Όταν το Βερολίνο φτερνίζεται, η υπόλοιπη Ευρώπη ελέγχει τον σφυγμό της. Η χαμηλότερη αναθεώρηση για την ανάπτυξη ΑΕΠ 1ου τριμήνου της Γερμανίας δείχνει ότι η γερμανική ατμομηχανή, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, έπεσε σε ύφεση τον χειμώνα κάτι που αναπόφευκτα θα επιβραδύνει την ανάπτυξη συνολικά στη ζώνη του ευρώ.
Είναι διπλά απογοητευτικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, δεδομένου ότι η γηραιά ήπειρος είχε δείξει σημάδια υπέρβασης των χειρότερων πληθωριστικών επιπτώσεων από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.
Η αδυναμία της Γερμανίας, της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομία του πλανήτη, μοιάζει σαν μια παγωμένη έκρηξη στους βλαστούς της ανοιξιάτικης αισιοδοξίας, σχολιάζει το Bloomberg.
Αν αυτό δεν ήταν αρκετό για να ενοχλήσει τις υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έπρεπε να ενοχλεί η όξυνση της ατελείωτης διαμάχης του τριμερούς γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.
Η διχόνοια για μια σειρά ζητήματα από τον προϋπολογισμό έως τον νόμο για καθαρότερη ενέργεια στη θέρμανση έχει επιπτώσεις στις σχέσεις στήριξης και των τριών κομμάτων, ιδιαίτερα δε των Πρασίνων του Ρόμπερτ Χάμπεκ, του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας, ο οποίος δέχεται πυρά για οικογενειοκρατία και διαχείριση θεμάτων ενέργειας.
Μόνο οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μετέδωσε την Παρασκευή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς εντείνονται οι διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων για την κλιματική πολιτική και τον προϋπολογισμό, ενώ μειώνεται η στήριξη από τους ψηφοφόρους.
Η διαμάχη για τη μεταρρύθμιση του συστήματος θέρμανσης στη Γερμανία κλιμακώθηκε στο εσωτερικό του συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP).
Το FDP μπλόκαρε την Τρίτη νομοσχέδιο που έφερε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, που ανήκει στους Πράσινους, το οποίο προβλέπει να απαγορευθούν από το 2024 οι νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης που λειτουργούν με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, ζητώντας να γίνουν μεγάλες αλλαγές.
Οι Πράσινοι κατηγόρησαν το FDP ότι ασκεί «πολιτική εμποδίων», προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο κυβερνητικής κρίσης.
Με πολιτικούς και των δύο κομμάτων να ανταλλάσσουν αιχμές στα μέσα ενημέρωσης, το 40% των Γερμανών πιστεύει ότι ο συνασπισμός θα καταρρεύσει πριν το τέλος της τετραετίας, το 2025, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Forsa για το ntv/RTL. Περίπου το 45% των Γερμανών τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών, αν καταρρεύσει η κυβέρνηση.
«Οι πρώτοι μήνες της κυβέρνησης αυτής καθορίστηκαν σημαντικά από την πανδημία και στη συνέχεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία, θέματα τα οποία κάλυψαν κάποιες εσωτερικές εντάσεις», εξήγησε ο Στέφαν Μάρσαλ πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.
«Αλλά τώρα, από την αρχή του έτους, το βάρος δίνεται στο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή μετάβαση, ένα θέμα που προκαλεί ξαφνικά την εμφάνιση διαφωνιών», συνέχισε.
Χάνουν έδαφος και τα τρία κόμματα
Τα τρία κόμματα εμφανίζουν μείωση στη δημοτικότητά τους, συγκεντρώνοντας το 39% των ψήφων έναντι του 52% που είχαν στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τα μικρότερα μέλη του συνασπισμού να βρουν λύση στη διαμάχη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όμως το 81% των Γερμανών πιστεύει ότι ο καγκελάριος θα πρέπει να υιοθετήσει πιο ισχυρή ηγεσία.
Ακόμη ένα σημείο αντιπαράθεσης είναι οι επιδοτήσεις που προωθούν οι Πράσινοι για την τιμή του βιομηχανικού ρεύματος, που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 25 με 30 δισ. ευρώ ως το 2030. Το FDP είναι αντίθετο, επικαλούμενο περιορισμούς στον προϋπολογισμό.
Η πολιτική αστάθεια στο πιο "βαρύ κράτος-μέλος" της ΕΕ δεν είναι χρήσιμη για κανέναν, καθώς το ευρω-μπλοκ πασχίζει να προβάλει την ενότητα απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας, την ώρα που αντιμετωπίζει προκλήσεις από την Κίνα και την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον-Πεκίνου.
Πριν από έξι μήνες, σε έναν χειμώνα που έμοιαζε σκληρός χωρίς ρωσικό αέριο, οι περισσότεροι μιλούσαν για την προοπτική μιας σύντομης ύφεσης. Ο κυβερνητικός συνασπισμός ταλανίζεται κι από αυτές τις πιέσεις για να παραμείνει ενωμένος και να εκπληρώσει τη θητεία του.
Ακόμα και μετά την αρχική δυσκολία που εξόργισε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σχετικά με την παροχή όπλων στην Ουκρανία, η Γερμανία είναι πλέον από τις κύριες δυνάμεις που συνεισφέρουν στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις μελλοντικές προκλήσεις, οικονομικές και πολιτικές. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο Σολτς και ο Χάμπεκ αισθάνονται ότι βαδίζουν μέσα από ένα σύνολο αλληλένδετων κρίσεων για τις οποίες δεν υπάρχει οδηγός χάρτης.
Ως ο αδιαμφισβήτητος γίγαντας της γηραιά ηπείρου, η Ευρώπη γνωρίζει ότι η μοίρα της στηρίζεται στη Γερμανία, είτε στην ασθένεια, είτε στην υγεία.