O Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πιθανό να μην μπορεί να απαλλαγεί από τον επικεφαλή της παραστρατιωτικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, χωρίς να τον κάνει μάρτυρα», αναφέρει το διεθνές Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην χθεσινή αξιολόγησή του.
Ο Πούτιν προσπαθεί να παρουσιάσει τον επικεφαλής της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν ως διεφθαρμένο και ψεύτη για να καταστρέψει τη φήμη του στο προσωπικό του ομίλου και στη ρωσική κοινωνία. Το συνεχιζόμενο παιχνίδι δύναμης Πούτιν–Λουκασένκο–Πριγκόζιν δεν έχει ακόμη τελειώσει.
Λίγες ημέρες μετά τη λήξη της ανταρσίας της μισθοφορικής ομάδας και τη φυγή του ηγέτη της στη Λευκορωσία το ISW σε ανάλυσή του τονίζει ότι ενώ η άμεση απειλή έχει τελειώσει, τα ζητήματα ασφάλειας του καθεστώτος στη Ρωσία από τη δράση των μισθοφόρων εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μυαλού των αξιωματούχων το Κρεμλίνο.
Και όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα Πούτιν και Λουκασένκο για την τύχη του Πριγκόζιν και κατ’ επέκταση του ομίλου της Wagner, που δείχνει σημάδια διάλυσης θα μπορούσαν να ωφελήσουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. «Η ανακοινωθείσα μεταφορά του εξοπλισμού της Βάγκνερ σε πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία υποδηλώνει επίσης ότι οι δυνάμεις της Βάγκνερ είναι απίθανο να αναπτυχθούν άμεσα για να ενισχύσουν τις πρώτες γραμμές στην Ουκρανία προτού αναδιοργανωθούν».
Το ISW ανέφερε επίσης ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο χρησιμοποιεί τη θέση του ως μεσολαβητής για να αποκτήσει επιρροή στη Ρωσία και στον αποδυναμωμένο Πούτιν.
Eνισχυμένος ο ρόλος του Λουκασένκο
«Ο Λουκασένκο μπορεί να επιδιώξει να χρησιμοποιήσει την ομάδα Βάγκνερ στη Λευκορωσία για να μειώσει τη συσσωρευμένη δομική εξάρτηση του λευκορωσικού στρατού από τον ρωσικό στρατό για ανώτερες επιχειρησιακές λειτουργίες» υποστηρίζει στην ανάλυσή του το ISW.
Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι ο μισθοφορικός όμιλος που επιχειρεί και σε διάφορες αφρικανικές χώρες βρίσκεται υπό πίεση με το μέλλον του να είναι αβέβαιο. Αρκετά μέλη του παραδίδουν τον οπλισμό και εντάσσονται στον ρωσικό τακτικό στρατό ενώ και σε διεθνές επίπεδο οι κυρώσεις εις βάρος της εντείνονται. Μόλις χθες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε τέσσερις αφρικανικές εταιρείες που συνδέονται με το γκρουπ της «Βάγκνερ», καθώς συμμετείχαν σε παράνομες συναλλαγές χρυσού για τη χρηματοδότηση της παραστρατιωτικής ομάδας.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ