Η αιφνιδιαστική επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ από την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς μπορεί να αντιπροσωπεύει μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, επισημαίνει ανάλυση του Bloomberg.
Η επίθεση περιελάμβανε δεκάδες διεισδύσεις από ξηρά και θάλασσα, μαζί με επιθέσεις με ρουκέτες - μια περίπλοκη επίθεση που περιλαμβάνει το είδος του σχεδιασμού και του συντονισμού που υποτίθεται ότι θα εντοπίσουν οι υπηρεσίες πληροφοριών.
Ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν εδώ και μήνες ότι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες προετοιμάζονταν για βία, ο χρόνος και η κλίμακα της επίθεσης φαίνεται να έχουν αιφνιδιάσει τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, οι ΗΠΑ - οι οποίες συνεισέφεραν 3,3 δισ. δολάρια στις αμυντικές δαπάνες του Ισραήλ το 2022 - ήδη ψάχνουν να βρουν ποιος είναι ο πιο υπεύθυνος και πώς συνέβη.
Είναι σοκαριστικό για μένα ότι μπόρεσαν να το κάνουν χωρίς το Ισραήλ ή τις Ηνωμένες Πολιτείες να το εντοπίσουν», είπε ο Μάρτιν Ίντικ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ και μέλος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων. «Αποτυχία προετοιμασίας. Αποτυχία να έχουν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, αποτυχία του φράχτη κατά μήκος των συνόρων για την οποία πλήρωσαν εκατομμύρια σέκελ».
Η επίθεση είναι ακόμη πιο συγκλονιστική δεδομένου ότι έρχεται 50 χρόνια μετά την αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει μια αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσαν η Αίγυπτος και η Συρία την εβραϊκή γιορτή, το Γιομ Κιπούρ. Αυτή η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών ώθησε στη δημιουργία μιας επιτροπής για να βρει τι πήγε στραβά και έγινε αντικείμενο αμέτρητων βιβλίων και επιστημονικών άρθρων.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να δούμε τι πήγε στραβά και απέρριψαν οποιαδήποτε σύγκριση με το 1973.
Οι επαγγελματίες πληροφοριών στις μυστικές υπηρεσίες συνήθως διακρίνουν μεταξύ αποτυχιών συλλογής πληροφοριών, αποτυχιών στην ανάλυση και αποτυχιών από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις από τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Για αρχή, υπάρχει το απλό γεγονός ότι το Ισραήλ βρισκόταν στη μέση των διακοπών. Και ήδη, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το εάν ο στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ αποσπάστηκαν από τις εσωτερικές διαμάχες (σ.σ. διαδηλώσεις γίνονται εδώ και μήνες κατά των αλλαγών στο δικαστικό σύστημα). Η χώρα βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία για μια περίπλοκη τριμερή συμφωνία στην οποία η Ουάσιγκτον θα προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Ριάντ.
«Το πραγματικό πρόβλημα εδώ είναι πιθανό ότι οι Ισραηλινοί απλώς δεν πίστευαν ότι η Χαμάς θα διακινδύνευε μια διασυνοριακή διείσδυση», είπε ο Άαρον Ντέιβιντ Μίλερ, ανώτερος συνεργάτης στο ίδρυμα Carnegie για τη διεθνή ειρήνη και πρώην διαπραγματευτής του υπουργείου Εξωτερικών στη Μέση Ανατολή. «Η έλλειψη επαρκών ισραηλινών δυνάμεων σε εκείνη την περιοχή ήταν μια σοβαρή αποτυχία».
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα χρειαστεί να κάνει σκληρές ερωτήσεις, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ και των ΗΠΑ θα έπρεπε να εντοπίσουν μια επίθεση τέτοιας κλίμακας, σύμφωνα με έναν υπάλληλο του Κογκρέσου που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η αποτυχία είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή δεδομένου ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ αφιερώνουν σημαντικούς πόρους για την παρακολούθηση της παλαιστινιακής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, μέσω δικτύων ανθρώπινων πηγών, καθώς και τεχνολογίας επιτήρησης.