ΕΕ: Νέα μειωμένα όρια για νιτρικά ως πρόσθετα τροφίμων

Τα νέα όρια εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα κράτη-μέλη κατόπιν της αυστηρής επιστημονικής αξιολόγησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, για την προστασία των καταναλωτών από καρκινογόνες ουσίες.

Δημοσιεύθηκε: 8 Οκτωβρίου 2023 - 21:34

Load more

Στο πλαίσιο των δράσεων του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθορίζει νέα όρια για τη χρήση νιτρωδών και νιτρικών αλάτων ως προσθέτων τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η διάθεση στην αγορά της ΕΕ όσο το δυνατόν ασφαλέστερων τροφίμων για τους καταναλωτές και η προστασία τους από καρκινογόνες ουσίες.

Tα νέα, δραστικά μειωμένα όρια προστατεύουν από παθογόνα βακτήρια (π.χ. λιστέρια, σαλμονέλα, κλωστρίδια) και μειώνουν την έκθεση σε νιτροζαμίνες, ορισμένες εκ των οποίων είναι καρκινογόνες. Τα νέα όρια εγκρίθηκαν ομόφωνα από τα κράτη μέλη την περασμένη άνοιξη κατόπιν της αυστηρής επιστημονικής αξιολόγησης που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων κ. Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε σχετικά:

«Οι πολίτες μας θέλουν τα τρόφιμα που καταναλώνουν να είναι ασφαλή, ώστε να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Η ασφάλεια ήταν ανέκαθεν ο ακρογωνιαίος λίθος της θητείας μου. Σήμερα, με τον καθορισμό νέων ορίων για τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα ως πρόσθετα στα τρόφιμα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και κάνουμε πράξη μια ακόμη σημαντική δράση στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου. Καλώ τώρα τη βιομηχανία τροφίμων να εφαρμόσει άμεσα αυτούς τους επιστημονικά τεκμηριωμένους κανόνες και, όπου είναι δυνατόν, να μειώσει περαιτέρω τη χρήση των νιτρωδών και νιτρικών αλάτων για την προστασία της υγείας των πολιτών».

Τα νέα αυστηρότερα όρια λαμβάνουν υπόψη την ποικιλομορφία των προϊόντων και τις συνθήκες παρασκευής τους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Δίνουν σαφές μήνυμα στη βιομηχανία και στους μικρότερους παραγωγούς ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που θέτει η παρουσία νιτρωδών και νιτρικών αλάτων στα τρόφιμα σε ολόκληρη την ΕΕ και σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να προσαρμοστούν στα νέα αυτά όρια.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων