Επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος μετά τις πιέσεις που έχει δεχτεί εδώ και μερικές εβδομάδες ο τραπεζικός τομέας επιβεβαιώνει η τελευταία έρευνα της Oxford Economics για τους παγκόσμιους κινδύνους, που αφορά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η επιδείνωση είναι σχετικά περιορισμένη μεν, ωστόσο η πορεία βελτίωσης του κλίματος που είχε καταγραφεί στις αρχές της χρονιάς σαφώς αντιστρέφεται.
Περίπου τα δύο πέμπτα των ερωτηθέντων βλέπουν χειρότερες βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες προοπτικές. Το ποσοστό όσων είναι εντελώς απαισιόδοξοι αυξάνεται, ενώ παράλληλα μια σημαντική μειοψηφία (σχεδόν το ένα τρίτο) επιμένει σε θετικές προοπτικές.
Οπως αναφέρεται, οι πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και η στενότερη προσφορά πιστώσεων αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Οι ερωτηθέντες βλέπουν 1 στις 3 πιθανότητες για κρίση στο μέγεθος της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Αν και περισσότερες επιχειρήσεις αναφέρουν ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, εντούτοις έχουν γίνει λιγότερο αισιόδοξες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες παγκόσμιες προοπτικές, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών ανάπτυξης για το 2023 και το 2024 και διαβλέποντας οικονομικούς κινδύνους.
Η έρευνα υπογραμμίζει την αύξηση του ποσοστού επιχειρήσεων που λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Από το 60% των ερωτηθέντων που εφαρμόζουν τέτοια μέτρα, περισσότεροι από το ένα τρίτο αναφέρουν ότι επιδιώκουν τη «σύνδεση μεταξύ φίλων» και αλλάζουν διαδρομές στην εφοδιαστική αλυσίδα προς συμμαχικές χώρες.
Η έρευνα διεξήχθη σε 143 επιχειρήσεις από 20-28 Απριλίου 2023, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Ενδεικτικά, στην αντίστοιχη έρευνα της Oxford Economics για το πρώτο τρίμηνο του 2020 συμμετείχαν εταιρείες με προσωπικό συνολικά 6 εκατ. ανθρώπων και με συνολικό κύκλο εργασιών περίπου 2 τρισ. δολαρίων.
Τέτοιες ανησυχίες είναι αντίστοιχες με την υψηλή συχνότητα σοβαρών κρίσεων μετά από επεισόδια πολλαπλών τραπεζικών χρεοκοπιών τα τελευταία 150 χρόνια, αναφέρεται. Αλλά, τουλάχιστον προς το παρόν, η κλίμακα της πίεσης στις τράπεζες που έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα παραμένει πολύ μικρότερη απ αυτή που κατά κανόνα απαιτείται για να προκληθεί σημαντικό πλήγμα στο ΑΕΠ.