Tο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει στα πανεπιστήμια της χώρας να λαμβάνουν υπόψη τη φυλή των υποψηφίων στις αιτήσεις εισδοχής, ανατρέποντας δεκαετίες «θετικών διακρίσεων».
Η πολιτική των θετικών διακρίσεων είχε δρομολογηθεί εδώ και δεκαετίες με στόχο την πατάξη των φυλετικών διακρίσεων και την προαγωγή μιας ουσιαστικής ισότητας, υποχρεώνοντας τα πανεπιστήμια να προσθέτουν έναν ικανό αριθμό νέων φοιτητών από μειονότητες, κυρίως αφροαμερικανούς και λατίνους.
Το δικαστήριο, όπου πλειοψηφούν οι συντηρητικοί δικαστές, αποφάνθηκε 6-3 κατά των διαδικασιών εισαγωγής στο Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.
«Το δικαστήριο έβαλε ουσιαστικά τέλος στις θετικές διακρίσεις στις εισδοχές στα πανεπιστήμια και διαφωνώ κάθετα, κάθετα, με την απόφαση του δικαστηρίου» τόνισε σύμφωνα με το Bloomberg ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.
Η απόφαση θα αναγκάσει τα πανεπιστήμια να αλλάξουν τη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών και πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο την εκπροσώπηση αφροαμερικανών και λατίνων φοιτητών στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα.