Η Ρωσία κατάφερε να ξεπεράσει τις κυρώσεις και τους ελέγχους των εξαγωγών που επιβλήθηκαν από τη Δύση και να αυξήσει την παραγωγή πυραύλων της πέρα από τα προπολεμικά επίπεδα, σύμφωνα με Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, επισημαίνουν οι New York Times.
Εκτός από τη δαπάνη άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή όπλων για την Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει τον περιορισμό του στρατιωτικού εφοδιασμού της Ρωσίας βασικό μέρος της στρατηγικής τους για την υποστήριξη του Κιέβου.
Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η Ρωσία αναγκάστηκε να επιβραδύνει δραματικά την παραγωγή πυραύλων και άλλων όπλων στην αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 για τουλάχιστον έξι μήνες. Αλλά μέχρι το τέλος του 2022, η παραγωγή όπλων άρχισε να επιταχύνει ξανά, παραδέχονται τώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στην εφημερίδα υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ρωσία παρέκαμψε τους αμερικανικούς ελέγχους εξαγωγών χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών και το υπουργείο Άμυνας της για να διευθύνει παράνομα δίκτυα που διακινούν λαθραία βασικά εξαρτήματα εξάγοντάς τα σε άλλες χώρες από τις οποίες μπορούν να αποσταλούν στη Ρωσία πιο εύκολα. Σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία ανοικοδόμησε το εμπόριο κρίσιμων εξαρτημάτων δρομολογώντας τα μέσω χωρών όπως η Αρμενία και η Τουρκία. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης προσπαθούν να συνεργαστούν για να περιορίσουν τις εξαγωγές τσιπ στη Ρωσία, αλλά αγωνίστηκαν να σταματήσουν τη ροή που διέρχεται από χώρες που έχουν δεσμούς με τη Μόσχα.
Η ανανεωμένη παραγωγή όπλων της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, επειδή η Μόσχα χρησιμοποίησε πυροβολικό για να χτυπήσει Ουκρανούς στρατιώτες στην πρώτη γραμμή και τους πυραύλους της για να επιτεθεί στο ηλεκτρικό δίκτυο και σε άλλες κρίσιμες υποδομές. Οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι τα αυξημένα αποθέματα πυραύλων θα μπορούσαν να σημαίνουν έναν ιδιαίτερα σκοτεινό και κρύο χειμώνα για τους Ουκρανούς πολίτες.
Εν τω μεταξύ, το Πεντάγωνο εργάζεται για να βρει τρόπους για να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους πυραύλους και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύει η Ρωσία σε πολιτικούς στόχους στο Κίεβο και στρατιωτικούς στόχους σε όλη τη χώρα. Το Πεντάγωνο παρείχε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πίεσε συμμάχους να παρέχουν πυραύλους για τα συστήματα S-300, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Παρείχε επίσης άλλες αντιαεροπορικές άμυνες όπως το σύστημα Avenger και το σύστημα αεράμυνας Hawk.
Όμως η Ουκρανία δεν έχει αρκετά συστήματα αεράμυνας για να καλύψει ολόκληρη τη χώρα και πρέπει να επιλέξει τις τοποθεσίες που υπερασπίζεται. Ένα αυξημένο μπαράζ πυραύλων θα μπορούσε να υπερφορτώσει την αεράμυνα της χώρας, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Τον Οκτώβριο του 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες συγκέντρωσαν διεθνείς αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις κυρώσεις στη ρωσική οικονομία. Εκείνη την εποχή, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πίστευαν ότι οι κυρώσεις και οι έλεγχοι εξαγωγών λειτουργούσαν εν μέρει επειδή απέτρεπαν τις χώρες από το να στείλουν μικροτσίπ, πλακέτες κυκλωμάτων, επεξεργαστές υπολογιστών και άλλα εξαρτήματα που απαιτούνται για κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας, καθώς και απαραίτητα εξαρτήματα για κινητήρες ντίζελ και ελικόπτερα.
Όμως η Ρωσία προσαρμόστηκε γρήγορα για να εξασφαλίσει τις προμήθειες των απαραίτητων ανταλλακτικών. Σήμερα, οι Ρώσοι αξιωματούχοι αναμόρφωσαν την οικονομία τους ώστε να επικεντρωθεί στην αμυντική βιομηχανία. Με έσοδα από τις υψηλές τιμές ενέργειας, οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας και το υπουργείο Άμυνας μπόρεσαν να διακινήσουν λαθραία μικροηλεκτρονικά και άλλα δυτικά υλικά που απαιτούνται για πυραύλους κρουζ και άλλα κατευθυνόμενα όπλα ακριβείας. Ως αποτέλεσμα, η στρατιωτική παραγωγή όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά αυξήθηκε.
Πριν από τον πόλεμο, είπε ένας αξιωματούχος της Δύσης, η Ρωσία μπορούσε να κατασκευάζει 100 τανκς το χρόνο. Τώρα βγάζουν 200.
Αξιωματούχοι στη Δύση, μάλιστα, πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την κατασκευή δύο εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού ετησίως - διπλάσια από την ποσότητα που οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν αρχικά υπολογίσει ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει η Ρωσία πριν από τον πόλεμο.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, η Ρωσία παράγει τώρα περισσότερα πυρομαχικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Συνολικά, ο Κ. Σαλμ, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Εσθονίας, εκτίμησε ότι η τρέχουσα παραγωγή πυρομαχικών της Ρωσίας είναι επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή της Δύσης.
Το κόστος παραγωγής της Ρωσίας είναι επίσης πολύ χαμηλότερο από αυτό της Δύσης, εν μέρει επειδή η Μόσχα θυσιάζει την ασφάλεια και την ποιότητα στην προσπάθειά της να κατασκευάσει όπλα πιο φθηνά, είπε ο κ. Σαλμ. Για παράδειγμα, κοστίζει σε μια δυτική χώρα 5.000 έως 6.000 δολάρια για να φτιάξει ένα βλήμα 155 χιλιοστών, ενώ στη Ρωσία κοστίζει περίπου 600 δολάρια για να παράγει ένα συγκρίσιμο βλήμα πυροβολικού 152 χιλιοστών, είπε.
Ωστόσο, η Ρωσία αντιμετωπίζει ορισμένες ελλείψεις. Δεν έχει τεράστια αποθέματα πυραύλων, αν και έχει περισσότερα σε κάποιους τύπους, όπως ο πύραυλος Kh-55, σε απόθεμα τώρα από ό,τι στην αρχή του πολέμου, σύμφωνα με άτομα που ενημερώθηκαν για τις αναφορές πληροφοριών.
«Σε ορισμένους τομείς, μπόρεσαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή», δήλωσε ο Ντμίτρι Αλπέροβιτς, ειδικός σε θέματα που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια και πρόεδρος του Silverado Policy Accelerator, ενός think tank με έδρα την Ουάσιγκτον.
Σε περιπτώσεις όπου η Ρωσία χρειάζεται εκατομμύρια ενός συγκεκριμένου συστατικού, οι έλεγχοι των εξαγωγών μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή. Αλλά τα τσιπ που χρειάζονται για να κατασκευαστούν μερικές εκατοντάδες πύραυλοι κρουζ θα χωρούσαν σε μερικά σακίδια, γεγονός που καθιστά την αποφυγή των κυρώσεων σχετικά απλή, είπε ο κ. Αλπέροβιτς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι μπορούν να επιβραδύνουν, αλλά όχι να εμποδίσουν τη Ρωσία από το να διακινεί λαθραία τα εξαρτήματα που χρειάζεται για την παραγωγή πυραύλων και ότι δεν ήταν ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι η Μόσχα δεν θα προσπαθούσε να βρει λύσεις.
Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν κάποια καλά νέα. Η ρωσική παραγωγή εξακολουθεί να μην συμβαδίζει με το πόσο γρήγορα ο στρατός χρησιμοποιεί πυρομαχικά και φθείρει τον εξοπλισμό του. Για παράδειγμα, παρόλο που η Ρωσία ετοιμάζεται να παράγει δύο εκατομμύρια βλήματα ετησίως, εκτοξεύει πάνω από 10 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ταυτόχρονα. Αυτό οδήγησε τη Μόσχα να αναζητήσει απεγνωσμένα εναλλακτικές πηγές για να αυξήσει τα αποθέματά της, πιο πρόσφατα προσπαθώντας να εξασφαλίσει μια συμφωνία όπλων με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσαν Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι.
Και παρόλο που η Μόσχα έχει επιτυχίες στο λαθρεμπόριο επεξεργαστών και κυκλωμάτων, αντιμετωπίζει έλλειψη προωθητικού πυραύλων και βασικών εκρηκτικών, είπαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, υλικό που μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διακινηθεί λαθραία απ' ότι τα τσιπ. Αυτές οι ελλείψεις είναι πιθανό να μην επιτρέψουν στη Μόσχα να αυξήσει την περαιτέρω παραγωγή πυρομαχικών, πυραύλων ή οβίδων.
Η αυξημένη στρατιωτική παραγωγή της Ρωσίας έχει επίσης μεγάλο κόστος για τη ρωσική οικονομία, ιδιαίτερα καθώς τα επιτόκια αυξάνονται στη χώρα. Οι κυρώσεις έχουν επηρεάσει τη συνολική υγεία της ρωσικής οικονομίας και η υπέρβαση των δυτικών απαγορεύσεων εξαγωγών δεν ήταν φθηνή, δήλωσαν Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι. Ο ανώτερος αξιωματούχος της Δυτικής Άμυνας είπε ότι η Ρωσία έχει ανακατανείμει σχεδόν το ένα τρίτο της εμπορικής οικονομίας της στην παραγωγή όπλων. Η χώρα αντιμετωπίζει, παράλληλα, έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Η Ρωσία μείωσε τις επιθέσεις της στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όμως, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν, ορισμένοι Ουκρανοί και δυτικοί αναλυτές και κυβερνητικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αρχίσει νέο κύμα επιθέσεων με την ελπίδα ότι θα υπονομεύσει τη βούληση των Ουκρανών να πολεμήσουν.
Αμερικανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι η σταθερή προμήθεια πυρομαχικών αεράμυνας και πρόσθετη βοήθεια για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο η Ουκρανία αναχαιτίζει τις ρωσικές επιθέσεις θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός ενισχυμένου μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων. Και οι άμυνες της Ουκρανίας - σε ορισμένες περιπτώσεις - έχουν ενισχυθεί.
«Οι Ουκρανοί έχουν γίνει καλύτεροι στην υπεράσπιση της υποδομής τους και στην οικοδόμηση άμυνας γύρω από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και τα κρίσιμα δίκτυα ηλεκτρισμού τους», είπε ο κ. Σαλμ. «Έχουν γίνει καλύτεροι στο να επιδιορθώνουν και να διασφαλίζουν ότι ο αντίκτυπος των διακοπών ρεύματος και άλλων διακοπών ρεύματος δεν είναι τόσο σκληρός».