Την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία θα προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας, την ώρα που το Κίεβο επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοι θα συνεχίσουν τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξή τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται τον επόμενο μήνα να συστήσει την έναρξη μιας πολυετούς ενταξιακής διαδικασίας, θέτοντας κριτήρια προόδου σε τομείς προτεραιότητας, όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Ακολούθως, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να υπογράψουν την εν λόγω σύσταση, πιθανότατα στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Και στη συνέχεια η Ουκρανία θα ξεκινήσει τη μακρά διαδικασία ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ευθυγραμμιστεί με τη νομοθεσία της ΕΕ σε περισσότερους από 30 τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου και της οικονομίας.
Δεν υπάρχει fast-track διαδικασία ένταξης, η οποία κανονικά μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία. Η Κροατία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ενωση. Η αίτησή της υποβλήθηκε 10 χρόνια πριν την επίσημη ένταξη, το 2013.
Η ένταξη της Ουκρανίας αποτελεί κρίσιμο τεστ της ικανότητας της ΕΕ να προσθέτει νέα μέλη και να προσαρμόζει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία — και παλαιότερες αιτήσεις πολλών άλλων χωρών, ιδιαίτερα από τα Δυτικά Βαλκάνια — περιπλέκουν τη συζήτηση.
Η αναβίωση των ζητημάτων διεύρυνσης έρχεται ωστόσο σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς επιδιώκεται να διασφαλιστεί ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα παραμείνουν στην ευρωπαϊκή και όχι στη ρωσική ή την κινεζική σφαίρα επιρροής.
Στις αρχές του επόμενου μήνα, στη Γρανάδα της Ισπανίας, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν τη διαδικασία διεύρυνσης και το πώς θα προετοιμαστούν για την υποδοχή νέων μελών, συμπεριλαμβανομένων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και της Μολδαβίας.