Οι όμιλοι private equity πωλούν συμμετοχές σε εταιρείες χαρτοφυλακίου με discount σε σχέση με την τιμή στην οποία εισήχθησαν στο χρηματιστήριο, σε ένδειξη ότι δεν αναμένουν ότι οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο θα ανακτήσουν σύντομα τα προηγούμενα υψηλά τους.
Οι λεγόμενες follow-on προσφορές μετοχών σε προηγουμένως εισηγμένες εταιρείες είναι ένας βασικός τρόπος για τους ομίλους private equity να αποκομίσουν χρήματα από τις επενδύσεις τους και να επιστρέψουν μετρητά στους επενδυτές. H πρακτική αυτή έγκειται στην πώληση ενός μικρού μεριδίου των εταιρειών χαρτοφυλακίων τους σε μια αρχική δημόσια προσφορά και στη συνέχεια την πώληση του υπόλοιπου μεριδίου σε όλο και πιο υψηλές τιμές τα επόμενα χρόνια.
Οι follow-on προσφορές δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την πτώση των χρηματιστηρίων το περασμένο έτος, με τις πωλήσεις από εταιρείες που στηρίζονται από private equity να μειώνονται περισσότερο από 70%, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.Oι πωλήσεις άρχισαν να ανακάμπτουν παρά το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις για τις προηγουμένως εισηγμένες εταιρείες εξακολουθούν να υποχωρούν πολύ κάτω από τα υψηλά.
Οι follow-on πωλήσεις που στηρίζονται από private equity στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά 180% σε ετήσια βάση, αλλά σχεδόν τα δύο τρίτα των ντιλ έγινα με τιμές κάτω από την IPO των εταιρειών, σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times.
«Οι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν για πάντα», είπε στέλεχος της κεφαλαιαγοράς στους Financial Times. «Η άποψη ότι οι εταιρείες δεν μπορούν να κάνουν μια συμφωνία εκτός εάν έχει υπάρξει μια συγκεκριμένη απόδοση μετά την IPO ή εάν είναι κάτω από το σημείο όπου έχουν πουλήσει μετοχές παλαιότερα, νομίζω ότι αποτελεί παρελθόν».
Το πιο μεγάλο discount σε σχέση με τιμή IPO καταγράφτηκε τον Μάρτιο, όταν η Blackstone πούλησε μερίδιο 10% στην εφαρμογή γνωριμιών Bumble για κάτι περισσότερο από 300 εκατ. δολάρια, περίπου το μισό από ό,τι άξιζε όταν εισήλθε στο χρηματιστήριο το 2021.