Με σκυμμένα κεφάλια και με κατήφεια αντιμετωπίζουν οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαϊου.
«Υπάρχει φοβερή απογοήτευση στο κοινό που τους ψήφισε» για τους ψηφοφόρους της τουρκικής αντιπολίτευσης και πλέον τη στρατηγική του κόμματος, ενόψει του β’ γύρου των τουρκικών εκλογών, αναλαμβάνει ο δημοφιλής δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και η Τζανάν Καφταντζίογλου, υψηλόβαθμο στέλεχος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Οπως μεταδίδει η ΕΡΤ η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της «Συμμαχίας των Έξι», που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα υπό τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα αναλυθούν τα αποτελέσματα των εκλογών και το τι μπορεί να αλλάξει ώστε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του Ογάν στις 18 Μαΐου.
Οι ψηφοφόροι έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό στον β΄ γύρο των Τουρκικών εκλογών και να ανακάμψει η αντιπολίτευση. παρά το γεγονός ότι ο Κιλιτσντάρογλου επιχειρεί να τονώσει το ηθικό τους.
Σηκώνουν πάρα πολύ το θέμα ορισμένων λαθών που έγιναν στην καταμέτρηση των ψήφων, ακόμα και ηλεκτρονικών υπογραφών, σύμφωνα με την ΕΡΤ, περισσότερο για αντιπερισπασμό ώστε να δώσουν κάποια ελπίδα ότι θα μπορέσουν τα πράγματα να αλλάξουν την 28η Μαΐου που θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών όπου ο Ταγίπ Ερντογάν παραμένει φαβορί για τη νίκη.
Χιλιάδες παρατυπίες στις κάλπες καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευση
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας διαπίστωσε ότι υπήρχαν παρατυπίες σε 2.269 κάλπες για τις προεδρικές εκλογές και σε 4.825 για τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, δήλωσε αξιωματούχος του κόμματος την Τετάρτη.
Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Μουχαρέμ Ερκέκ, αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), είπε στους δημοσιογράφους ότι οι παρατυπίες σε κάθε κάλπη κυμαίνονται από μία μόνο λανθασμένη ψήφο έως εκατοντάδες ψήφους.
«Παρακολουθούμε κάθε ψηφοφορία, ακόμα κι αν δεν αλλάξει τα συνολικά αποτελέσματα», είπε από την Άγκυρα. Υπήρχαν συνολικά 201.807 κάλπες στημένες για τις εκλογές, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, είπε ο Ερκέκ.
Γκρίνιες στο εσωτερικό της «Συμμαχίας των Έξι»
Υπάρχουν πολλές γκρίνιες στον αντικυβερνητικό Τύπο και άρθρα τα οποία στοχεύουν σε λάθη που έχει κάνει Κιλιτσντάρογλου με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ότι δέκα χρόνια δεν έχει αλλάξει τα στελέχη με τα οποία συνεργάζεται. Δεν έχει δώσει ευκαιρία στο νέο και πιο προοδευτικό κόσμο του κόμματός του να ακουστεί η φωνή τους, να αποκτήσουν καθήκοντα και να δείξουν μια άλλη διάσταση του παλιού Κεμαλικού στυλ του κόμματος, το οποίο κυριαρχεί.
Σχετικά με τη συνεργασία Εκρέμ Ιμάμογλου και Τζανάν Καφταντζίογλου, οι δύο τους δεν τα πάνε, καλά καθώς ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στοχεύει στην προεδρία του κόμματος μια και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.
Υπάρχουν πολλά θέματα εσωτερικά τα οποία πρέπει να λύσουν και πρέπει να εμφανιστούν και πάλι ως ενιαίο μέτωπο. Αν μπορέσουν να το κάνουν πολύ γρήγορα και να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να πάνε να ψηφίσουν.
Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την νίκη του στον πρώτο γύρο έχει τον αέρα του νικητή διαμηνύοντας στον τουρκικό λαό ότι εάν επανεκλεγεί θα αποτελέσει εγγύηση σταθερότητας για τη χώρα και εστιάζει πλέον το υπόλοιπο της προεκλογικής του καμπάνιας στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας.
Γιατί έπεσαν έξω οι εταιρείες δημοσκοπήσεων
Σχεδόν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων απέτυχαν στις προβλέψεις τους, καθώς έδιναν προβάδισμα στον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης. Μόνο δύο εξ αυτών, η Optimar και η Κοnda, ήταν αυτές που είχαν προσεγγίσει το αποτέλεσμα των εκλογών και έδιναν προβάδισμα στον Ερντογάν.
Οπως μεταδίδει η "Καθημερινή" ο ίδιος ο Ερντογάν, στη συνομιλία που είχαμε την περασμένη Πέμπτη στην Αγκυρα, μας είχε πει πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και ο κόσμος δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα σε σχέση με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και ο ίδιος ένιωθε πως θα νικήσει.
Εκείνη την ημέρα πολύ στενός συνεργάτης του Τούρκου προέδρου μας είπε πως δίνουν μάχη για να κερδίσουν από τον πρώτο γύρο και τόνιζε πως οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν λανθασμένα στοιχεία.
Ο βασικός λόγος της αποτυχίας των εταιρειών δημοσκοπήσεων είναι πως δεν κατάφεραν να προβλέψουν τις πραγματικές πεποιθήσεις του κόσμου, κυρίως στην Ανατολία. Με δείγμα 18 ή 20 πόλεις επιχείρησαν να βγάλουν συμπέρασμα για όλη την Τουρκία.
Αναλυτές εκτιμούν πως η προσωπική σχέση του προέδρου της Τουρκίας με τον λαό του έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, που αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί με την ερώτηση «ποιον θα ψηφίσετε».
To καμπανάκι πως κάτι δεν πήγαινε καλά με τις δημοσκοπήσεις χτύπησε όταν ο Ερντογάν στις 7 Μαΐου πραγματοποίησε τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. Κατάφερε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,5 εκατ. άτομα στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου «Ατατούρκ». Αξιωματούχοι του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) υπενθύμιζαν πως το κόμμα τους διαθέτει 11 εκατ. μέλη και αυτή η δύναμη δεν μπορούσε να καταγραφεί μόνο στις δημοσκοπήσεις.
Μία ημέρα πριν ο Κιλιτσντάρογλου σε προεκλογική συγκέντρωση στην περιοχή Μάλτεπε της Κωνσταντινούπολης είχε συγκεντρώσει 300.000 άτομα.
Ακολούθησαν οι τρεις διαδοχικές συγκεντρώσεις του Ερντογάν στην Αγκυρα, όπου σε μία ημέρα κατάφερε να συγκεντρώσει σε τρεις διαφορετικούς δήμους περίπου 300.000 ανθρώπους!
Η αντιπολίτευση εμφάνισε σημάδια χαλάρωσης λόγω των αποτελεσμάτων που έδιναν οι δημοσκοπήσεις. Το περασμένο Σάββατο, ενώ ο Κιλιτσντάρογλου απλώς επισκέφθηκε το Μαυσωλείο του Κεμάλ, ο πρόεδρος της Τουρκίας συνέχισε να έχει επαφή με τον κόσμο σε τρεις διαφορετικές γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα τους και στην περιοχή Κασίμπασα όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με την "Καθημερινή".
«Για πέντε χρόνια ζήσαμε τα αποτελέσματα της κακής διακυβέρνησης της χώρας. Είμαστε φτωχότεροι, βλέπουμε το μέλλον με μεγαλύτερη καχυποψία. Η μεσαία τάξη σχεδόν εξαφανίστηκε, ο αριθμός των παιδιών που κοιμούνται πεινασμένα αυξήθηκε και πρέπει να ντρεπόμαστε. Νόμιζα πως αυτά έχουν σημασία για τον λαό μας, αλλά διαπίστωσα πως έκανα λάθος», ανέφερε στο άρθρο του ο πολιτικός αναλυτής Μεχμέτ Γιλμάζ στην ιστοσελίδα T24.
Πάντως, αναλυτές τονίζουν πως η κουζίνα όπου εμφανιζόταν συχνά ο Κιλιτσντάρογλου μπορεί να ενθουσίαζε τους πολίτες των μεγάλων πόλεων, αλλά δεν συγκίνησε καθόλου τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Το τραγούδι που τραγουδούσε ο Ερντογάν σχεδόν σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση θεωρείται πως ενίσχυσε ιδιαίτερα τα ποσοστά του.
Στα κομματικά επιτελεία το κλίμα είναι εντελώς διαφορετικό. Στο ΑΚP επικρατεί ενθουσιασμός και ήδη γίνονται ετοιμασίες για τον δεύτερο γύρο. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή του AKP υπό την προεδρία του Ερντογάν.
Στην αντιπολίτευση υπάρχει μεγάλη γκρίνια, απλώς διατηρούν την ψυχραιμία τους μέχρι τις εκλογές και κανένας από τους πολιτικούς ηγέτες δεν θέλει να κατηγορηθεί πως υπονομεύει την προσπάθεια. Υπήρξαν πληροφορίες, άλλωστε, πως η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το αποτέλεσμα, καθώς η ίδια τόνιζε πως η υποψηφιότητα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα.
Στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι εύκολο να διακρίνεις ποιος ψήφισε την αντιπολίτευση και απογοητεύθηκε και ποιος είναι ικανοποιημένος.
Πολλοί οπαδοί της αντιπολίτευσης εκφράζουν την απογοήτευσή τους καθώς εκατομμύρια Τούρκοι θεωρούσαν πως τώρα ήταν η ευκαιρία να «έρθει η άνοιξη», όπως ήταν το σύνθημα του Κιλιτσντάρογλου, αλλά φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον άλλα πέντε χρόνια.
ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Reuters