Δρομολογημένη και μη αναστρέψιμη χαρακτήρισε τη μετάβαση σε νομισματικό σύστημα πέραν του δολαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι τη διαδικασία απο-δολαριοποίησης την επιταχύνουν οι ίδιες οι ΗΠΑ.
«Η απο-παγκοσμιοποίηση συμβαίνει τώρα», είπε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, εξαίροντας τη συμβολή του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα στην προσπάθεια να μειωθεί η εξάρτηση από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Προχωρώντας και σε άλλες... μπηχτές κατά της Δύσης, τόνισε: «Κανείς δεν θέλει τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά φαίνεται πως κάποιος τον προκαλεί».
Επίσης, μεταδίδει το Reuters, σχολίασε πως «θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει η Τουρκία και η Σερβία αν η Ουκρανία γίνει δεκτή με συνοπτικές διαδικασίες στην ΕΕ», προσθέτοντας με νόημα: «Δεν θυμάμαι κανένας Δυτικός δημοσιογράφος να ρώτησε για τα εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες που κατέφυγαν στη Ρωσία».
Έκανε λόγο για «διακρίσεις» σε βάρος των ρωσόφωνων και των πιστών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία απαγόρευσε την εκπαίδευση στη ρωσική γλώσσα και ρωσικά βιβλία κάηκαν στις πλατείες, «όπως έκαναν οι Ναζί».
«Δεν θέλουμε απειλές για την ασφάλειά μας από την Ουκρανία», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Δύση είχε υποσχεθεί στη Ρωσία πως δεν επρόκειτο να υπάρξει διεύρυνση του ΝΑΤΟ «αλλά μας είπαν ψέματα».
«Το ΝΑΤΟ ήθελε να καταστρέψει τη Ρωσία, αλλά κατέληξε να την ενώσει», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γκέρσκοβιτς, ο... Ασάνζ, το Σουδάν και η Βάγκνερ
Αναφορικά με την κράτηση του δημοσιογράφου Έβαν Γκέρσκοβιτς και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν στις ρωσικές φυλακές, και ερωτηθείς τι θα ζητούσε η Ρωσία για μια πιθανή ανταλλαγή τους, ο Λαβρόφ είπε ότι υπάρχει ένας μη δημόσιος δίαυλος επικοινωνίας, όπου η Μόσχα συζητά τις ανταλλαγές κρατουμένων με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η δημοσιότητα «περιπλέκει» τις συνομιλίες, στις οποίες ο ίδιος δεν συμμετέχει.
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε την ιδέα ότι ένας δημοσιογράφος δεν μπορεί να διαπράξει έγκλημα», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν φαίνεται να θυμάται πια τον Τζούλιαν Ασάνζ», τον ιδρυτή της WikiLeaks, την έκδοση του οποίου ζητούν οι ΗΠΑ από τη Βρετανία κατηγορώντας τον για διαρροή χιλιάδων απόρρητων εγγράφων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, μεταδίδει το ΑΠΕ, δήλωσε επίσης ότι το Σουδάν, το οποίο σπαράσσεται από τη σύγκρουση μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ.
Χαρακτήρισε «τραγωδία» όσα συμβαίνουν στη χώρα, όμως επανέλαβε όμως ότι η Βάγκνερ είναι «ιδιωτική εταιρεία» και το Σουδάν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της, εφόσον το επιθυμεί.
«Θυμηθείτε πώς προέκυψε το κράτος του Σουδάν», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν ως προτεραιότητά τους τη διχοτόμηση της χώρας.