Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε χθες Δευτέρα πως θα αναφερθεί σήμερα στην ανάγκη να υποστηριχθεί η Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία στη συνάντηση που θα έχει με τον βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, που πρόσφατα επέκρινε την προμήθεια όπλων στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου από τη Δύση.
«Χρειάζεται να βοηθήσουμε την Ουκρανία να αμυνθεί», δήλωσε ο κ. Ρούτε σε δημοσιογράφους χθες Δευτέρα, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Βραζιλία.
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ολλανδίας πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει στον Λούλα γιατί η υποστήριξη στην Ουκρανία είναι «υπαρξιακό» ζήτημα για την Ολλανδία, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς όπως τόνισε η εισβολή της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια θέτει σε κίνδυνο τις δυτικές αξίες.
«Αν ο [πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν επικρατήσει στην Ουκρανία, που δεν νομίζω πως θα το καταφέρει, δεν θα τελειώσει εκεί. Ο κόσμος ανησυχεί για την ασφάλειά του, στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στο Παρίσι και στην [υπόλοιπη] Ευρώπη», συνέχισε.
Ο Λούλα προσπαθεί να ενθαρρύνει χώρες που δεν έχουν αναμιχθεί στην ένοπλη σύρραξη να σχηματίσουν μεσολαβητική ομάδα. Πρόσφατα έκρινε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που προμηθεύουν με όπλα τον στρατό της Ουκρανίας, «ενθαρρύνουν» τον πόλεμο και πρέπει αντ’ αυτού να αρχίσουν να «μιλάνε για την ειρήνη». Η Ουάσιγκτον αντέδρασε οργισμένα, κατηγορώντας τον βραζιλιάνο πρόεδρο ότι «παπαγαλίζει» την «προπαγάνδα» της Ρωσίας και της Κίνας.
Η ολλανδική κυβέρνηση είναι γνωστό πως εξετάζει –μαζί με ευρωπαίους εταίρους της– τη δωρεά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.
«Συζητάμε εντατικά με τη Δανία, με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη καθώς και με τις ΗΠΑ για τα F-16», επιβεβαίωσε ο κ. Ρούτε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σαν Πάουλου. Όμως χρειάζεται προηγουμένως η συμφωνία όλων των πλευρών, όπως συνέβη με την προσφορά αυτοκινούμενων πυροβόλων, βαρέων αρμάτων μάχης και προηγμένων συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, συμπλήρωσε. «Ο διάλογος συνεχίζεται».
Ο κ. Ρούτε άρχισε χθες τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, με τις συνομιλίες να αναμένεται να επικεντρωθούν στο εμπόριο, τη συνεργασία στη βιώσιμη γεωργία, καθώς και την ενεργειακή μετάβαση, με έμφαση στο υδρογόνο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ