Η πρώτη αφρικανική σύνοδος κορυφής για το κλίμα ολοκληρώθηκε σήμερα με την έγκριση της "Διακήρυξης του Ναϊρόμπι", με σκοπό να υλοποιηθεί το δυναμικό της ηπείρου για μια πράσινη ανάπτυξη, όπως ανακοίνωσε ο Γουίλιαμ Ρούτο, πρόεδρος της Κένυας που φιλοξένησε αυτήν τη σύνοδο.
«Αυτή η διακήρυξη αποτελεί τη βάση της κοινής θέσης της Αφρικής στην παγκόσμια διαδικασία για την κλιματική αλλαγή μέχρι την COP28 και πιο πέρα», αναφέρουν οι χώρες που υπογράφουν το κείμενο.
Η σύνοδος κορυφής του Ναϊρόμπι αποτέλεσε την αφετηρία τεσσάρων μηνών διεθνών συναντήσεων που θα προσεγγίσουν τα θέματα του κλίματος και θα κορυφωθούν με τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) η οποία θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι στα τέλη Νοεμβρίου, όπου προμηνύεται σκληρή μάχη για το τέλος της χρήσης ενέργειας που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα.
Στην τελική διακήρυξή τους, οι αφρικανικές χώρες ζητούν κυρίως από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλουν στην «αύξηση της ικανότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές της Αφρικής από 56 γιγαβάτ το 2022 σε 330 γιγαβάτ το 2030 (…) προκειμένου να καταπολεμηθεί η ενεργειακή επισφάλεια και να ενισχυθεί ο παγκόσμιος εφοδιασμός σε καθαρή και αποδοτική ενέργεια».
Προτείνουν επίσης τη δημιουργία «μιας νέας αρχιτεκτονικής χρηματοδότησης προσαρμοσμένης στις ανάγκες της Αφρικής περιλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης και της ελάφρυνσης του χρέους», το φορτίο εξυπηρέτησης του οποίου βαραίνει τις οικονομίες τους.
Καλούν επίσης τους ηγέτες του πλανήτη «να συνταχθούν με την πρόταση ενός φορολογικού καθεστώτος για τον άνθρακα, που θα περιλαμβάνει έναν φόρο άνθρακα στο εμπόριο ορυκτών καυσίμων, τις θαλάσσιες μεταφορές και την αεροπλοΐα, που μπορεί επίσης να αυξηθεί με ένα παγκόσμιο φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».
Κατά την τριήμερη σύνοδό τους στην κενυατική πρωτεύουσα, δόθηκαν υποσχέσεις για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρούτο, εκ των οποίων 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων εκ μέρους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ