Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει σήμερα στην Αρμενία για να αξιολογήσει τις επείγουσες ανάγκες της χώρας που βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα προσφυγικό κύμα από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και με τον κίνδυνο στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφός της, δήλωσαν διπλωμάτες.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι ένα λεπτό ζήτημα για το Παρίσι. Μια εβδομάδα μετά την ανάληψη του ελέγχου του θύλακα από το Μπακού, που υποχρέωσε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, Γάλλοι βουλευτές από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους Αρμένιους.
Πολλοί εκφράζουν φόβους ότι μια ήπια στάση ως προς το Ναγκόρνο Καραμπάχ μπορεί να σημαίνει ότι το Παρίσι θα εγκαταλείψει την Αρμενία αν οι Αζέροι αποφασίσουν να περάσουν τα σύνορά της.
Ο πληθυσμός της Γαλλίας περιλαμβάνει 400.000 με 600.000 πολίτες αρμενικής καταγωγής --μια ισχυρή ομάδα πίεσης στη διάρκεια προεκλογικών περιόδων.
"Υπάρχει μια διμερής πτυχή, προφανώς πολιτικών σχέσεων, για την ενίσχυση των Αρμενίων, των οποίων την απομόνωση μπορούν να δουν όλοι", εκτίμησε γαλλική διπλωματική πηγή ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ενόψει της άφιξης της Κατρίν Κολονά στην αρμενική πρωτεύουσα, το Γερεβάν.
Η Γαλλία, μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της, φοβάται ότι η Αρμενία και η παρούσα κυβέρνησή της μπορεί να παραιτηθεί αφότου ο παραδοσιακά στρατιωτικός της σύμμαχος, η Ρωσία, φάνηκε να την εγκαταλείπει κατά τις τελευταίες λίγες εβδομάδες.
Το Παρίσι έχει ήδη παράσχει 12,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί δήλωσε το Σάββατο ότι το Παρίσι είναι έτοιμο να παράσχει στρατιωτική βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες του Γερεβάν.
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν επίσης στηρίξει την ιδέα της επιβολής κυρώσεων της ΕΕ στο Μπακού, αλλά παραδέχονται ότι υπάρχει διστακτικότητα ανάμεσα σε πολλά κράτη μέλη να κάνουν το ίδιο μόλις ένα χρόνο μετά τη σημαντική ενεργειακή συμφωνία στην οποία κατέληξε το μπλοκ για να αντικατασταθούν οι ρωσικές προμήθειες.
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές συνομιλίες. Στο μεταξύ, Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι θα εργαστούν για την ενίσχυση μιας πολιτικής ευρωπαϊκής αποστολής κατά μήκος του συνόρου στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποτρέψουν το Μπακού από το να εξετάσει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες.
"Η Αρμενία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας. Αν κάποια χώρα μπορεί να τις παράσχει--είτε πρόκειται για το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε για τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ--είναι εξαιρετικά σημαντικό", δήλωσε ανώτερος Αρμένιος διπλωμάτης ενόψει της επίσκεψης της Κολονά, της πρώτης από δυτικό υπουργό μετά την αζερική επιχείρηση.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ