Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να επηρεάζει τις φαρμακευτικές αγορές παγκοσμίως και εκτιμάται ότι η αγορά θα ενισχυθεί κατά 500 δισ. δολάρια από το 2020 έως το 2027.
Η ζήτηση για καινοτόμα φάρμακα θα οδηγήσει τις δαπάνες για την ογκολογία σε περίπου 370 δισ. δολ. έως το 2027, σχεδόν διπλάσιο από το τρέχον επίπεδο.
Συγκεκριμένα, οι τομείς θεραπείας με τις υψηλότερες προβλεπόμενες δαπάνες για το 2027 είναι η ογκολογία, η ανοσολογία και τα αντιδιαβητικά, ακολουθούμενα από τα καρδιαγγειακά.
Η ογκολογία αναμένεται να αυξηθεί κατά 13–16% έως το 2027, καθώς συνεχίζουν να ξεκινούν νέες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Η ανοσολογία αναμένεται να αναπτυχθεί αργά στην περιοχή, 3-6%, λόγω της κυκλοφορίας βιο-ομοειδών, ενώ αρκετά από αυτά έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην Ευρώπη, οδηγώντας σε υποτονική ανάπτυξη του τμήματος της ανοσολογίας. Η κυκλοφορία του βιο-ομοειδούς adalimumab το 2023 στις ΗΠΑ αναμένεται περαιτέρω να επηρεάσει την ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η βιοτεχνολογία θα αντιπροσωπεύει το 35% των δαπανών παγκοσμίως το 2027 και θα περιλαμβάνει καινοτόμες κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες καθώς και μια πιο ώριμη αγορά βιο-ομοειδών.
Οι προοπτικές για τις παγκόσμιες δαπάνες φαρμάκων έχουν μετατοπιστεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αλλά αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες με τις προοπτικές πριν από τη νόσο COVID-19, εξαιρουμένων των δαπανών για τα εμβόλια και τις θεραπείες για τον κορωνοϊό.
Όσον αφορά τις δαπάνες εκτός COVID, οι χαμηλότερες τάσεις βραχυπρόθεσμα αναμένεται να αντισταθμιστούν σε μεγάλο βαθμό και έως το 2027, η σωρευτική μείωση από τις προ-πανδημικές προοπτικές αναμένεται να είναι μόνο 4 δισ. δολλαρια Σε γενικές γραμμές, υπάρχει συσχέτιση με το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, με υψηλότερη χρήση φαρμάκων σε χώρες υψηλότερου εισοδήματος.
Καθώς οι χώρες ποικίλλουν ως προς το κόστος που φέρουν άμεσα οι ασθενείς, υπάρχει κάποια συσχέτιση στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς χρησιμοποιούν τα φάρμακα.
Οι παγκόσμιες δαπάνες φαρμάκων - το ποσό που δαπανάται για την αγορά φαρμάκων από παραγωγούς πριν από τις εκπτώσεις και τις εκπτώσεις εκτός τιμολογίου - αναμένεται να φτάσουν τα 1,9 τρισ. δολ. έως το 2027, αυξανόμενες με ρυθμό 3-6% ετησίως.
Οι περιφέρειες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσονται ακολουθώντας αποκλίνουσες τάσεις, με κάποιες να οδηγούνται περισσότερο στον όγκο, ενώ άλλες έχουν μεγαλύτερη συμβολή από την υιοθέτηση της καινοτομίας.
Οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας-Ειρηνικού και της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αναμένεται να αυξηθούν περισσότερο από 10% κατ' όγκο κατά την πενταετία έως το 2027, ενώ οι δαπάνες θα αυξηθούν πάνω από 30%, υποδεικνύοντας τόσο την αύξηση όγκου που βασίζεται στον πληθυσμό όσο και μετατόπιση του μείγματος προϊόντων σε πιο ακριβά προϊόντα.
Η Κίνα ως η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε φαρμακευτικές δαπάνες, θα αυξήσει τον όγκο πωλήσεων κατά 8% συνολικά σε διάστημα πέντε ετών, ενώ οι δαπάνες θα αυξηθούν κατά 19%, ποσοστό πιο μέτριο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια και εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην επέκταση της πρόσβασης σε νέα φάρμακα μέσω του Εθνικού Καταλόγου Φαρμάκων Αποζημίωσης (NRDL).
ΠHΓH: iatronet.gr