Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τις Βρυξέλλες να μην επιδιώξουν να διεκδικήσουν χρήματα που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά assets υποστηρίζοντας ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ ως παγκόσμιο νόμισμα και να βλάψει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Σύμφωνα με τους Financial Τimes, η ΕΚΤ έστειλε το μήνυμα ότι τα σχέδια εκτροπής των πληρωμών για ομόλογα που ανήκουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα ώστε να χρηματοδοτηθεί η Ουκρανία θα στείλουν ένα κακό μήνυμα στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Οι προειδοποιήσεις έρχονται καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν τρόπους χρήσης ορισμένων από τα έσοδα που προέρχονται από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει λογαριασμό για την ανοικοδόμηση ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποτέλεσμα της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση εσόδων από τόκους στα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να ενθαρρύνει άλλες κεντρικές τράπεζες που διατηρούν μεγάλα αποθέματα χρήματος να «γυρίσουν την πλάτη τους» στο ευρώ, ειδικά εάν η ΕΕ ενεργεί μονομερώς, χωρίς τις άλλες χώρες της G7, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα.
«Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι σημαντικές: μπορεί να οδηγήσει σε διαφοροποίηση των αποθεματικών μακριά από περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης για τα ευρωπαϊκά κράτη και να οδηγήσει σε διαφοροποίηση του εμπορίου», προστίθεται στο σημείωμα, περιγράφοντας τη θέση της ΕΚΤ.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Οι Βρυξέλλες έχουν εξετάσει μια σειρά επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της ενεργητικής διαχείρισης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη δημιουργία αποδόσεων για την Ουκρανία ή εναλλακτικά τη συλλογή ορισμένων από τις πληρωμές τόκων που προκύπτουν από αυτές. Όλα τα σχέδια που εξετάζονται ενέχουν νομικούς κινδύνους, καθώς και κινδύνους χρηματοοικονομικής σταθερότητας και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Ένας από τους τομείς εστίασης είναι τα κεντρικά αποθετήρια τίτλων, συμπεριλαμβανομένου του Euroclear με έδρα το Βέλγιο, όπου οι κυρώσεις έχουν παγώσει ρωσικά κεφάλαια 196,6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυξάνεται καθώς συσσωρεύονται κουπόνια και ωριμάζουν ομόλογα, αλλά το Euroclear δεν είναι σε θέση να μετακυλήσει χρήματα στον νόμιμο ιδιοκτήτη τους.
Τα περιουσιακά στοιχεία επανεπενδύονται προσωρινά από το Euroclear δημιουργώντας περαιτέρω κέρδη. Αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν εάν τα κέρδη που προκύπτουν από την επανεπένδυση μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία. Το Euroclear δημιούργησε μεγάλα κέρδη από αυτά τα παγωμένα κεφάλαια, 734 εκατ. ευρώ μόνο το πρώτο τρίμηνο.