Οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για ριζική αναθεώρηση των κεφαλαιακών κανονισμών, οι οποίοι θα αναγκάσουν τις μεγάλες τράπεζες να αυξήσουν τα «μαξιλάρια» τους για να απορροφήσουν απροσδόκητες ζημίες.
Τα μέτρα που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη από την Fed, την Ομοσπονδιακή Αρχή Ασφάλισης Καταθέσεων και το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος προβλέπουν αύξηση των ελάχιστων κεφαλαίων που πρέπει να κατέχουν οι τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία τουλάχιστον 100 δισ. δολαρίων κατά περίπου 16%.
Οι οκτώ μεγαλύτερες τράπεζες είναι αντιμέτωπες με αύξηση περίπου 19%.
Το σχέδιο επιβάλει τις αυστηρές ρυθμίσεις που ισχύουν για τις μεγάλες τράπεζες και στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες.
Οι πολυαναμενόμενες μεταρρυθμίσεις συνδέονται με τη Βασιλεία ΙΙΙ, μια διεθνή προσπάθεια αναθεώρησης των τραπεζικών κανονισμών που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία ως απάντηση στην οικονομική κρίση του 2008. Το ζήτημα έγινε πιο έντονο φέτος με τις χρεοκοπίες των Silicon Valley Bank και Signature Bank τον Μάρτιο και της First Republic Bank τον Μάιο.
«Ένα ισχυρό ρυθμιστικό κεφαλαιακό πλαίσιο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος ενός ανθεκτικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ. «Τα ισχυρά επίπεδα διαθέσιμων κεφαλαίων για την απορρόφηση των ζημιών διασφαλίζουν ότι οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δανείζουν στους πελάτες τους κατά τη διάρκεια του επιχειρηματικού κύκλου, ακόμη και κατά τη διάρκεια πιέσεων».
Έξι από τις κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo, Morgan Stanley και Goldman Sachs - υπολογίζεται ότι διαθέτουν εποπτικά κεφάλαια CET1 118 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Αλλά αυτό το μαξιλάρι θα μπορούσε σχεδόν να εξαλειχθεί με βάση τους νέους κανονισμούς, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Οι ρυθμιστικές αρχές έδωσαν στις τράπεζες διορία ώς το 2018 για την εφαρμογή των νέων κανονισμών.