Τον έντονο -όπως τον χαρακτήρισε- προστατευτισμό της Ευρώπης επέκρινε ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιάνγκ κατά τη διάρκεια παρέμβασης στη μικτή επιτροπή Γαλλίας-Κίνας, χαιρετίζοντας ωστόσο τη συνεργασία του Παρισιού με το Πεκίνο. Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ ζήτησε «δίκαιες συνθήκες» για τις γαλλικές εταιρείες.
«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και αστάθεια, με αρνητικό αντίκτυπο μεταξύ των χωρών, αλλά η ανθεκτικότητα της σινογαλλικής σχέσης αποτελεί πολύτιμη βεβαιότητα», διαβεβαίωσε ο Λι Τσιάνγκ, χαιρετίζοντας τη γαλλική θέση «που αντιτίθεται στην αποσύνδεση» και επιτρέπει «έναν αποτελεσματικό καταμερισμό της εργασίας».
«Θέλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ως κυρίαρχο έθνος με κυρίαρχο έθνος, από κυρίαρχη ήπειρο σε κυρίαρχη ήπειρο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη περισσοτέρων εγγυήσεων για τις γαλλικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι σχεδόν 2.000 γαλλικές εταιρείες είναι εγκατεστημένες στην Κίνα και έχουν παραμείνει στιβαρές, παρά τους περιορισμούς που συνδέονται με τον Covid, ενώ ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 60% μεταξύ 2012 και 2022, φτάνοντας τα 80 δισ. ευρώ.
Ο Λι Τσιάνγκ αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταρρύθμισης επενδύσεων σε τομείς ενδιαφέροντος για την Κίνα, συγκεκριμένα σε φάρμακα, μπαταρίες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ημιαγωγούς και τον τομέα του Διαστήματος, αλλά και σε αλλαγές στους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να διευκολυνθεί η εμφάνιση νέων αγορών με διεθνή πρότυπα, απαιτώντας σε αντάλλαγμα να γίνουν δεκτές οι κινεζικές εταιρείες στη Γαλλία.
Ο Λεμέρ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επένδυση της Envision στο εργοστάσιο ηλεκτρικών μπαταριών Douai και τη συνεργασία μεταξύ των XTC και Oranos στη Δουνκέρκη, διαβεβαίωσε πως το Παρίσι επιθυμεί «να καλωσορίσει περισσότερους Κινέζους επενδυτές στο γαλλικό έδαφος».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ