Ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Κέβιν Μακάρθι δήλωσε σήμερα ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης έρευνας για πρόταση μομφής κατά του Δημοκρατικού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
«Δίνω εντολή σε επιτροπές της Βουλής μας να ξεκινήσουν επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Τζο Μπάιντεν», είπε ο ΜακΚάρθι σε δημοσιογράφους, δηλώνοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «ψέματα» στον αμερικανικό λαό για τις αμφιλεγόμενες υποθέσεις του γιου του (Χάντερ Μπάιντεν) στο εξωτερικό.
Ο Χάντερ Μπάιντεν, ο 53χρονος γιος του Δημοκρατικού προέδρου, έχει μετατραπεί σε αγαπημένο στόχο της αμερικανικής δεξιάς. Τον κατηγορούν πως είχε αμφίβολης νομιμότητας δοσοληψίες στην Ουκρανία και στην Κίνα ενόσω ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017), κεφαλαιοποιώντας το δίκτυο επαφών και το όνομα του πατέρα του.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το Κογκρέσο μπορεί να παραπέμψει τον πρόεδρο για «προδοσία, δωροδοκία ή άλλα σοβαρά εγκλήματα και αδικήματα».
Την έναρξη της διαδικασίας για την πρόταση μομφής κατά του Αμερικανού προέδρου ζητούσε επί μήνες η "τραμπική" πτέρυγα του ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο, με την οποία ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων χρειάστηκε να κάνει πολλούς συμβιβασμούς για να εξασφαλίσει την προεδρία τον Ιανουάριο.
Αρκετοί μετριοπαθείς εκλεγμένοι αξιωματούχοι του ρεπουμπλικανικού κόμματος, ωστόσο, είναι αντίθετοι στην έναρξη αυτής της έρευνας.
Οι Δημοκρατικοί απαντούν ότι αυτές οι προσπάθειες της αμερικανικής δεξιάς δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια πρόφαση με σκοπό να στραφούν τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τις δικαστικές περιπέτειες του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με τέσσερις διώξεις σε διάστημα μικρότερο των έξι μηνών.
Αν μια πρόταση μομφής περάσει από την αμερικανική Βουλή και φτάσει στη Γερουσία, εκεί χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων για να υπερψηφιστεί.
Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ποτέ σε εν ενεργεία πρόεδρο στην αμερικανική ιστορία. Τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ παραπέμφθηκαν: ο Άντριου Τζόνσον το 1868, ο Μπιλ Κλίντον το 1998 και ο Ντόναλντ Τραμπ το 2019 και το 2021. Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις η πρόταση μομφής δεν εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Ο Ρίτσαρντ Νίξον επέλεξε να παραιτηθεί το 1974 για να αποφύγει μια βέβαιη παραπομπή από το Κογκρέσο λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.
Υ