Η εκτόξευση της τιμής του ελαιολάδου στην κορυφαία ελαιοπαραγωγό Ισπανία αύξησε το κόστος παρασκευής της παραδοσιακής παέγιας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Ο ειδικός μηνιαίος δείκτης του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψει ένα ισπανικό νοικοκυριό για να φτιάξει το αγαπημένο πιάτο του, εκτινάχθηκε 18,3% τον Αύγουστο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, επιταχύνοντας σε σχέση με το 15% τον προηγούμενο μήνα.
Το άλμα συγκρίνεται με την άνοδο 2,4% του πληθωρισμού και την ελαφρά επιβράδυνση του ρυθμού συνολικής αύξησης των τιμών τροφίμων στο 10,5%.
Και το ίδιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν όλοι οι λαοί που αρέσκονται στην περίφημη μεσογειακή διατροφή. Στην Ιταλία ένα λίτρο αγνό παρθένο ελαιόλαδο στα σούπερ μάρκετ κοστίζει πάνω από 8 ευρώ έναντι έως 3 ευρώ πριν από ενάμισι με δύο χρόνια, ενώ δυσοίωνοι είναι οι αντίστοιχοι δείκτες και στη χώρα μας - το ξέρουμε καλά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πληθωρισμό 3,6% στην Ισπανία στο τέλος του έτους, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ηπείρου, κάτω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.