρατίας μεγεθύνεται για τη χώρα του εξαιτίας της αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Καταδίκασε τον φόνο μικρού μουσουλμάνου, «φρικιαστική πράξη μίσους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε χθες Κυριακή τον φόνο εξάχρονου αγοριού που μαχαιρώθηκε κοντά στο Σικάγο, καταγγέλλοντας τη «φρικιαστική πράξη μίσους», η οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, συνδεόταν με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Αυτή η φρικιαστική πράξη μίσους δεν έχει θέση στην Αμερική και αντίκειται προς θεμελιώδεις αξίες μας: την ελευθερία να προσευχόμαστε, να πιστεύουμε και να είμαστε αυτοί που είμαστε χωρίς φόβο», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, διαβεβαιώνοντας πως προσεύχεται γι’ αυτήν και απευθύνοντας τις ευχές του στη μητέρα του παιδιού, που τραυματίστηκε σοβαρά, για ταχεία ανάρρωση.

Αμερικανός υπ. Εξωτερικών: Οποιαδήποτε προσπάθεια να εκδιωχθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας είναι καταδικασμένη σε αποτυχία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απορρίπτει κατηγορηματικά την «ιδέα» οι Παλαιστίνιοι να εκδιωχθούν από τη Λωρίδα της Γάζας, που είναι «καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωσε χθες Κυριακή, εκτιμώντας πως οι κάτοικοί της πρέπει να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτή κατά τη διάρκεια της επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Ο κ. Μπλίνκεν συνεχίζει την έκτακτη περιοδεία του διαχείρισης κρίσης στη Μέση Ανατολή, μετά την πολύνεκρη επίθεση την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, που προκάλεσε ισραηλινά αντίποινα με πάνω από 2.670 νεκρούς.

Καθώς ο στρατός του Ισραήλ διέταξε πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του θύλακα, ενόψει χερσαίας επιχείρησης ευρείας κλίμακας, Ισραηλινοί πολιτικοί προτείνουν ανοιχτά οι Παλαιστίνιοι να διωχτούν, να οδηγηθούν στη γειτονική Αίγυπτο.

«Άκουσα απευθείας από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (Μαχμούντ) Αμπάς και πρακτικά όλους τους άλλους ηγέτες με τους οποίους μίλησα στην περιοχή ότι η ιδέα αυτή είναι καταδικασμένη σε αποτυχία και δεν την υποστηρίζουμε», είπε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια που μεταδόθηκε χθες.

«Πιστεύουμε πως ο κόσμος πρέπει να παραμείνει στη Γάζα, το σπίτι του. Θέλουμε όμως επίσης να υπάρξουν εγγυήσεις πως δεν θα διατρέξει κίνδυνο και ότι λάβει τη βοήθεια που έχει ανάγκη», συμπλήρωσε.

Ο Ισραηλινός πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Ντανιέλ Αγιαλόν κάλεσε την Αίγυπτο να συνεργαστεί και να εγκαταστήσει καταυλισμούς με σκηνές για τους Παλαιστίνιους, καθώς υπάρχει «σχεδόν απεριόριστος χώρος» στο Σινά, αχανή περιοχή που καλύπτεται από έρημο και τελούσε άλλοτε υπό ισραηλινή κατοχή.

Το Κάιρο απέρριψε την πρόταση και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του επικεντρώθηκε σε μέσα και τρόπους να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατ. άνθρωποι και κυβερνά η Χαμάς.

Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε στον κ. Μπλίνκεν την Παρασκευή πως η εκδίωξη του πληθυσμού από τη Λωρίδα της Γάζας θα αποτελούσε «δεύτερη Νάκμπα» («καταστροφή» στα αραβικά), όρος ο οποίος παραπέμπει στον βίαιο εκτοπισμό και την απέλαση 760.000 και πλέον Παλαιστινίων όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, το 1948.

Το Ισραήλ διέταξε εκκένωση χωριών κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Το Ισραήλ ενεργοποίησε σχέδιο για την απομάκρυνση των κατοίκων 28 χωριών που βρίσκονται σε απόσταση έως δύο χιλιομέτρων κατά μήκος των βορείων συνόρων του με τον Λίβανο, ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός μετά τις εχθροπραξίες με τη Χεζμπολάχ, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η κλιμάκωση του πολέμου στη Γάζα.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και ο στρατός ανακοινώνουν «την εφαρμογή σχεδίου απομάκρυνσης από το βόρειο Ισραήλ των κατοίκων που ζουν σε τομέα δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον Λίβανο προς καταλύματα που χρηματοδοτούνται από το κράτος».

Ένα από τα χωριά στο βόρειο Ισραήλ, η Στούλα, δέχθηκε πυραυλική επίθεση από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ χθες, Κυριακή. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι σκοτώθηκε ένας άμαχος.

με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων