Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού κλάδου της ηπείρου, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αποπληρώσουν περίπου μισό τρισεκατομμύριο ευρώ φθηνών δανείων της εποχής της πανδημίας μια κι έξω.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ τα 4 τρισεκατομμύρια ευρώ περίπου της πλεονάζουσας ρευστότητας που διακινείται γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα περιορίσει τη συνολική επίδραση της γιγαντιαίας αποπληρωμής, μεμονωμένες εταιρείες και χώρες θα μπορούσαν να πιεστούν, λένε οικονομολόγοι και αναλυτές. Οι μικρότερες ιταλικές τράπεζες είναι η μεγαλύτερη ανησυχία, με τις ελληνικές τράπεζες να μην είναι πολύ πίσω.
Ο ανεξόφλητος δανεισμός της Ιταλίας στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO της ΕΚΤ είναι μεγαλύτερος από το πλεόνασμα μετρητών που έχουν «παρκάρει» στην ΕΚΤ οι τράπεζές της, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες από αυτές θα πρέπει να συγκεντρώσουν χρήματα από αλλού για να αποπληρώσουν τα δάνεια. Τα πλεονάζοντα αποθεματικά των ελληνικών τραπεζών είναι λίγο-πολύ ίσα με αυτά που οφείλουν στην ΕΚΤ.
Καθώς τα 476,8 δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων TLTRO λήγουν στις 28 Ιουνίου, συγκεκριμένες εταιρείες στη Γερμανία, τη Γαλλία ή άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν επίσης να αισθανθούν την πίεση, σύμφωνα με τον Reinhard Cluse, οικονομολόγο της UBS Group. «Στην Ιταλία ή την Ελλάδα, τα συγκεντρωτικά μεγέθη είναι ξεκάθαρα», λέει. «Αλλά ακόμη και σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να υπάρξουν τράπεζες που δανείστηκαν πέραν των αποθεματικών τους στην ΕΚΤ».
Η κεντρική τράπεζα αφήνει να λήξουν τα δάνεια TLTRO για να βοηθήσει στη συρρίκνωση του διογκωμένου ισολογισμού της, την ώρα που η δουλειά της διευκόλυνσης των τραπεζών λόγω της «καταιγίδας» της Covid-19 ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της ίδιας της ΕΚΤ ανησυχούν για τον αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού στις τράπεζες με την πιο περιορισμένη πρόσβαση στις χρηματαγορές.