Στο πλαίσιο των διαρκών προσπαθειών του αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης να πατάξει τις παραβιάσεις των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας, ερευνώνται οι πιθανές δραστηριότητες του κορυφαίου trader πετρελαίου Murtaza Lakhani, ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Mercantile & Maritime Group, μεγάλης εταιρείας trading και μεταφοράς πετρελαίου με κεντρικά γραφεία σε Μπαχρέιν και Σιγκαπούρη.
Η έρευνα εξετάζει εάν ο Lakhani διαπραγματεύτηκε ρωσικό πετρέλαιο κατά παράβαση των δυτικών κυρώσεων, που θεσπίζουν ανώτατο όριο τιμών στο διά θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.
Να σημειωθεί ότι η Mercantile & Maritime Group έχει αποκτήσει την ελληνική Jet Oil.
Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου έχουν αυξηθεί πολύ πάνω από το ανώτατο όριο τιμών που επιβλήθηκε από τη Δύση τους τελευταίους μήνες, υποδεικνύοντας ότι η Ρωσία έχει βρει νέους τρόπους για να επωφεληθεί από τις πωλήσεις πετρελαίου. Οι δυτικές χώρες έθεσαν στο στόχαστρο τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, καθώς πρόκειται μακράν για τον κλάδο με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισμό του Κρεμλίνου.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχουν σχεδιάσει εκστρατεία με στόχο την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον εταιρειών που έχουν χρησιμεύσει ως μεσάζοντες ή έχουν κάνει μεταφορτώσεις για να αποφύγουν τις ρωσικές κυρώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται εάν ο Lakhani έχει επιχειρηματική σχέση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν, σύμμαχο του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που υπόκειται σε προσωπικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ.
Γεννημένος στο Πακιστάν και πολίτης Καναδά και Βανουάτου, ο Lakhani είναι γνωστός στον κόσμο του πετρελαίου για τη δράση του σε ιδιαίτερα μέρη. Έχει διευκολύνει το εμπόριο πετρελαίου στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν, στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στη Βενεζουέλα. Πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, συνεργαζόταν με τη Rosneft τόσο εντός όσο και εκτός Ρωσίας.
Εκπρόσωπος του Lakhani είπε τον Ιούλιο ότι ο ίδιος και κάθε εταιρεία στην οποία έχει συμφέροντα δεν εμπλέκονται πλέον στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου. Εχουν προχωρήσει, πρόσθεσε, σε «πλήρη παύση κάθε εμπορίας ρωσικού πετρελαίου» προκειμένου να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις των G7.
Υπενθυμίζεται ότι είναι νόμιμο για τις δυτικές εταιρείες να εμπορεύονται και να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο κάτω από το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι, που επιβλήθηκε από τις χώρες G7 και την Αυστραλία τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο στόχος του πλαφόν είναι να διατηρηθεί η ροή των προμηθειών από τη Ρωσία και η σταθερότητα της αγοράς, αλλά και να μειωθούν τα έσοδα του Κρεμλίνου.