Οικονομολόγοι και αναλυτές στρατηγικής της αγοράς αναμένουν περαιτέρω κυματισμούς παγκοσμίως από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παρακολουθώντας αν η κατάσταση θα οδηγήσει σε εμπλοκή και άλλων χωρών.
«Φαίνεται ότι κατευθυνόμαστε προς μια μαζική χερσαία εισβολή στη Γάζα και μια μεγάλης κλίμακας απώλεια ζωών», δήλωσε ο Ben Cahill, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Αλλαγής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS). «Οποτεδήποτε έχετε μια σύγκρουση αυτής της κλίμακας, θα έχετε μια αντίδραση της αγοράς».
Την περασμένη εβδομάδα, οι ανησυχίες για τη σύγκρουση συνέβαλαν στις πιέσεις στα χρηματιστήρια με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,5% την Παρασκευή. Τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια κινήθηκαν αντίθετα: ο χρυσός ανέβηκε περισσότερο από 3% την Παρασκευή και το δολάριο ΗΠΑ άγγιξε το υψηλό μιας εβδομάδας.
Από την άλλη, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 6% την Παρασκευή. «Αν έχουμε μια διευρυνόμενη σύγκρουση, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Michael Englund, επικεφαλής οικονομολόγος της Action Economics LLC.
Μια διευρυνόμενη σύγκρουση πιθανότατα θα προκαλούσε επίσης επιτάχυνση του πληθωρισμού και, ως υποπροϊόν, των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Bernard Baumohl, επικεφαλής οικονομολόγος στο The Economic Outlook Group στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ.
Ωστόσο, ενώ ο πληθωρισμός και τα επιτόκια σε άλλες χώρες πιθανότατα θα αυξηθούν σε αυτό το χειρότερο σενάριο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση καθώς οι ξένοι επενδυτές ρίχνουν κεφάλαια σε αυτό που θεωρούν ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας σύγκρουσης, σημείωσε ο Baumohl.
«Τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν», είπε. «Αναμένετε ότι το δολάριο θα ενισχυθεί».
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι ότι αυτή η σύγκρουση μπορεί να εμπλέξει γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Cahill του CSIS.