Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά προβλέπεται να παραμένει πολύ υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως τόνισε, η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% σε εύθετο χρόνο.
Ως εκ τούτου, σημείωσε, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. H Λαγκάρντ επισήμανε ότι υπήρχε ευρεία συναίνεση πίσω από την απόφαση στο Δ.Σ.
Η αύξηση των επιτοκίων αντανακλά, σύμφωνα με την Λαγκάρντ, την αναθεωρημένη εκτίμηση της ΕΚΤ για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΚΤ δεν εξετάζει να προχωρήσει σε παύση στις αυξήσεις επιτοκίων. «Έχουμε τελειώσει; Έχουμε ολοκληρώσει αυτό το ταξίδι; Όχι. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στον προορισμό μας. Έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε; Ναι, έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε. Αν δεν υπάρξει κάποια ουσιώδης αλλαγή, είναι πολύ πιθανό να αυξήσουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο, το οποίο δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη», δήλωσε.
Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι το προσωπικό της ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,4% το 2023, 3% το 2024 και 2,2% το 2025.
Όπως σημείωσε, το προσωπικό της ΕΚΤ αναθεώρησε υψηλότερα τις εκτιμήσεις για τον δομικό πληθωρισμό στο 5,1% για το 2023, στο 3% το 2024 και 2,3% το 2025.
Η ίδια σημείωσε ότι οι ανοδικές πιέσεις στους μισθούς αποτελούν ολοένα και περισσότερο μια σημαντική πηγή πληθωρισμού, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις σε κάποιους τομείς είναι ακόμα σε θέση να κρατούν υψηλά τα κέρδη.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, ανέφερε ότι αναμένεται να παραμείνει αδύναμη βραχυπρόθεσμα αλλά θα αρχίσει να ενισχύεται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί και οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα αρχίσουν να περιορίζονται.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
Όπως σημείωσε, ένας κίνδυνος για τον πληθωρισμό είναι ένα νέο κύμα πιέσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, το οποίο σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στους κινδύνους για την ανάπτυξη περιλαμβάνεται «ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας και μια αύξηση στις ευρύτερες γεωπολιτικές πιέσεις που θα μπορούσε να κατακερματίσει το παγκόσμιο εμπόριο».