Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της G20 άρχισαν σήμερα τις συνομιλίες τους για τις συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους, τη μεταρρύθμιση πολυμερών τραπεζών και τη χρηματοδότηση του αγώνα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, με στόχο την υποστήριξη μιας παγκόσμιας οικονομίας που επιβραδύνεται.
Η Νιρμάλα Σιταραμάν, η υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, της χώρας που προεδρεύει και φιλοξενεί τη σύνοδο στην Γκαντιναγκάρ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, κήρυξε την έναρξη των συνομιλιών, υπενθυμίζοντας στους υπουργούς Οικονομικών της G20 ότι φέρουν «την ευθύνη να προσανατολίσουν την παγκόσμια οικονομία προς μια ισχυρή, βιώσιμη, εξισορροπημένη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».
Ένα από τα σημαντικά σημεία της διήμερης αυτής συνόδου θα είναι «να διευκολυνθεί η συναίνεση στα δυσεπίλυτα ζητήματα που συνδέονται με την αύξηση του χρέους», σημείωσε νωρίτερα η Σιταραμάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.
Οι συνομιλίες θα αφορούν επίσης «κρίσιμα παγκόσμια ζητήματα όπως η ενίσχυση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών και η υιοθέτηση μιας συντονισμένης κλιματικής δράσης», πρόσθεσε.
Η Γέλεν αναφέρθηκε και αυτή στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των πιο φτωχών χωρών του κόσμου, επισημαίνοντας τις προόδους που έχουν γίνει όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους της Ζάμπια, τις οποίες είχε συζητήσει κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο αυτόν τον μήνα.
Η Αμερικανίδα υπουργός σημείωσε ότι ήταν «υπερβολικά μακρά» σε διάρκεια η διαπραγμάτευση της συμφωνίας με τη Ζάμπια, προσθέτοντας ότι ελπίζει σε μια προσεχή «γρήγορη οριστικοποίηση» παρόμοιων φακέλων για την Γκάνα και τη Σρι Λάνκα.
«Οφείλουμε να εφαρμόσουμε σε άλλες περιπτώσεις κοινές αρχές που υιοθετήσαμε στην περίπτωση της Ζάμπιας, παρά να ξεκινάμε από το μηδέν κάθε φορά», σύμφωνα με την Γέλεν.
Ωστόσο η Κίνα αντιτίθεται μέχρι στιγμής στην υιοθέτηση μιας κοινής πολυμερούς θέσης για το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Πολλές οικονομίες που βρίσκονταν σε δύσκολη κατάσταση μετά το διπλό σοκ της πανδημίας της Covid-19 και των συνεπειών του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία (που επηρεάζει τις παγκόσμιες τιμές καυσίμων και πρώτων υλών) «φτάνουν σε οριακά σημεία», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ινδίας, σύμφωνα με τον οποίο το Πεκίνο δεν αντέδρασε πολύ ενθαρρυντικά στη θέση αυτή.
Το Πεκίνο αποτελεί σημαντικό πιστωτή σε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις και έχει επικριθεί για τη θέση του στην αναδιάρθρωση του χρέους τους.
Το κόστος των κλιματικών αλλαγών
Η G20 θα συζητήσει επίσης τη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και την ανάγκη να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πιο φτωχών χωρών σε χρηματοδοτήσεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών και στην προσαρμογή σε αυτές.
«Στις χώρες του Βορρά, οι κλιματικές αλλαγές είναι συνώνυμες με τη μείωση των εκπομπών CO2», σημείωσε ο Ατζάι Μπάνγκα, ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε άρθρο που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα ενόψει της συνόδου της G20.
«Ωστόσο στις χώρες του Νότου, τίθεται θέμα επιβίωσης, καθώς οι τυφώνες είναι πιο σφοδροί, οι σπόροι που είναι ανθεκτικοί στη ζέστη σπανίζουν, η ξηρασία καταστρέφει τα χωράφια και τις πόλεις και οι πλημμύρες αφαιρούν δεκαετίες προόδων», τόνισε.
Θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί το πρώτο στάδιο συμφωνίας για πιο δίκαιη κατανομή των φορολογικών εσόδων από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, η οποία συνήφθη την περασμένη εβδομάδα από 138 χώρες.
Οι πολυεθνικές, ιδιαίτερα οι εταιρείες τεχνολογίας, μπορούν σήμερα να μεταφέρουν εύκολα τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή, μολονότι εκεί ασκούν ένα πολύ μικρό μέρος των δραστηριοτήτων τους.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ