Η αστάθεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πλέον εμφανής και στα επίσημα στοιχεία. Πριν λίγους μήνες η χώρα ζητούσε απεγνωσμένα εργατικό δυναμικό στους περισσότερους τομείς. Σήμερα, όπως όλα δείχνουν, αυξήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες οι Βρετανοί οι οποίοι αναζητούν δουλειά, χωρίς όμως να βρίσκουν. Αυτό σημαίνει απαραίτητα ότι οι θέσεις εργασίας συμπληρώθηκαν; Όχι. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), οι κενές θέσεις εργασίας βρίσκονται ακόμα σε «αρκετά υψηλό επίπεδο», ξεπερνώντας το 1.000.000.
Έτσι, γίνεται το εξής παράδοξο: Τα επίπεδα απασχόλησης ανέβηκαν στο 75,8% για το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, αλλά παράλληλα αυξήθηκε και η ανεργία από το 3,7% στο 3,8%. Η πρώτη είδηση έφερε κάποια χαμόγελα στη συντηρητική κυβέρνηση, καθώς δρομολογήθηκε η επιστροφή του εργατικού δυναμικού που επιθυμούσε. Όμως, οι επιπλέον 220.000 άνθρωποι που αναζητούν εργασία το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου σε σχέση με εκείνο του Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου δίνουν μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Δηλαδή, περισσότερος κόσμος, άνεργοι και άεργοι, αναζήτησαν εργασία καθώς απαιτούνται πολλά περισσότερα χρήματα ώστε να αντεπεξέλθει κανείς στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής, λόγω του πληθωρισμού. Όμως, η εργασία δεν δείχνει έτοιμη να αντεπεξέλθει. Έτσι, για ένατο συνεχόμενο μήνα οι κενές θέσεις εργασίας στη χώρα, αν και ακόμη αρκετές, μειώνονται. Σύμφωνα με τους εργοδότες, όμως, αυτό γίνεται κυρίως επειδή οι εταιρείες δεν μπορούν να αναζητήσουν εργατικό δυναμικό ακόμη και αν χρειάζονται, λόγω των οικονομικών πιέσεων.
Δρομολογείται νέα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας
Είναι αλήθεια πως οι μισθοί έχουν ανέβει κατακόρυφα καθώς πρέπει να συμβαδίζουν με τον υψηλό πληθωρισμό, που βρίσκεται ακόμα σε διψήφιο νούμερο. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, για το ίδιο τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου ο καθαρός μισθός χωρίς τα μπόνους αυξήθηκε 6,6%. Βέβαια, αν κάποιος το δει σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό, αντιλαμβάνεται ότι ο καθαρός μισθός όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώθηκε 2,3%.
Ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, βλέποντας τα στοιχεία, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η ανεργία παραμένει κοντά σε ιστορικά χαμηλά και το να μειώσουμε τον πληθωρισμό στο μισό παραμένει μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης». Από την άλλη, η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε, από πλευράς Εργατικών, ότι «η έλλειψη φιλοδοξίας της συντηρητικής κυβέρνησης κρατά πίσω το Ηνωμένο Βασίλειο. Τους πραγματικούς μισθούς χαμηλότερους και τις οικογένειες σε χειρότερη κατάσταση».
Τα στοιχεία της Τρίτης από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) φαίνεται πως «χτύπησαν» το καμπανάκι και στην κεντρική τράπεζα της Αγγλίας. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η τράπεζα πρέπει να σκεφτεί πώς θα μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο των στοιχείων και το μόνο μέσο που φαίνεται να έχει μέχρι στιγμής είναι η αναθεώρηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Όπως εκτιμούν, τα επιτόκια μπορεί για ακόμη μια φορά να δουν την ανιούσα, καθώς βασικός στόχος της BoE τώρα είναι να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα, ώστε ο πληθωρισμός να βρεθεί ξανά στο 2%, όπου είναι και ο βασικός της στόχος.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLΕ