Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 18%, καθώς οι εργατικές διαφορές στον κλάδο του LNG της Αυστραλίας φάνηκαν ανεπίλυτες, διαταράσσοντας τον παγκόσμιο εφοδιασμό εάν το προσωπικό προχωρήσει σε απεργία.
Οι συνομιλίες ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν μεταξύ επικεφαλής του συνδικάτου και των Chevron Corp. και Woodside Energy Group Ltd. την Τρίτη. Οι δύο πλευρές δεν φαίνεται να είναι ακόμη κοντά σε μια συμφωνία πριν από μια πιθανή απόφαση απεργίας για την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Οι περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών LNG. Ενώ η Ευρώπη σπάνια αγοράζει αυστραλιανό αέριο, θα χρειαστεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στην Ασία για φορτία αντικατάστασης.
«Οι προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ των συνδικάτων και των μετόχων των έργων LNG δεν κατέληξαν σε πρόοδο», δήλωσε ο Leo Kabouche, αναλυτής LNG στην Energy Aspects Ltd. στο Λονδίνο. «Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ένωση υποδεικνύουν ότι είμαστε ακόμη αρκετά μακριά σε μια συμφωνία».
«Η πιθανή απεργία έρχεται σε μια εποχή που η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε επισφαλή κατάσταση, παρόλο που οι τιμές έχουν πέσει και είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν», δήλωσε ο Oystein Kalleklev, διευθύνων σύμβουλος της πλοιοκτήτριας Flex LNG Ltd. στο Όσλο, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται δεξαμενόπλοια φυσικού αερίου.
Το μέγεθος της επηρεαζόμενης ετήσιας χωρητικότητας της Αυστραλίας είναι περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο από αυτό του αμερικανικού Freeport LNG στο Τέξας, όπου μια πολύμηνη διακοπή λειτουργίας από έκρηξη και πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022 αναστάτωσε τις αγορές.
Αυτή τη φορά η αναταραχή είναι made in Australia... στα χνάρια της θεωρίας του Χάους που μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις αρχικές συνθήκες, ένα αποτέλεσμα το οποίο ευρέως αναφέρεται ως το "φαινόμενο της πεταλούδας": Δηλαδη, όπως διατυπώνεται, «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα».