Ο συνιδρυτής της Microsoft, ο Μπιλ Γκέιτς (φωτ.), θα γίνει δεκτός εντός της ημέρας στο Πεκίνο από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, με την ευκαιρία του πρώτου του ταξιδιού στον ασιατικό γίγαντα έπειτα από τρία χρόνια και πλέον, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Τέτοιες συναντήσεις είναι σπάνιες για οποιονδήποτε αμερικανό επιχειρηματία, μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού αυτοί που έχουν συναντηθεί προσωπικά με τον κ. Σι. Ανάμεσά τους ήταν ο επικεφαλής της Apple, ο Τιμ Κουκ, και αυτός της Amazon, ο Τζεφ Μπέζος.
Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος, ο οποίος έφθασε στην κινεζική πρωτεύουσα προχθές Τετάρτη το βράδυ, είχε διευκρινίσει πως το ταξίδι του είχε σκοπό να συναντηθεί με εταίρους του ιδρύματός του (Bill & Melinda Gates Foundation) στα πεδία της υγείας και της οικονομικής ανάπτυξης.
Χθες Πέμπτη, το ίδρυμα ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 50 εκατ. δολάρια (45,7 εκατ. ευρώ) για να υποστηρίξει τις κινεζικές προσπάθειες στον αγώνα εναντίον της ελονοσίας και της φυματίωσης.
Ακόμη, ανανέωσε τη συνεργασία του με το Ινστιτούτο Ανακάλυψης Φαρμάκων για την Παγκόσμια Υγεία (GHDDI), που είχε ιδρύσει στο Πεκίνο ο ίδιος ο κ. Γκέιτς, με το τις αρχές του δήμου του Πεκίνου και αξιωματούχους του περίβλεπτου πανεπιστημίου Τσινγκούα.
«Η Κίνα έχει σημειώσει σημαντικές προόδους όσον αφορά τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της [σ.σ. δημόσιας] υγείας», έκρινε ο κ. Γκέιτς κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του GHDDI.
«Ελπίζω ότι η Κίνα θα μπορέσει να διαδραματίσει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις, ιδιαίτερα αυτές στις αφρικανικές χώρες», πρόσθεσε.
Το ταξίδι του συνιδρυτή της Microsoft ακολουθεί εκείνα άλλων μεγάλων παικτών της αμερικανικής οικονομίας, ιδίως αυτό του επικεφαλής της Tesla, του Twitter και της SρaceX, του Ίλον Μασκ, τον Μάιο.
Ο κ. Μασκ συναντήθηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επισκέφθηκε το πελώριο εργοστάσιο της κατασκευάστριας ηλεκτρικών αυτοκινήτων του στη Σαγκάη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, ο Τζέιμι Ντάιμον, άλλος μείζων παίκτης, πήγε στην Κίνα στις αρχές του μήνα, αυτός της Apple, ο κ. Κουκ, βρισκόταν στο Πεκίνο τον Μάρτιο, όταν εξήρε τη «συμβιωτική» σχέση της εταιρείας του με την Κίνα.
Και άλλοι επικεφαλής μεγάλων ονομάτων της αμερικανικής βιομηχανίας (Starbucks, General Motors...) ταξίδεψαν στην Κίνα τις τελευταίες εβδομάδες και συναντήθηκαν με αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Τα ταξίδια επιχειρηματιών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως ξανάρχισαν αφού η Κίνα εγκατέλειψε την πολιτική «zero COVID», ανοίγοντας πλήρως την οικονομία και τα σύνορά της φέτος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ