Απέφυγε την ύφεση η οικονομία της ευρωζώνης, αν και τα νέα είναι άσχημα στο μέτωπο του πληθωρισμού, με τις τιμές καταναλωτή να επιταχύνονται αυτό τον μήνα στη Γαλλία και την Ισπανία.
Τα στοιχεία θα τροφοδοτήσουν τη συζήτηση σχετικά με το πόσο μεγάλη αύξηση των επιτοκίων θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πληθωρισμός ευρωζώνης αναμένεται μόλις δύο ημέρες πριν από την απόφαση της ΕΚΤ, στις 4 Μαΐου.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η ευρωζώνη κατέγραψε οριακή ανάπτυξη τους πρώτους τρεις μήνες του 2023 και με ρυθμό χαμηλότερο από τις προσδοκίες της αγοράς, μετά τη στασιμότητα στο τέλος του περασμένου έτους, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία την Παρασκευή.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Η κίνηση είναι χαμηλότερη από τις προσδοκίες δημοσκόπησης του Reuters για ανάπτυξη 0,2%. Σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, η ανάπτυξη ήταν 1,3% έναντι προσδοκιών για 1,4%.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, μετά την πτώση κατά 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Σε ετήσια βάση, επεκτάθηκε κατά 1,3%.
Μεταξύ των κρατών-μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Πορτογαλία (+1,6%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Λετονία (+0,5%). Μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-2,7%) καθώς και στην Αυστρία (-0,3%).
Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία (-0,1%).
Στάσιμη η γερμανική οικονομία
Η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο. Oπως μεταδίδει το Reuters, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε αμετάβλητο σε τριμηνιαία βάση και σε προσαρμοσμένους όρους, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία. Δημοσκόπηση του Reuters σε αναλυτές προέβλεπε ανάπτυξη 0,2%.
Ανοδος του ΑΕΠ στη Γαλλία
Η οικονομία της Γαλλίας ανέκαμψε στις αρχές του 2023, διαψεύδοντας τους φόβους ότι οι απεργίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος θα περιόριζαν τη δραστηριότητα και ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει την ύφεση.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2%, μετά τη στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, χάρη στην ώθηση που έδωσε το εμπόριο καθώς οι κινητήριες δυνάμεις της εγχώριας ανάπτυξης σημείωσαν πτώση.
Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ επιταχύνθηκε απροσδόκητα στο 6,9% τον Απρίλιο, λόγω του κόστους ενέργειας και υπηρεσιών.
Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 6,7%, ενώ είναι περισσότερο από τη μέση εκτίμηση έρευνας του Bloomberg σε οικονομολόγους, η οποία ανέμενε να παραμένει σταθερός.
Ανάπτυξη για την ισπανική οικονομία
Περισσότερο από το αναμενόμενο, με 0,5% σε τριμηνιαία βάση, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ισπανίας τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η ευρωζώνη ανακάμπτει από την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους. Yπενθυμίζεται ότι ένα τρίμηνο πριν, είχε ανάπτυξη 0,4%.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο ρυθμός ανάπτυξης ανέβασε ταχύτητα από το 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας σήμερα Παρασκευή. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν τριμηνιαία ανάπτυξη 0,3%.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 4,1% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, από 3,3% τον Μάρτιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν 4,4%.
Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε στο 6,6%, από 7,5% ένα μήνα νωρίτερα.
Σε ανάπτυξη επέστρεψε η ιταλική οικονομία
Σε ανάπτυξη επέστρεψε η ιταλική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Οπως σημειώνει το Bloomberg, η άνοδος ήταν υπερδιπλάσια από τη μέση πρόβλεψη για 0,2%.
Η βελτίωση καθησυχάζει την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας ο προϋπολογισμός προϋποθέτει ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει τις προσδοκίες φέτος στο 1%.