Οι ΗΠΑ προέτρεψαν τη Σερβία και το Κόσοβο να αποκλιμακώσουν αμέσως τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, μετά τις συγκρούσεις στις οποίες τραυματίστηκαν δεκάδες στελέχη της KFOR και διαδηλωτές.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν (φωτ.) κατηγόρησε την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι για «αναίτια» ανάφλεξη των εντάσεων με τη μειονοτική σερβική κοινότητα και προέτρεψε τους νεοεκλεγείς Αλβανούς δημάρχους να αποφύγουν να εργαστούν σε πόλεις με Σέρβους. Η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου θα πρέπει επίσης να αποσυρθεί, τόνισε σε δήλωσή του αργά χθες.
Επεσήμανε παράλληλα ότι η Σερβία θα πρέπει να καλέσει τα στρατεύματά της να αποχωρήσουν από τα σύνορα. Προηγουμένως ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς τα είχε θέσει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Ο Βούτσιτς θα πρέπει επίσης να παροτρύνει τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο να «σταματήσουν τις προκλήσεις προς την KFOR και να απόσχουν από περαιτέρω βία», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ.
Η δήλωση υπογράμμισε την αυξανόμενη ανυπομονησία στην Ουάσιγκτον, η οποία έχει υποστηρίξει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση μιας αντιπαράθεσης που εμποδίζει τόσο τη Σερβία όσο και το Κοσσυφοπέδιο να σημειώσουν πρόοδο στην πορεία για ένταξη στην ΕΕ.
Αυτή η διαδικασία ουσιαστικά ανακόπηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν, μετά από δημοτικές εκλογές στις οποίες οι Σέρβοι που ζούσαν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο απείχαν, Αλβανοί δήμαρχοι προσπάθησαν να εισέλθουν στα γραφεία τους υπό αστυνομική συνοδεία. Η επακόλουθη σύγκρουση με διαδηλωτές πυροδότησε την ανάπτυξη ειρηνευτικών στρατευμάτων υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, με 30 στρατιώτες στην αποστολή της KFOR και δεκάδες Σέρβους να τραυματίζονται στα βίαια επεισόδια.